Telefony i wymuszanie sieci 2G i 3G.

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Telefony i wymuszanie sieci 2G i 3G.

Post autor: ja.michal »

Ustawiłem w swojej Noki E51 tryb działania na UMTS, żeby wymusić 3G na Blueconnect Starter bo inaczej nie łapie masztu.
Zauważyłem dziwną rzecz po przełożeniu karty Plusa. Nie zmieniałem ustawień więc dalej był tryb na tylko UMTS. Podłączyłem się do internetu i małe zdziwienie bo działa tylko z prędkością UMTS a nie HSDPA jak powinno w tym miejscu.
W czasie działania przełączyłem na tryb podwójny i telefon przeskoczył automatycznie 3G na 3.5G i prędkość pobierania pliku skoczyła z około 320kb/s na ponad 1Mbs.

Ktoś na tym modelu telefonu też coś takiego zauważył bądź na innych telefonach?
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Telefony i wymuszanie sieci 2G i 3G.

Post autor: SQ08 »

Coś mi się wydaję, że Nokia już tak po prostu ma. Testując N95 z Blueconnect starterem miałem coś podobnego gdy miałem ustawiony tryb podwójny czyli UMTS/GPRS mimo, że stałem koło NodeB i tak telefon nie przełączył się na tryb 3G tylko dalej był na 2.5G. Chyba Era ma taką konfigurację sieci aby pasma UMTS niepotrzebnie nie zapychać, właściwie to trudno to stwierdzić. Następna dziwna sytuacja to APN: gdy w profilu konfiguracyjnym miałem wpisany APN erainternet prędkość była 1.5x większa niż prędkość połączenia z APN erainternettt.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

SQ08, ale mi chodzi o to jak chodzi internet jak się wymusi 3G w telefonie na jakiejkolwiek sieci. Ja testowałem na Erze i Plusie i jak wymuszam 3G to jest 3G, a ja mam tryb podwójny i złapie zasięg 3G to wskakuje na 3.5G. Akurat w Plusie bo mam zasięg full a z Erą problem.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Hmm dziwne to mi się wydaję. A masz najnowszy Firmware do E51 przez Nokia Software Updater wgrany?
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Najnowszego nie mam i nie wiem czy wgrywać. W serwisie powiedzieli, że nie powinno się nic stać, ale nie uśmiecha mi się wysyłać telefonu do Krakowa skąd kupiłem telefon.
Zastanawiam się nad tym.
Telefon jest nowy, ale prawdopodobnie z zagranicy i jest ściągnięty simlock i wgrane polskie oprogramowanie.

[ Dodano: 2008-08-07, 01:39 ]
Teoretycznie nokia pisze:
Mój telefon był wcześniej przypisany do działania w określonej sieci, a po wniesieniu przeze mnie opłaty operator go odblokował. Co się stanie, jeśli użyję programu Nokia Software Updater? Czy telefon zostanie ponownie przypisany do określonej sieci?

Korzystanie z programu Nokia Software Updater nie wpływa na stan blokady telefonu pod kątem działania w określonej sieci.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Jeżeli telefon pochodzi zza granicy to raczej ma stary Firmware i tu może być ten bug z prędkością 3G. Ja na pewno bym aktualizował tylko przed tym zrób sobie kopie wszystkich danych. Jeżeli będziesz aktualizował przez Nokia Software Updater sprawdź przed tym czy twoja E51 ma dobry, polski Product Code. Sprawdzisz to przy pomocy programu NSS i poszukaj w internecie listy Product Code wszystkich modelów Noki. Jeżeli będziesz miał inny opowiadającemu Polsce niż na listach przez ciebie znalezionych musisz go zmienić również przy pomocy NSS.

Tu masz listę: Lista Product Code dla Noki

A tu jeszcze jak to wszystko można zrobić xD
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No i jaki dziwny kod mi wyskoczył: 0552353: RM-244 CTR APAC3 IND/VIET BLACK :zdziwko:

Nie wiem czy w tym telefonie dłubać. :( :niepewny:

[ Dodano: 2008-08-07, 03:02 ]
Oprogramowanie jednak trochę starawe bo wersja 100.34.20 z 29-09-2007.
Najnowsze jest 200.34.36.

