Asus wl-500W

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dpaluszk
Początkujący użytkownik forum

Asus wl-500W

Post autor: dpaluszk »

Witam,

taki problem: Asus wl-500W połączony z modemem z Multimedia Motorola SBV5121i - brak łączności z siecią net.

Testy.
1. Do tej pory było tak, że modem był podłączony bezpośrednio z komputerem (nazwijmy go 1) poprzez RJ45 i net był zawsze.
2. Podpiąłem modem do portu WAN Asusa wl-500W, ustawiłem sieć Wi-Fi, która była widoczna przez komputery i co najważniejsze łączyły się z routerem. Niestety nie było dostępu do internetu. Dodam, że poprzez połączenie kablowe również brak netu.
3. Podpiąłem bezpośrednio przez RJ45 modem Motoroli z innym komputerem (nazwijmy go 2) i tutaj pojawił się pewien problem - brak internetu, choć na komputerze 1 był - przepinając z powrotem na 1 nadal jest.

W związku z tym mam pytanie - czy orientujecie się czy Multimedia Polska w jakiś sposób filtruje, który komputer może mieć dostęp do sieci, np. poprzez adresy MAC. Wiem, że mogę zadzwonić na infolinię i się dowiedzieć, ale tam pewno powiedzą, że mam źle skonfigurowane urządzenie.

Pozdrawiam
Damiano
Pozdrawiam
Damian
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Asus wl-500W

Post autor: Jo_gurt »

dpaluszk pisze:czy Multimedia Polska w jakiś sposób filtruje, który komputer może mieć dostęp do sieci, np. poprzez adresy MAC.
Tak właśnie jest.
Dwa rozwiązania:
1. kulturalniejsze (ważna kolejność):
- podłączasz tak jak ma być, czyli modem do WAN routera, kompy do LAN/WLAN routera
- włączasz router
- odłączasz modem od prądu
- czekasz 10s
- włączasz modem do prądu
powinno zaskoczyć
A jeśli nie to:
2. sklonuj na interfejs WAN routera adres MAC komputera na którym działa internet
ODPOWIEDZ