Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.
Witam!
Mam kolejny problem z tym internetem i jeżeli tak dalej bedzie to z niego zrezygnuje
Ale do rzeczy: Kiedy włączam komputer nie zostaje nawiązane połączenie tj wywala mi komunikat "Ograniczenie lub brak łączności"...Mam antene NanoStation2, na ktorej są diody pokazujące zasięg (nie pokazują go w tej chwili) Niestety wydaje mi sie że to moja wina gdyż przycisnąłem przycisk "reset" znajdujący sie na antenie (ze zwykłej ciekawości). Mam połączenie LAN. Proszę o pomoc jeżeli ktoś wie co mogło sie stac...
Pozdrawiam
Z tego co mi się wydaje, antena pełni rolę AP skoro do komputera jest podłączana poprzez LAN. Jeśli nic nie działa to znaczy, że wszystkie ustawienia uległy sasowaniu Myślę, że najprostszym wyjściem w takiej sytuacji będzie kontakt z administratorem gdyż tylko on zna ustawienia jakie powinny być tam wprowadzone.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
[ Dodano: 2008-08-14, 13:28 ]
to jest projekt darmowego dostepu do internetu wiec wystarczy sie dopłączyć do nadajnika (nie trzeba wprowadzać jakiś haseł etc.)
LuKaSh, taki komunikat by raczej znaczył, że coś jest nie tak w połączeniu między AP(NS) a kompem. Jak masz ustawione adresy? Jakie są w tej darmowej sieci?
LuKaSh, z Twojego opisu wynika że używasz do odbioru sygnału WiFi urządzenia NanoStation2 skonfigurowanego (pierwotnie) w tryb klienta.
Skoro jak sam piszesz nacisnąłeś przycisk reset to usunąłeś wszelkie ustawienia które były zapisane takie jak tryb pracy (domyślny to zapewne AP + router), SID twojej sieci bezprzewodowej i opcje dotyczące IP.
Bez porozumienia z dostawcą tego nie ustawisz, musisz zalogować się lokalnie do urządzenia i przez jego panel administracyjny wpisać wszystkie potrzebne parametry.
Żeby na nie wejść musisz w swoim komputerze ustawić IP na 192.168.1.2 i maskę podsieci klasy C (255.255.255.0).
Przy takim "automatycznie" nadanym IP jakie nieudolnie zamazałeś na screenie wyżej nie zalogujesz się na swój router