jak łączyć się z netem automatycznie
Moderator: Moderatorzy
- dormario
- Stały użytkownik forum
jak łączyć się z netem automatycznie
Czy możę ktoś wie jak zrobić, żeby komputer wybierał połączenie modemowe automatycznie przy starcie systemu? Mam iPLusa i łączę się przez modem.
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: jak łączyć się z netem automatycznie
Wywal pin ze sima i wrzuć skrót przez który się łączysz z netem do autostartu. 

- dormario
- Stały użytkownik forum
nie rozumiem o co chodzi. Jaki pin, jaki sim? bardzo proszę rozwiń swoją odpowiedź. 

- kemott1
PIN to "hasło" które wprowadzasz przy pierwszym włączniu (gdy odłączysz go od prądu znowu trzeba wprowadzić PIN) modemu gprs,edge, telefonu które zezwala na zalogowanie się w sieci twego sima.dormario pisze:nie rozumiem o co chodzi. Jaki pin, jaki sim? bardzo proszę rozwiń swoją odpowiedź.
SIM- Subscriber Identity Module — jest to plastikowa karta z wbudowanym układem scalonym, w którym zapisany jest m.in. numer telefonu abonenta, usługi objęte abonentem, własny spis telefonów i zabezpieczenia. Inaczej mówiąc, karta SIM umożliwia klientowi korzystanie z usług GSM.
Trzbeba zdjac PIN-a z karty sim, w "każdym" (nie spotkałem się by nie było

Jak już nie mamy tego PIN-a na karcie sim, trzeba stworzyć skrót przez który będziesz się łączył z internetem. Np w oprogramowaniu Mobile PhoneTools trzeba wejsć w połącznia internetowe i klikamy prawym na połączenie nasze GPRS i wybieramy opcje "utwórz skrót na panelu".
Jest też inna opcja utworzenia skrótu,ale to już odsyłam do innego postu:
- http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=104
Takowy skrót kopiujemy do ..\Menu Start\Programy\Autostart. (przyciśnij prawym na start i wybierz opcje otwórz)
powodzenia
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 10:35 przez kemott1, łącznie zmieniany 1 raz.
- dormario
- Stały użytkownik forum
Takowy skrót kopiujemy do ..\Menu Start\Programy\Autostart. (przyciśnij prawym na start i wybierz opcje otwórz)
powodzenia[/quote]
Takie rozwiązanie nic nie daje jeżeli używam połączenia sieciowego
Ale jest sposób na wywoływanie połączenia automatycznie na który trafiłem przypadkiem a mianowicie zainstalowanie programu AutoConnect
powodzenia[/quote]
Takie rozwiązanie nic nie daje jeżeli używam połączenia sieciowego

Ale jest sposób na wywoływanie połączenia automatycznie na który trafiłem przypadkiem a mianowicie zainstalowanie programu AutoConnect
- etranger
- Specjalista bezprzewodowy-junior
kemott1 drobna uwaga - nie kazdy fon daje taka opcje, choc przyznaje ze dziwi mnie to...
- kemott1
czytaj dokładnie co pisze
(nie spotkałem się z telefonem który , nie miał takiej opcji, to nie znaczy że wszystkie to mają) pozdrawiam

gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<
- piterepidemia
- Użytkownik forum
w temacie zdjęcia żądania kodu pin chciałbym napisać że jest to możliwe tylko jak posiadasz tel na kartę, bo jak masz sima na abonament to odmawia dostępu deaktywacji żądania kodu pin. dryndałem nawet do bok_u i kolo mi powiedział że to jest nie możliwe. pozdro.
- etranger
- Specjalista bezprzewodowy-junior
kemott1 przyznaje, zle przeczytalem 
piterepidemia wszystko zalezy od sieci - w erze bez najmniejszego problemu wylaczasz zadanie PIN i to bez znaczenia czy w abonamencie czy w prepaid.
W ostatecznosci zostaje najzwyklejszy programatorek obslugujacy sim-karty - wszystko da sie zrobic, wystarczy chciec

piterepidemia wszystko zalezy od sieci - w erze bez najmniejszego problemu wylaczasz zadanie PIN i to bez znaczenia czy w abonamencie czy w prepaid.
W ostatecznosci zostaje najzwyklejszy programatorek obslugujacy sim-karty - wszystko da sie zrobic, wystarczy chciec

