vista i DI-514 spadek przepustowości łącza
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
vista i DI-514 spadek przepustowości łącza
Witam,
Mam neta z upc podłączonego do DI-514, który przez WiFi dostarcza neta do dwóch laptopów z XP. Szybkość łącza 2Mbps. Problem pojawił się, gdy jednego lapka zamieniłem na nowszy model z Vistą. Na Viście prędkość łącza spada do ok 0,5Mbps a czasem nawet bardziej. Test wykonany w tym samym czasie na XP pokazuje standardowe 2Mbps. Na kabelku Vista nie ma żadnych problemów z łączem.
Problem znika po restarcie routera, ale codzienne bieganie i odcinanie zasilania jakoś mnie nie bawi.
Próbowałem na nowo skonfigurować ustawienia w DI-514 ale nic to nie daje.
Czy vista ma jakieś specjale wymagania, że nie potrafi dogadać się z routerem? Jak i co skonfigurować, żeby problemy na viscie zniknęły?
Z góry dzięki za pomoc.
Mam neta z upc podłączonego do DI-514, który przez WiFi dostarcza neta do dwóch laptopów z XP. Szybkość łącza 2Mbps. Problem pojawił się, gdy jednego lapka zamieniłem na nowszy model z Vistą. Na Viście prędkość łącza spada do ok 0,5Mbps a czasem nawet bardziej. Test wykonany w tym samym czasie na XP pokazuje standardowe 2Mbps. Na kabelku Vista nie ma żadnych problemów z łączem.
Problem znika po restarcie routera, ale codzienne bieganie i odcinanie zasilania jakoś mnie nie bawi.
Próbowałem na nowo skonfigurować ustawienia w DI-514 ale nic to nie daje.
Czy vista ma jakieś specjale wymagania, że nie potrafi dogadać się z routerem? Jak i co skonfigurować, żeby problemy na viscie zniknęły?
Z góry dzięki za pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: vista i DI-514 spadek przepustowości łącza
Sprawdź profile zarządzania energią dla sieciówki.
-
nie wiem czy o to chodzi ale problem pojawia się zarówno przy pracy laptopa na baterii jak i na kabelku. Nie pomaga rownież zmiana planu zasilania - Nawet na tzw. High Performance.
Sprawdziłem również w menadżerze urządzeń>karty sieciowe>wireless> zarządzanie energią.
Mam tam włączone "Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii" ale nie zauważyłem, żeby laptop kiedykolwiek sam z siebie wyłączył wi-fi.
No chyba, że masz na myśli jakiej inne zarządzanie energią sieciówki - jeśli tak to prosiłbym o bardziej szczegółowe instrukcje.
Sprawdziłem również w menadżerze urządzeń>karty sieciowe>wireless> zarządzanie energią.
Mam tam włączone "Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii" ale nie zauważyłem, żeby laptop kiedykolwiek sam z siebie wyłączył wi-fi.
No chyba, że masz na myśli jakiej inne zarządzanie energią sieciówki - jeśli tak to prosiłbym o bardziej szczegółowe instrukcje.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A próbowałeś to wyłączyć?martius pisze:Mam tam włączone "Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii"
-
Po wyłączeniu tej opcji nie zauważyłem żadnej poprawy.
W akcie desperacji przeinstalowałem sterowniki karty wifi i ostatecznie nawet całą vistę i dalej bez zmian, a nawet gorzej.
Zastanawiam się czy to nie jest jakaś usterka sprzętowa i czy nie oddać laptopa do naprawy gwaranycjnej.
W akcie desperacji przeinstalowałem sterowniki karty wifi i ostatecznie nawet całą vistę i dalej bez zmian, a nawet gorzej.
Zastanawiam się czy to nie jest jakaś usterka sprzętowa i czy nie oddać laptopa do naprawy gwaranycjnej.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jeśli masz możliwość sprawdź to z innym sprzętem.Zastanawiam się czy to nie jest jakaś usterka sprzętowa i czy nie oddać laptopa do naprawy gwaranycjnej.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
martius, a np masz SP1? On miał parę poprawek faktycznie zwiększających przepustowość WiFi, ale nie wiem czy aż taki spadek jest problemem, który wynika z jakiegoś braku optymalizacji.
Jaką masz prędkość samego połączenia WiFi - tzn przy kopiowaniu np na innego kompa?
Jaką prędkość połączenia WiFi raportuje system? 54Mbit czy coś mniej?
