comander bez korzystania z iPlus_Managera

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
peron

comander bez korzystania z iPlus_Managera

Post autor: peron »

W zasadzie mozna go nie uzywac. Jedynym tematem jest PIN ktorego Windows nie potrafi obsluzyc...

Ale comander moze sam sobie zapamietac PINa!
Potrzebny dowolny terminal (moze byc Hyper, choc znam lepsze...) na: 115200, 8N1, FlowCtrl
COM na ktorym zainstalowal sie "USB Serial Port (COMx)" - do wglądu w Manager urządzeń
Dla HyperTerm: nie "comander M EDGE" tylko "COMx"

Zapytac o PIN wpisujac
AT+CPIN? <ENTER>

Jak odpowie:
+CPIN: SIM PIN

(czasem na pierwsze AT+CPIN? odpowiada ERROR, ale na drugie juz jak trzeba)

to wpisac:
AT+CPIN="1234" <ENTER>

Odpowie OK lub ERROR (jesli 1234 to zly PIN)

Teraz zapisac w modemie:
AT*NAUTOPIN=1 <ENTER>
i zapamietac:
AT&W <ENTER>

I koniec.

Tak ustawiony i podłaczony do USB pomiga kilka sek LEDami, zarejestruje sie w sieci i pozostaje tylko udpalic dial-upa spod systemu.

No i mozna zapomniec o pieknym zielonym iPlusie.

Pzdr
Peron
Darq

Re: comander bez korzystania z iPlus_Managera

Post autor: Darq »

Rzeczywiście to działa, ale co zrobić żeby wykasować ten pin z modemu np. gdy zajdzie potrzeba włożenia innej karty sim?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tracer.on
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tracer.on »

Ja ściągnołem programik ze strony comandera pin.exe. i połączenie dial-up i też zapomniałem o managerze iPlusa.

W rozmowie z działem technicznym kiedy wkońcu trafiłem na kompetentną osobę, zostawił temat managera bez komentarza stwierdził że mu nie wypada mówić żle o produktach firmy w której robi, ale po cichu radził odinstalowanie tej ich super aplikacji.
Podobno jest już robiona wersja 1,3 która ma już nie być we fleshu, ipowinna działać prawidłowo.
Darq

Wersja 1.3 jest juz dostępna na stronie www.iplus.pl. Niestety istonych zmian w działaniu nie zauważyłem (też flash) chociaż w ustawieniach jest dostępna opcja wyłączająca animacje ale mimo to aplikacja bardzo obciąża system. Podobno została usprawniona funckja wysyłania sms ale jeszcze tego nie sprawdziałem.

Pozdrawiam
Darq

Aplikacje w wersji 1.3 można pobrać ze strony www.iplus.pl sorry za błąd.
peron

zmiana SIMa w comanderze po zabawie z AT*NAUTOPIN

Post autor: peron »

Chytusy z Nokii bardzo to pomyslowo wymyslili.
Wpisujesz PIN (dowolnie: komenda AT+CPIN via terminal, PIN.exe z comander.pl, moze byc nawet iPlus)
Ustawiasz AT*NAUTOPIN na 1
Przy kazdym podlaczeniu modem stara sie podac poprzedni PIN tyl;ko 1x. Jesli cos mu nie pasuje 2 raz juz nie probuje tylko zmienia ustawienie z 1 na 0 czyli wylacza funkcie. Karty nie zaPUKuje, sprawdzalem.
Recznie tez mozna zmienic AT*NAUTOPIN z 1 na 0, potem restart i wszystko dziala jakbys niczego nie ustawial.

Na comanderze widac ze cos sie dzieje bo sa ledy do PINa i mocy sygnalu. na netboxie tez dziala, ale tam niewiele widac bo nie ma diodek.
Darq

Serdeczne dzięki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jackq
Użytkownik forum

Post autor: Jackq »

peron pisze: Potrzebny dowolny terminal (moze byc Hyper, choc znam lepsze...) na: 115200, 8N1, FlowCtrlCOM na ktorym zainstalowal sie "USB Serial Port (COMx)" ...
wszystko niby ok, ale ja nie rozumiem pojęć :oops: 8N1, flow... mógłbyś to opisać dokładniej, raz mi sie udało połączyć z modemem - mam SE GC85 modem jest na comie3 i wpisałem w terminalu AT+CPIN? odpowiedz +CPIN OK
dalem AT+CPIN="pin mój" odpowiedz Error3
Prosze o pomoc, chce się pozbyc pytania o Pin, i korzystać z połączenia dialup bez przeszkód. Dzięki i pozdro.
Awatar użytkownika
etranger

Post autor: etranger »

Jackq od porzadku na forum sa moderatorzy ale osobiscie polecam KLIK :P
Ja od tego zaczynalem i wyniki przeszly moje najsmielsze oczekiwania:)
Awatar użytkownika
Jackq
Użytkownik forum

bardzo śmieszne widze, że kolega pomocnie podchodzi do zagadnienia :wink:
a skąd niby mam ten temat? może z wykopalisk :twisted:
Awatar użytkownika
etranger

Post autor: etranger »

8N1 - 8 bitów danych, bez parzystości i 1 bit stopu. Port COM - ustawienia...

