wifi 802.11n a 802.11b.g
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
wifi 802.11n a 802.11b.g
Witam. Prosze mi wytłumaczyć czy wifi kategorii N będzie zawsze współpracowac z urządzeniami kategorii wifi b.g.? Czy moze to jest tak że jedno z drugim musi być kontabitylne?I drugie pytanie: Czy to prawda że wifi n ma lepszy zasięg od wifi b.g przy tej samej mocy radia? Jaka jest różnica zasięgu w procentach między jednym a drugim? Prosze mi to wytłumaczyć łopatologicznie bo moi znający sie więcej koledzy nie potrafią mi odpowiedzieć.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: wifi 802.11n a 802.11b.g
Współpracować będzie ale oczywiście nie osiągniesz żadnych zalet jakie daje N.jakintos pisze:czy wifi kategorii N będzie zawsze współpracowac z urządzeniami kategorii wifi b.g
Router "N" współpracujący z urządzeniem (kartą) B, będzie pracował jak Router "B". I odpowiednio tak samo dla G.
Zalety N osiąga tylko wtedy, gdy zarówno router jak też karta sa w standardzie N i do tego zalecane jest aby były tego samego producenta. Albo przynajmniej obie w wersji "N 2.0".
Teoretycznie prawda. Było o tym kilka razy na forum, tu polecam archiwum i szukajkęjakintos pisze:Czy to prawda że wifi n ma lepszy zasięg od wifi b.g przy tej samej mocy radia?

Generalnie N wykorzystuje technologie kilu anten oraz sygnałów odbitych i dzięki temu teoretyczny zasięg jest większy.
Ciężko na takie pytanie odpowiedzieć, bo wszystko zależy od propagacji fal w danym miejscu. Producenci różnie podają te dane. Natomiast nie ma oficjalnego standardu N, wszystko to co jest to draft. Oficjalne zatwierdzenie z tego co wiem przewidywane jest na rok 2009.jakintos pisze:Jaka jest różnica zasięgu w procentach między jednym a drugim?
Jeżeli powyższe odpowiedzi Cię nie będą satysfakcjonowały, to coś jeszcze dopiszemyjakintos pisze:Prosze mi to wytłumaczyć łopatologicznie bo moi znający sie więcej koledzy nie potrafią mi odpowiedzieć.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Dzięki za dość wyczerpującą odpowiedż, jak coś mi się pzypomni to odpisze. Mam jeszcze jedno pytani w nowym temacie
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam a ja mam takę pytanie chciałem zrobić połączenie w standardzie n na dystansie 900 mętów miedzy 2 budynkami pomiędzy niema specjalnie wile przeszkód mogą się trafić jakieś drzewa ale nic więcej da osiągnąć 100 MB ?? na taka odległość nie znam się zupełnie na tym nowym standardzie wiec możne zadaje głupie pytanie wiem ze 22 MB daje rade ale to sporo mniej jaki proponujecie sprzęt jakę anteny a może jest to nie możliwe wiec ile max mogę osiągnąć na dystansie 900 mętów miej więcej oczywiście dziękuje za odpowiedzi 

iplus > Merlin XU 870 > TOSHIBA >
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
1. Napisz to w sensownych zdaniach.
2. 100MB/s = 800Mbps, żadne radio ci tyle nie zapewni
3. Jeśli chodzi o 100Mbps to bardzo wątpię w takie wyniki, N jest ciągle rozwijanym standardem, mało kto robi na tym linki na takie odległości (ktoś w ogóle?), a nawet jeśli będziesz pionierem to N wymaga co najmniej 2 anten po obu stronach.
4. Na taką odległość najlepiej jednak zrobić G, na nie za drogim sprzęcie powinieneś uzyskać 36Mbit/s HDX.
2. 100MB/s = 800Mbps, żadne radio ci tyle nie zapewni
3. Jeśli chodzi o 100Mbps to bardzo wątpię w takie wyniki, N jest ciągle rozwijanym standardem, mało kto robi na tym linki na takie odległości (ktoś w ogóle?), a nawet jeśli będziesz pionierem to N wymaga co najmniej 2 anten po obu stronach.
4. Na taką odległość najlepiej jednak zrobić G, na nie za drogim sprzęcie powinieneś uzyskać 36Mbit/s HDX.
-
- Początkujący użytkownik forum
dokładnie mała pomyłka chodzi o 100Mbps gubię się troszeczkę w tych końcówkach tak przy okazji może jest gdzieś dokładny przelicznik ?? no właśnie i chce być pionierem w tym a może się uda 

iplus > Merlin XU 870 > TOSHIBA >
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jest: 1bajt = 8bitówrafix2007 pisze:może jest gdzieś dokładny przelicznik ??