Jaką masz prędkość samego połączenia WiFi - tzn przy kopiowaniu np na innego kompa?
Jaką prędkość połączenia WiFi raportuje system? 54Mbit czy coś mniej?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
martius, Jak masz na DI-514 ustawione "TX Rates" w zakładce "Wireless Performance" :
1-2-5.5-11(Mbps) czy 1-2(Mbps) ?
1-2-5.5-11(Mbps) czy 1-2(Mbps) ?
-
domyślnie było 1-2-5.5-11(Mbps) i tak zostawiłem
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jakby działał w B zamiast Gmartius pisze:domyślnie było 1-2-5.5-11(Mbps) i tak zostawiłem

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
D-Link Air DI-514 Wireless Router obsługuje tylko 802.11b
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A faktycznie, jakoś cały czas byłem przekonany, że DI-524
Dzięki za zawrócenie uwagi.
W takim razie masz połączenie na 11Mbps czy mniej?

W takim razie masz połączenie na 11Mbps czy mniej?
-
Jak teraz sciagnalem wszelkie akutalizacje (SP1 tez) to jakby sie poprawilo to znaczy pokazuje prędkość łącza w okolicy 2Mbps - tylko nie wiem czy to chwilowy kaprys
Jak pamiętam przed reinstalką to prędkość łącza (sprawdzana w menedżerze zadań) zmieniała mi się z 1Mbps do 5, ale teraz jest stała na 11Mbps.
Więc w sumie na razie problem się sam rozwiązał - tylko czy ktoś mógłby mi napisać (tak łopatologicznie poproszę) jak ewentulanie i gdzie mogę zmieniać tą prędkość łącza, żeby zawsze było to 11 i nie zmieniało mi się to dynamicznie. Bo reinstalka visty i późniejsze aktualizacje jakoś takie czasochłonne...
Dzięki za wszystkie pomysły i podpowiedzi.

Więc w sumie na razie problem się sam rozwiązał - tylko czy ktoś mógłby mi napisać (tak łopatologicznie poproszę) jak ewentulanie i gdzie mogę zmieniać tą prędkość łącza, żeby zawsze było to 11 i nie zmieniało mi się to dynamicznie. Bo reinstalka visty i późniejsze aktualizacje jakoś takie czasochłonne...
Dzięki za wszystkie pomysły i podpowiedzi.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Wyeksportuj gałąź rejestru:martius napisał:
gdzie mogę zmieniać tą prędkość łącza, żeby zawsze było to 11 i nie zmieniało mi się to dynamicznie
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]
i załącz plik na forum - zobaczymy co da się zrobić
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
miłej lektury 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Ciekawa lektura, "Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN".
Ustawień dotyczących kontroli prędkości nie znalazłem
- dlatego poprosze Cie jeszcze o upload pliku NETw4v32.sys
Natomiast w rejestrze znalazłem kilka ustawień do zoptymalizowania:
1) Opcja "WirelessMode" opisana jako "Tryb bezprzewodowy"
Obecna wartość "34" czyli "802.11a/b/g" a zalecana "0" czyli "802.11b"
bo AP który obsługuje twoją sieć i tak pracuje tylko w 802.11b,
2) Opcja "IEEE11nMode" opisana jako "Tryb 802.11n"
Obecna wartość "1" czyli "Włączono" a zalecana "0" czyli "Wyłączone"
3) Opcja "RoamAggressiveness" opisana jako "Agresywność mobilności"
Obecna wartość "2" czyli "Średnia" a zalecana "0" czyli "Najniższa"
bo masz tylko jeden AP i nie przemieszczasz się na terenie innych otwartych AP.
Czyli wchodzisz do klucza:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0008]
i zmieniasz 3 ustawienia:
"WirelessMode"="0"
"IEEE11nMode"="0"
"RoamAggressiveness"="0"
A załącznik który poprzednio wysłałeś możesz potraktowac jako backup ustawień swoich kart sieciowych.
Ustawień dotyczących kontroli prędkości nie znalazłem
- dlatego poprosze Cie jeszcze o upload pliku NETw4v32.sys
Natomiast w rejestrze znalazłem kilka ustawień do zoptymalizowania:
1) Opcja "WirelessMode" opisana jako "Tryb bezprzewodowy"
Obecna wartość "34" czyli "802.11a/b/g" a zalecana "0" czyli "802.11b"
2) Opcja "IEEE11nMode" opisana jako "Tryb 802.11n"
Obecna wartość "1" czyli "Włączono" a zalecana "0" czyli "Wyłączone"
3) Opcja "RoamAggressiveness" opisana jako "Agresywność mobilności"
Obecna wartość "2" czyli "Średnia" a zalecana "0" czyli "Najniższa"
bo masz tylko jeden AP i nie przemieszczasz się na terenie innych otwartych AP.
