Podzial radiowki w necie przez switcha(?)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lenox
Początkujący użytkownik forum

Podzial radiowki w necie przez switcha(?)

Post autor: lenox »

Witam!

Chcialbym podzielic lacze do PC-ta lanem i bezprzewodowo po calym domu do laptopa. Sęk w tym, ze u mnie sytuacja z netem wyglada tak. Sam bezposrednio nie odbieram internetu, tylko sasiad ma zamontowana antene na dachu, od ktorej kabel wychodzi do switcha i od switcha do mojego kompa idzie lan-tak ta sprawa wyglada. Czy w ogole mozliwe jest,zeby podlaczyc router bezprzewodowy? Ktos mi kiedys powiedzial,ze moge zrobic "konflikt sieciowy". Nie wiem czy sobie jaja robil, czy naprawde tak jest :D Kolejna sprawa to jaki router bezprzewodowy wybrac? Myslalem o Netgearze, dla moich potrzeb by wystarczyl, moze nie jest najlepszy, (ale chyba "sredni na plus" ;) to juz dobre slowo), ale cenowo ok.

Bylbym wdzieczny za pomoc, pozdro;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Podzial radiowki w necie przez switcha(?)

Post autor: Jo_gurt »

lenox pisze:wychodzi do switcha
To switch na pewno czy router?
lenox

Nie, to bankowo switch. Da sie cos z tym zrobic w ogole? Myslalem tez,zeby u siasiada zamontowac ROUTER, ale gorsza jakosc sygnalu jakos mnie nie przekonuje
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Najlepiej podłącz router do tego kabla który idzie od sąsiada. Będzie to rozwiązanie najmniej inwazyjne, bo nie wiem jak wygląda dokładnie topologia tej sieci.
lenox

tak tez myslalem, zeby tak postapic, ale kurde ten rzekomy konflikt sieciowy cos mi sie przypomnial <rotfl> pewnie to jakas sciema. A co do routerka to jaki polecasz? Dzieki z gory za pomoc,pozdro:)!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

lenox pisze:A co do routerka to jaki polecasz?
Linksys WRT54GL :)
ODPOWIEDZ