Ale, że telefon mam z tamtych okolic to się zdziwiłem. :zdziwko:

[ Dodano: 2008-08-07, 03:08 ]
Takie oftopowe pytanie jeszcze. Wiesz może SQ08 czy z BB5 z noki za pomocą NSS da się simlocka zdjąć? Wydaje mi się, że nie, ale pytam do wszelkiego wypadku. ;)

[ Dodano: 2008-08-07, 04:36 ]
SQ08, dzięki za podpowiedź. :ok:
Update zrobiony. :ok: Lekki stres miałem. :rotfl:
Teraz widzę, że na moment wchodzi na 3.5G przy wymuszonym trybie UMTS. Zaraz jednak zeskakuje na 3G. Wygląda na to, że BTS za daleko na 3.5G stabilne.

P.S.
Nie róbcie updateu na EDGEu bo 73MB długo się ciągnęły. :rotfl:
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Cieszę się, że udało się wszystko i masz najnowszy soft.
Co do Sim-lock'a to przez NSS nie da się go zdjąć, chyba jest to tylko możliwe jak ktoś posiada specjalny kod wygenerowany od numeru IMEI. Nie wiem jak te numery można otrzymać, ale np; w Anglii płaci się ileś tam funtów i dostaję się ten kod i się go wpisuję normalnie przez klawiaturę w telefon albo jakiś tam program. Jeżeli ktoś ma jakąś Nokia z serii BB5 to warto używać takich nakładek na karty sim, to coś podobnego jak z iPhone. Wiem, że ta karta@nakładka do Noki z serii BB5 nazywa się x-sim i podobno najlepiej funkcjonuję.

Edit: Właściwie to jeszcze sobie przypomniałem, że z tych starszych modeli BB5 typu N70 itp można ściągać sim locka tym sposobem od Dejana. A nawet te najnowsze nokie typu: N82 N95, N95 8GB itp mają możliwości ściągnięcia sim locka a robi się to [rzez 3 programy serwisowe Jaf, Mt Box, NSS. W tych nowych modelach Nokii licznik błędnych kodów ściągania sim locka jest zapisany w field 120, pamięci telefonu. Wystarczy odczytać ten obszar pamięci z telefonu, wyzerować odpowiedni bajt pamięci i wgrać s powrotem zmodyfikowany plik.

Ogólnie mówiąc według mnie te podane metody nie są pewne i np tak metoda z kartą sim@nakładką tez nie zawsze działa. te karty x-sim to działają czasami nie do końca poprawnie, zdarza się że działają na połączenia wychodzące, na przychodzące już niestety nie... Ogólnie to dziwna sprawa z tym sim lockiem BB5, te telefony są już długo na rynku a właściwie dalej niema dobrego i pewna sposobu na złamanie z nich sim locka.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No jedynie serwis.
A ta nakładka np w E51 to raczej byłaby masakra bo tam tylko sim i tak ciasno wchodzi.

Pytałem z ciekawości bo moja Nokia jest bez simlocka.

Zastanawiałem się nad tym kodem czy zostawić ten polski czy wpisać ten z nalepki.
Po aktualizacji wpisałem z powrotem ten z nalepki.
McCool
Użytkownik forum

Post autor: McCool »

ja.michal pisze:[ Dodano: 2008-08-07, 04:36 ]
SQ08, dzięki za podpowiedź. :ok:
Update zrobiony. :ok: Lekki stres miałem. :rotfl:
Teraz widzę, że na moment wchodzi na 3.5G przy wymuszonym trybie UMTS. Zaraz jednak zeskakuje na 3G. Wygląda na to, że BTS za daleko na 3.5G stabilne.
Niekoniecznie. Przy przerywanej transmisji np. podczas przeglądania www może Ci zeskakiwać na 3G. Jeśli będziesz zaciągał większe pliki powinno wskakiwać na 3.5G.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

McCool, zgadza się, ale ja ja test robię to na ściąganiu pliku, pomiar na stronach i pomiar do VoIP.

To, że może być 3G przy stronach to się zgadza. :)
A BTS jest daleko. :)
ODPOWIEDZ