Mały problem (AirLive WL-1500R)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mały problem (AirLive WL-1500R)
Witam. Wczoraj zakupiłem nowego laptopa i postanowiłem podłączyć do niego router WiFi (AirLive WL-1500R), wcześniej router był podłączony pomiędzy dwoma komputerami stacjonarnymi. Po podłączeniu routera do laptopa internet na nim działał jednak na drugim komputerze internet przestał działać pomimo iż sygnał był (ponad 90%). Z początku pomyślałem, że chodzi o to iż nie instalowałem żadnych sterowników na laptopa związanych z routerem jednak po chwili użytkowania internatu na laptopie postanowiłem podłączyć router z powrotem na komputer stacjonarny. Po podłączeniu na komputerze owszem był internet, jednak na drugim, który odbiera sygnał wciąż go nie było. Nic nie kombinowałem, wszystko jest tak jak było kiedy jeszcze działał i stąd moje pytanie - co może być nie tak? Jestem w tym zielony także jeżeli ktoś wie o co może chodzić to proszę o wytłumaczenie krok po kroku. Z góry dziękuję 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Mały problem (AirLive WL-1500R)
Pawel123, ciężko coś zrozumieć z tego co mówisz
Napisz dokładniej co i gdzie podłączasz, jakiego masz neta itp. Może jakiś rysunek?

-
Jedyne co zrobiłem to podłączyłem router z komputera(1) stacjonarnego do laptopa, po jakimś czasie podłączyłem go z powrotem do komputera(1) stacjonarnego i sygnał jest, jednak internetu niema i nie wiem jaka jest tego przyczyna. Oczywiście niema internetu na komputerze(2). Tak jak mówię, poza przełączeniem kabla routera z komputera(1) do laptopa i z powrotem nie zrobiłem nic.
Legenda:
Komputer(1) - komputer do którego jest podłączony router oraz modem
Komputer(2) - komputer do którego jest doprowadzany internet poprzez router wifi (właśnie na tym komputerze nie działa internet)
Moim dostawcą internetu jest chello (upc) także co za tym idzie - internet idzie z modemu.
Inaczej tego opisać nie potrafię. Najlepiej by było jakbyś powiedział jakich danych konkretnie potrzebujesz.
PS.: Podłączam wszystko dobrze, także to na pewno nie wina złego podłączenia sprzętu. Wcześniej internet działał, a tak jak już napisałem kilkakrotnie jedyne co zrobiłem to przełączenie kabla(LAN) routera z komputera(1) do laptopa i z powrotem

Legenda:
Komputer(1) - komputer do którego jest podłączony router oraz modem
Komputer(2) - komputer do którego jest doprowadzany internet poprzez router wifi (właśnie na tym komputerze nie działa internet)
Moim dostawcą internetu jest chello (upc) także co za tym idzie - internet idzie z modemu.
Inaczej tego opisać nie potrafię. Najlepiej by było jakbyś powiedział jakich danych konkretnie potrzebujesz.
PS.: Podłączam wszystko dobrze, także to na pewno nie wina złego podłączenia sprzętu. Wcześniej internet działał, a tak jak już napisałem kilkakrotnie jedyne co zrobiłem to przełączenie kabla(LAN) routera z komputera(1) do laptopa i z powrotem

Ostatnio zmieniony 2008-08-12, 15:15 przez Pawel123, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Pawel123, piszesz, że podłączyłeś router do kompa czy do innego kompa, ale router ma co najmniej dwa interfejsy i podłączanie go do jednego urządzenia nie ma żadnego sensu.
Mówisz o jakimś sygnale, ale nie wiem na jakim urządzeniu jest to sygnał.
Najlepiej jakby to było podłączone tak:
modem --> router --> wszystkie kompy
Mówisz o jakimś sygnale, ale nie wiem na jakim urządzeniu jest to sygnał.
Najlepiej jakby to było podłączone tak:
modem --> router --> wszystkie kompy
-
wyjaśnię Ci jeszcze raz:
miałem jeden komputer. później dostałem następny. więc żeby przeciągnąć internet z jednego na drugi kupiłem sobie router wifi. i wszystko działało poprawnie. Wczoraj dokupiłem laptopa. z komputera z którego leciał sygnał odłączyłem router i przełączyłem na laptopa. Kiedy z powrotem przełączyłem na komputer na drugim komputerze nie było internetu mimo iż pisało że jest sygnał.
mam nadzieję że teraz dobrze to wyjaśniłem
miałem jeden komputer. później dostałem następny. więc żeby przeciągnąć internet z jednego na drugi kupiłem sobie router wifi. i wszystko działało poprawnie. Wczoraj dokupiłem laptopa. z komputera z którego leciał sygnał odłączyłem router i przełączyłem na laptopa. Kiedy z powrotem przełączyłem na komputer na drugim komputerze nie było internetu mimo iż pisało że jest sygnał.
mam nadzieję że teraz dobrze to wyjaśniłem

- wojteks
- *** Administrator ***
Coś masz w tym opisie poczarowane.
Powinno być połączone jak Jo_gurt napisał.
Modem z niego kabel do WAN routera, na WAN ustawienia od dostawcy a kompy domowe po kablu lub WiFi.
Powinno być połączone jak Jo_gurt napisał.
Jeżeli tak nie było to przekonfiguruj router aby tak było.Jo_gurt pisze:modem --> router --> wszystkie kompy
Modem z niego kabel do WAN routera, na WAN ustawienia od dostawcy a kompy domowe po kablu lub WiFi.
Nie pomagam na PW!
-
Heh. trochę to śmieszne ale okazało się, że wystarczyło włączyć i wyłączyć zasilacz routera, po wykonaniu tej czynności już wszystko działa jak trzeba. Dziękuję za pomoc 
Ps.: Jogurt chyba nie doczytałeś (tak mi się tylko wydaje) ponieważ piszesz modem=>router=>kompy, a ja mam router Wifi

Ps.: Jogurt chyba nie doczytałeś (tak mi się tylko wydaje) ponieważ piszesz modem=>router=>kompy, a ja mam router Wifi