Internet 5Ghz, mam już AP... jaki do tego router?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rak115
Początkujący użytkownik forum

Internet 5Ghz, mam już AP... jaki do tego router?

Post autor: Rak115 »

Witam. Mam internet 5Ghz, antena na zewnątrz, pod nią AP. Ma on 4 wyjścia ale z jednego korzystam i wyprowadza on internet. Czy każdy Router będzie współpracował z AP? Nie będzie żadnych konfliktów?... Dostęp utrudniony a przedłużanie kabla od anteny nie wchodzi w grę. Potrzebuje rozdzielić internet na 4 komputery.

Wybrałem sobie D-LINK DIR-300 (mam tylko max. 120zl do wydania). I teraz tak, jeden komputer chce normalnie przez kabel a 3 przez wifi (siec wiem jak skonfigurowac). Teraz, jak mam kabel (ten co wychodzi od AP - z internetem) to gdzie mam go wpiąć? Mam tylko 4 wtyczki... więc wpinam w dowolną a w ustawieniach wpisuje które to gniazdo?.... Bo tego nei rozumiem.

Potem ustawiam sobie wi-fi a z pozostałych 3 wyjść mogę wyprowadzić kable tak?
I ile taki router ma zasięgu?

Ew. które polecacie w takiej cenie... zależy mi na w miare wyglądzie dobrym gdyż będzie on stał w widocznym miejscu. Ten przykuł mą uwagę i mogę sobie go kupić za 90zł (nowy z gwarancją).

Pozdrawiam
Jeżeli coś niezrozumiale napisałem to proszę pisać ;)

Tutaj zamieszczam obrazkową konfiguracje:

ANTENA 5Ghz ---- AP (dostarczony przez dostawce internetowego - ciagle sie zawiesza ale nie bede przy nim grzebac) --- Router (tu go chcialem umiescic) --- komputer 1/2/3/4

Czy tak sie uda?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet 5Ghz, mam już AP... jaki do tego router?

Post autor: wojteks »

Jeżeli dostawca stosuje zabezpieczenie w postaci limitowania "ttl" to musi niestety być droższy Linksys WRT54gl z softem Tomato. Osobiście D-Linka nie polecam ale powinien działać (inny w podobnej cenie to TP-Link WR543G albo jakiś edimax)
Nie pomagam na PW!
Rak115
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Rak115 »

wątpię by stosował ponieważ sam mi proponował router :))... Jeżeli to stosuje to o ilę droższe są routery?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

160-180zł kosztuje taki Linksys
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Rak115, jeszcze taka sprawa - ten AP który masz ma włączonego NATa? Dość ważna informacja.
ODPOWIEDZ