Czyli wchodzisz do klucza:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0008]
i zmieniasz 3 ustawienia:
"WirelessMode"="0"
"IEEE11nMode"="0"
"RoamAggressiveness"="0"
A załącznik który poprzednio wysłałeś możesz potraktowac jako backup ustawień swoich kart sieciowych.
-
Dzięki za porady optymalizacyjne. Czy trzeba je robić w rejestrze, czy taki sam efekt będzie jak będę używał do tego celu menedżera urządzeń? Wszystkie te opcje są w nim do ustawienia.
I druga rzecz - zdarza mi się zmieniać lokalizację - czy takie ograniczenie nie spowoduje, że na innych routerach będzie mi sieć wolniej działała?
No i w załączniku plik, o którym pisałeś.
I druga rzecz - zdarza mi się zmieniać lokalizację - czy takie ograniczenie nie spowoduje, że na innych routerach będzie mi sieć wolniej działała?
No i w załączniku plik, o którym pisałeś.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
martius, Tak, możesz ustawiać te opcje poprzez Menadżer Urządzeń. Akurat te które podałem są tam na liście.
Zdarza się że instalator ukrywa część opcji i wtedy można je modyfikować właśnie poprzez rejestr.
połączony z AP a karta pomimo tego nadal szuka innych AP do których może się podłączyć.
Przefiltrowałem NETw4v32.sys przez Strings i widzę mnóstwo dodatkowych parametrów.
Między innymi parametry dotyczące kontroli prędkości lub wymuszenia obsługiwanych prędkości:
FixedTxHtRates
FixedTxHtRateFlags
FixedSupportedRates
FixedSupportedHtRates
SupportedTxRates
SupportedTxHtRates
Tx - dotyczy prędkości transmisji a pozostałe dotyczą prędkości odbioru.
Ht - dotyczy prędkości high-throughput w modulacji OFDM (802.11ag).
Czyli dla wymuszenia prędkości z AP 802.11b pozostają parametry:
FixedSupportedRates - zapewne określa listę prędkości odbioru,
SupportedTxRates - określa listę prędkości nadawania,
Z google dowiedziałem się tylko że w kilku plikach .INF (dla kart Intel) był wpis:
FixedSupportedRates,0x10001,0x0
czyli jest to wpis rejestru typu DWord (32-bitowa liczba), a wartość zero jest bezpieczna
i oczywiście nic nie zmienia. Teraz pozostaje zgadka jak prędkości 1, 2, 5.5, 11 (Mbps) zapisywać
do parametrów FixedSupportedRates i SupportedTxRates. Są dwie możliwości do przetestowania:
1) zapis jako maska bitów czyli sumujemy liczby:
1 - 1 Mbps
2 - 2 Mbps
4 - 5.5 Mbps
8 - 11 Mbps
a może inne ciągi?: 2, 8, 32, 128, itp.
2) zapis wprost jako "pułapy" minimalnej prędkości.
1 - 1 Mbps i wyższe
2 - 2 Mbps i wyższe
3 - 5.5 Mbps i wyższe
4 - 11 Mbps
Tylko eksperyment to rozstrzygnie.
Zdarza się że instalator ukrywa część opcji i wtedy można je modyfikować właśnie poprzez rejestr.
Nie, nie będzie wolniej działać bo opcja "Agresywność mobilności" dotyczy sytuacji gdy jesteś jużmartius napisał:
zdarza mi się zmieniać lokalizację - czy takie ograniczenie nie spowoduje,
że na innych routerach będzie mi sieć wolniej działała?
połączony z AP a karta pomimo tego nadal szuka innych AP do których może się podłączyć.
Przefiltrowałem NETw4v32.sys przez Strings i widzę mnóstwo dodatkowych parametrów.
Między innymi parametry dotyczące kontroli prędkości lub wymuszenia obsługiwanych prędkości:
FixedTxHtRates
FixedTxHtRateFlags
FixedSupportedRates
FixedSupportedHtRates
SupportedTxRates
SupportedTxHtRates
Tx - dotyczy prędkości transmisji a pozostałe dotyczą prędkości odbioru.
