rybex pisze:Roznica pomiedzy dwoma kompami to wlasnie ta brama domyslna i Ip
To błąd. bo o ile IP musi być różne to brama wszędzie musi być ta sama.
Zatem jeżeli na jednym Ci to działa a na drugim nie, to wpisz te bramę z pierwszego na drugi i też powinno zadziałać. Czyli jeżeli dobrze widzę, to powinno być 192.168.1.1
Ostatnio zmieniony 2008-05-08, 22:40 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
A i doddam także ze jak klikam na Wybierz siec bezprzewodowa .... Odswiez liste .. nic ise nie ukazuje ... klikam na skonfiguruj bezprzewodowa siec w domu .... i pozniej ze pomyslnie zakonczono a nizej pisze ze BLAD
[ Dodano: 2008-05-08, 23:43 ]
wyskoczyl mi na chwile ping ... z dwie sekundy ukazal sie ze jest 2 i pozniej znow 2 i 1 po tym jak wpisalem to PING 192.186.1.1
[ Dodano: 2008-05-08, 23:59 ]
a dodam jeszcze ze jesli nawet podepne tego laptopa juz nie bezprzewodowo tylko przez zlocze LAN kablem .. to i tak internet nie chodzi
rybex pisze:a i nie musze sie oczywiscie logowac ani nic xD Modem jest sieciowy a nie ten stary DIal up
To nie takie oczywiscie. To sieci ATM (czyli i ADSL) mozna tez sie logowac Dial-Upem. Nazywa sie to wtedy PPPoA i tak np dziala neostrada. Wszystko zalezy od konfiguracji operatora.
Na razie moze siec bezprzewodowa zostawmy w spokoju. Niech zadziala w takiej konfiguracji:
Modem----Router----Komp (na kablu)
Jak podlaczysz w ten sposob to ustaw na routerze w WAN pobieranie adresu przez DHCP a nastepnie spradz na zakladce status czy router dostal na tym interfejsie (WAN) jakis adres.
Kurcze, najgorsze w tym wszystkim jest to, ze nie znam tego operatora ani jego sposobu dzialania. Zapytam wprost, moze cos wiesz na te tematy:
- czy twoj adres IP 192.168.1.3 jest adresem statycznym czy przyznawanym przez DHCP? (jak wpiszesz ipconfig /all na kompie z dzialajacym netem to przy tym adresie masz Wlaczone DHCP: Tak czy Nie?)
- czy twoj dostawca filtruje adres MAC?
Mam adres IP zmienny ... tz przy kazdym wylaczeniu i jeszcze raz wlaczeniu modemu mam przyznawany nowy. a cczy filtruje to nie wiem http://www.ost.net.pl/ to jest moj dostawca ....
To ja szczerze mowiac nie bardzo rozumiem, czemu nie dziala z routerem
Aha, jeszcze jedno - oczywiscie jak probujesz z routerem to odlaczasz kompa od USB?
Ide spac, moze mi sie przysni jakies rozwiazanie Jutro spojrze na to na swiezo.
możesz napisać w całości raz jeszcze jak podłączasz kable i pod które gniazda w routerze ponieważ tak tutaj napisałeś że jak to czytam to tragedia ?posiadam taki sam model troszkę się przy nim napracowałem zanim wszystko ustawiłem ale jak na razie działa bez problemów
niee usb nie odlaczam ... ok to napisze wszystko po kolei
Mam modem i dwa wyjscia jedno USB drugi zwykle Enthernet ... Teraz aktualnie mam wlaczone dwa kompy laptopa ( na ktorym prubuje zrobic neta ) i stacjonarny zwykly ktory mam podlaczony przez USB . Teraz kabel Enthernet wychodzacy z modemu jest podpiaety do routera z routera do laptopa ... i nie mam neta
rybex pisze:no jak to czym kablem normalnie z takiego gniastka co mi zrobil moj dawca .
normalnie to znaczy??kabel z koncówką rj45,rj11"??nie możesz wywalić tego modemu i przed niego wpiąć AP??
sprawdz czy jak wepniesz kabel ethernet w jedno z gniazdek na Ap(nie wan) a później z AP do kompa to czy bedzie działał.Skonfigurowany ma być jako ap a nie jako apc(ponieważ w tym trybie wejscie ethernet automatycznie się wyłącza)
To wystarczyło kupić routera pod adsel-a i wywalic modem i by działało zrob tak podłacz kompa przez skrętke i jak bedzie net wrzuc screena tutaj i wtedy spróbujemy coś ustawić
Ostatnio zmieniony 2008-05-09, 00:04 przez przemek20011, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem ze tak mozna bylo zrobic ale umnie w miasteczku maja zwykle routery kupione i podlacozne pod modem tak jak ja probuje to zrobic i im chodzi wszystko bez problemow ...
Troche poszukalem na temat tego modemu i jak sie okazuje to jest modem/router a ty masz wlaczonego na nim NATa. Najlepiej by bylo tego NATa wylaczyc, ale moze to za chwile Sprobujemy najpierw inaczej.
Na poczatek sprobuj tak:
1. Zresetuj router (nie modem!) do ustawien fabrycznych - chyba juz tam niezle namieszane jest
2. Podlacz tak jak mowilismy wyzej
3. Zmien podsiec LAN na routerze na 10.0.0.1 i maska 255.255.255.0
4. Na WAN w routerze ustaw Static IP:
adres: 192.168.1.20
maska: 255.255.255.0
brama: 192.168.1.1
5. Sprawdz czy cos pomoglo.
mam internet z radiówki przez kartę planet.
chciałem podłączyć poprzez router TL-WR543G
wpisałem ap client router - static ip (i tutaj dane podane przez operatora radiówki)- potem ssid taki jak pokazuje się w zakładce "site survey"
po tym w network - mac clone zmieniłem mac karty wan na mac z mojej karty planet (kartę planet wyłączyłem w systemie panelu sterowania)
wszedłem w "site survey" wybrałem przy swojej sieci connect przeszło do "Wireless Settings" i tam po wciśnięciu save wyskoczył mi komunikat "Selecting the incorret may causa interferencje to Rother devices and violate applicable law."
internet nie działa proszę o pomoc