Jestem w zasiegu bezplatnej sieci wifi, niestety ma ona zbyt slaby zasieg aby odbierac ja wewnatrz domu, w roznych jego miejscach i dlatego chcialbym ja podzielic juz wewnatrz domu. Jakiego typu urzadzenia musze zastosowac ( ruter, acces point itp. itd. ), aby zrobic to co napisalem wyzej ??
Jakiego typu anteny uzyc, panelowej czy moze lepiej yagi ??
Odbior i podzial bezplatnej sieci
Moderator: Moderatorzy
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Odbior i podzial bezplatnej sieci
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Odbior i podzial bezplatnej sieci
Najlepiej APClient + AP lub APClient + Router WiFi.
Antena: panel dobrej firmy, np cyberbajt, interline, nie musi być mocna, myślę, że taka 8dBi wystarczy jeśli łapiesz normalnie tą sieć gdzieś w swoim domu.
Antena: panel dobrej firmy, np cyberbajt, interline, nie musi być mocna, myślę, że taka 8dBi wystarczy jeśli łapiesz normalnie tą sieć gdzieś w swoim domu.
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Ok, ale jakiej konkretnej marki i typu urzadzen polecacie??
Czy konfiguracja calosci, bedzie bardzo skomplikowana ??
Nie znam niestety, zadnych danych dostawcy ( IP, maska podsieci itp. itd .), dodam ze dostawca jest w pelni bezlpatny i ogolnodostepny
http://www.gmina-skoki.pl/news/235/131.html
Czy konfiguracja calosci, bedzie bardzo skomplikowana ??
Nie znam niestety, zadnych danych dostawcy ( IP, maska podsieci itp. itd .), dodam ze dostawca jest w pelni bezlpatny i ogolnodostepny
http://www.gmina-skoki.pl/news/235/131.html
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Router Linksys WRT54GL, AP może być jakiś TP-Link, panel jak wyżej.hubikas pisze:Ok, ale jakiej konkretnej marki i typu urzadzen polecacie??
W optymalnym wypadku (czyli wszystko działa tak jak teoretycznie powinno działać) - nie jest trudno.hubikas pisze:Czy konfiguracja calosci, bedzie bardzo skomplikowana ??
A podłączałeś się już do tej sieci? Jeśli tak i nic nie musiałeś uzupełniać to pewnie zwyczajnie dane pobierane są z serwera DHCP.hubikas pisze:Nie znam niestety, zadnych danych dostawcy