Ht - dotyczy prędkości high-throughput w modulacji OFDM (802.11ag).
Czyli dla wymuszenia prędkości z AP 802.11b pozostają parametry:
FixedSupportedRates - zapewne określa listę prędkości odbioru,
SupportedTxRates - określa listę prędkości nadawania,
Z google dowiedziałem się tylko że w kilku plikach .INF (dla kart Intel) był wpis:
FixedSupportedRates,0x10001,0x0
czyli jest to wpis rejestru typu DWord (32-bitowa liczba), a wartość zero jest bezpieczna
i oczywiście nic nie zmienia. Teraz pozostaje zgadka jak prędkości 1, 2, 5.5, 11 (Mbps) zapisywać
do parametrów FixedSupportedRates i SupportedTxRates. Są dwie możliwości do przetestowania:
1) zapis jako maska bitów czyli sumujemy liczby:
1 - 1 Mbps
2 - 2 Mbps
4 - 5.5 Mbps
8 - 11 Mbps
a może inne ciągi?: 2, 8, 32, 128, itp.
2) zapis wprost jako "pułapy" minimalnej prędkości.
1 - 1 Mbps i wyższe
2 - 2 Mbps i wyższe
3 - 5.5 Mbps i wyższe
4 - 11 Mbps
Tylko eksperyment to rozstrzygnie.
-

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
martius, Popsuć na trwałe nie popsujesz bo w razie czego wystarczy usunąć z rejestru trefny
parametr i zrestartować system. Te parametry są przekazywane do sterownika podczas uruchamiania Windows.
Dlatego po każdej zmianie parametrów trzeba zrestartować system aby móc zaobserwować
odpowiednie zmiany w pracy karty sieciowej.
Pisałeś że połączenie z AP (w domu) było wolniejsze nawet niż sama prędkość 2Mbps od routera do ISP.
Potem aktualizowałeś Vistę i prędkość wi-fi nie jest już "wąskim gadłem".
Pewnie boisz się poprawiać coś co już działa? OK.
Ale w razie gdyby problem się powtórzył to podaję dwa testowe ustawienia dla wykluczenia najniższej
prędkości 1 Mbps z listy prędkości odbioru obsługiwanych przez kartę Intel:
"DriverDesc"="Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN"
"FixedSupportedRates"=dword:00000002
lub:
"FixedSupportedRates"=dword:0000000E
Listy obłsugiwanych prędkości odbioru/transmisji są rozgłaszane pomiędzy urządzeniami przed nawiązaniem połączenia
i nie ma przeciwskazań do ograniczania tych list o ile warunki fizyczne (jakość sygnału) pozwalają
na osiągnięcie którejś z zadeklarowanych prędkości.
parametr i zrestartować system. Te parametry są przekazywane do sterownika podczas uruchamiania Windows.
Dlatego po każdej zmianie parametrów trzeba zrestartować system aby móc zaobserwować
odpowiednie zmiany w pracy karty sieciowej.
Pisałeś że połączenie z AP (w domu) było wolniejsze nawet niż sama prędkość 2Mbps od routera do ISP.
Potem aktualizowałeś Vistę i prędkość wi-fi nie jest już "wąskim gadłem".
Pewnie boisz się poprawiać coś co już działa? OK.
Ale w razie gdyby problem się powtórzył to podaję dwa testowe ustawienia dla wykluczenia najniższej
prędkości 1 Mbps z listy prędkości odbioru obsługiwanych przez kartę Intel:
"FixedSupportedRates"=dword:00000002
lub:
"FixedSupportedRates"=dword:0000000E
Listy obłsugiwanych prędkości odbioru/transmisji są rozgłaszane pomiędzy urządzeniami przed nawiązaniem połączenia
i nie ma przeciwskazań do ograniczania tych list o ile warunki fizyczne (jakość sygnału) pozwalają
na osiągnięcie którejś z zadeklarowanych prędkości.
-
Święte słowa KrissTofferr. Po prostu cieszę się, że działa. Gdyby jednak problem powrócił napiszę na forum jak mi poszło eksperymentowanie. Dzięki za wszystkie porady.KrissTofferr pisze:Pewnie boisz się poprawiać coś co już działa? OK.
Ale w razie gdyby problem się powtórzył to podaję dwa testowe ustawienia