Flow Ctrl – włączenie tej opcji powoduje, że wysyłanie danych przez nadawcę jest zatrzymywane do momentu, aż odbiorca będzie w stanie je odebrać...

Itd, itp, etc i wszystkie inne skróty oznaczajace - szukajcie a znajdziecie :)
Pozdrawiam serdecznie i życze wesołych zajęcy :P
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jackq pisze:.... wpisałem w terminalu AT+CPIN? odpowiedz +CPIN OK
dalem AT+CPIN="pin mój" odpowiedz Error3
Rozumiem, ze zamiast "pin mój" podałeś cyfrowo swój pin? :)
Jackq pisze: chce się pozbyc pytania o Pin
Było wałkowane na forum kilka razy, ale niech Ci będzie ;) są święta, więc napisze jeszcze raz. Przełóż kartę do telefonu i wyłącz pin na karcie. W Plusie powinno udać się bez najmniejszego problemu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jarek1233
Stały użytkownik forum

Post autor: Jarek1233 »

a gdzie w hyperterminal się wpisuje te polecenia?
Awatar użytkownika
Jackq
Użytkownik forum

BliSki pisze: Rozumiem, ze zamiast "pin mój" podałeś cyfrowo swój pin? :)
Oczywiście, że swój... hehehe :P
BliSki pisze: Było wałkowane na forum kilka razy, ale niech Ci będzie ;) są święta, więc napisze jeszcze raz. Przełóż kartę do telefonu i wyłącz pin na karcie. W Plusie powinno udać się bez najmniejszego problemu.
Niestety mam orange i kilka fonów, ale żaden z nich nie ma tej funkcji :( Z tego co się dowiedziałem orange + abonament = lipa ze ściągnięcia tej blokady :| dlatego szukam innego rozwiazania. Spróbuje jeszcze pokombinować z terminalem.
Próbowałem znów i wynik jest nastepujący:
AT+CPIN?
+CPIN: READY
OK
potem wpisałem at+cpin="mojpin" i lipa odp +cpin: error3 - co jest nie tak? moze ktoś pomóc?

A terminal znajduje się: menu start -> wszystkie programy->Akcesoria->Komunikacja->Hyperterminal, potem trzeba utworzyć połączenie z modemem-> opisane wyżej. Jak utworzysz połączenie, pojawi się okienko i w nim wpisujesz komendy.
Pozdrawiam i Wesołego Alleluja życzę. :lol:
Jarek1233
Stały użytkownik forum

Post autor: Jarek1233 »

Zrobiłem i działa :D

Trzeba to zrobić, ale jak w modemie migają dwie diody(zanim iplus poda PIN do modemu),albo wyłączyć iPlus(razem z tym w trialu w wersji 1.3) i zrobić to co opisane.
Awatar użytkownika
piterepidemia
Użytkownik forum

Post autor: piterepidemia »

ciekawa sprawa ale czy ktoś może wytłumaczyć mi tak na łopatologie gdzie ja mam te komendy wpisywać.
pozdro. :)
mycha367
Początkujący użytkownik forum

Jakie jest hasło iPlus ?

Post autor: mycha367 »

Witam wszystkim forumowiczów !!! Mam następujący problem. Łacze się z iPlus poprzez modem EDGE Comander USB i tak jak wielu innych użytkowników iPlusa miałem już dość tego syfowatego iPlus Managera więc go wywaliłem. Niestety manager wyprowadzając się z mojego kompa zabrał wszystko co jego czyli połączenie i sterowniki do modemu. Modem udało mi się zainstalować ale jak utworzyć połączenie ? Chodzi mi głownie o hasło do tego połaczenia bo z tego co zauważyłem to login jest PLUSGSM (chyba) Bardzo proszę o w miare łopatologiczne wyjasnienie bo jestem troche nowy w tym temacie. Pozdrowki i dzieki za wszelkie porady.
ODPOWIEDZ