Od dawna korzystam z konfiguracji nokia 6021 + bluetooth bluesoleil na windowsie, ale ostatnio podjąłem próby surfowania także na linuxie. Znalazłem co prawda opis na forum(link do strony vipera.pl) jak poprawnie skonfigurować takie połączenie, ale występuje u mnie pewien problem. W "instrukcji" było napisane, że jeśli jest możliwość, to należy wyłączyć żądanie kodu PIN. Ja próbowałem na swojej komórce(nokia 6021), a także na siemensie cx65 deaktywować żądanie pinu, jednak wszelkie próby kończyły się niepowodzeniem. Była tam także wzmianka, że jeśli z jakiejś przyczyny nie da się wyłączyć kodu PIN na komórce, to powinno się go wpisać w "minicomie". Wszystkie ustawienia programu KPPP skonfigurowałem poprawnie, jednak przez długi czas nie mogłem "natrafić" na odpowiedni port, pod którym był "modem". Kiedy go znalazłem i próbowałem się połączyć były komunikaty: "gotowe", a następnie "inicjalizacja modemu", a na tym drugim wszystko stawało i internetu nie było. Korzystam z systemu Suse 9.2. Proszę o dokładną informację co powinienem jeszcze zrobić, aby surfować pod pinwinem. Czy w czymś zrobiłem błąd? Co zrobić z tym Pinem? Jesli na forum znajduje się wyjaśnienie mojego problemu, to proszę o linka, jeśli to przeoczyłem.