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
To samo jest w Plusie.etranger pisze:wszystko zalezy od sieci - w erze bez najmniejszego problemu wylaczasz zadanie PIN i to bez znaczenia czy w abonamencie czy w prepaid.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Mam Plusa abonamentowego i to czy mozna Pin deaktywowac zalezy od "parti" kart sim
to jak lotto na jednej mozna Pina wylaczyc a na drugiej nie 

- piterepidemia
- Użytkownik forum
.."równi i równiejsi są w tym plusie"BliSki pisze:To samo jest w Plusie.

no to na to wygląda że mam pecha i do tego mam jeszcze dwie karty sim w abonamencie [orange] w których także nie moge wyłączyć tego PIN_uszalony pisze:Mam Plusa abonamentowego i to czy mozna Pin deaktywowac zalezy od "parti" kart simto jak lotto na jednej mozna Pina wylaczyc a na drugiej nie

obecnie nie <font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font> z tego za#$%^&*^% iPlus menagera tylko łączę sie za pomocą tego cudeńka, tak gdzieś od godziny +/- 16

w połączeniach mam to zaznaczone...

wszystko śmiga rewelacyjnie bez tego shitu ale tak jak pisałem od 16 jush miałem trzy restarty kompa i to w równych odstępach czasu [3,5 godz] troszkę to śmiaszne

właściwości tego będu [ które btw nic a nic mi nie mówią

...moja wielka prośba o pomoc w temacie bo naprawdę nie chcę się rozstać z tym cudownym programikiem, tym bardziej że to czy można wyłączyć ten pin czy nie nie gra już roli. bo on poprostu o coś takiego nie prosi.
pozdro.
-
- Stały użytkownik forum
Z pinem można zrobić to co napisane w tym temacie na forum: http://www.bez-kabli.pl/ftopic999.html& ... 534a919f73
A później trzeba zrobić ręcznie nowe połączenie,we właściwościach,w zakładce opcje odznaczyć: "monitoruj o nazwe użytkownika..." i "monitoruj o nr telefonu", wrzucić w autostart i po uruchomieniu kompa nic nie trzeba robić żeby połączyć się z netem.
A później trzeba zrobić ręcznie nowe połączenie,we właściwościach,w zakładce opcje odznaczyć: "monitoruj o nazwe użytkownika..." i "monitoruj o nr telefonu", wrzucić w autostart i po uruchomieniu kompa nic nie trzeba robić żeby połączyć się z netem.
-
- Użytkownik forum
Co do kwestii automatycznego uzyskiwania połączenia po włączeniu komputera, to chyba da się też tak:
Uruchom IE, wejdź w Narzędzia, wybierz zakładkę Połączenia i tam wskaż urządzenie. A niżej zaznacz button "Wybieraj za każdym razem, kiedy nie ma połączenia sieciowego".
Może pomogłem, a może nie
Uruchom IE, wejdź w Narzędzia, wybierz zakładkę Połączenia i tam wskaż urządzenie. A niżej zaznacz button "Wybieraj za każdym razem, kiedy nie ma połączenia sieciowego".
Może pomogłem, a może nie

-
- Użytkownik forum
Jeśli używasz XP, to spójrz do katalogu C:\Documents and Settings\[Twoja nazwa użytkownika]\Dane aplikacji\iPlus
Są tutaj wszystkie pliki konfiguracyjne i dwa katalogi.
Katalog PIN, gdzie przechowywany jest pin karty. Katalog SMS, gdzie powinny być wszystkie smsy wysłane/odebrane. Najciekawsze będą pewnie pozostałe pliki:
configs.dat - ustalamy APN i pozostałe parametry połączenia.
contacts.dat - wizytówki kontaktów VCARD
groups.dat - grupy kontaktów
net_data.dat - ilość bajtów wysłanych/odebranych
userPrefs.ini - plik konfiguracyjny menedżera.
Są tutaj wszystkie pliki konfiguracyjne i dwa katalogi.
Katalog PIN, gdzie przechowywany jest pin karty. Katalog SMS, gdzie powinny być wszystkie smsy wysłane/odebrane. Najciekawsze będą pewnie pozostałe pliki:
configs.dat - ustalamy APN i pozostałe parametry połączenia.
contacts.dat - wizytówki kontaktów VCARD
groups.dat - grupy kontaktów
net_data.dat - ilość bajtów wysłanych/odebranych
userPrefs.ini - plik konfiguracyjny menedżera.