Disconnecty (NETGEAR)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mateja88
Początkujący użytkownik forum

Disconnecty (NETGEAR)

Post autor: mateja88 »

Witam,
Mam router NETGEAR WGR614 v7, odbiornik WiFi w kompie PENTAGRAM HORNET USB 11G, modem od neta (kablówka Toya.NET) jest podpięty do routera i powietrzem przesyła sygnał do kompa w innym pokoju. Tam, jak dobrze pójdzie mam siłę sygnału na 55%, gdy przestawię kompa pod router 100%.

Teraz problem: Od czasu do czasu, przez dłuższą chwilę mam disconnecty internetu, po prostu traci połączenie odbiornik z routerem (lub odwrotnie) nawet gdy komp stoi pod routerem, to rzadziej, ale też są przerwania połączenia. Nie jest to problem z netem, bo gdy idzie po kablu wsio jest ok.

Wyczytałem tu, by kanały zmieniać, robiłem to i nic. Proszę o pomoc bo kompletnie, ale to KOMPLETNIE się na tym nie znam :)

Pozdrawiam.

PS.: Mam wyłączoną Zerową Konfigurację, kanał ustawiony na 1 (inna sieć ma 11). Może się przydać.

PS2.: Program do obsługi karty sieciowej firmy (i o nazwie) Ralink.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Disconnecty (NETGEAR)

Post autor: krystianb »

Sprawdz ustawienia zasilania we własciwosciach karty wifi i jesli jest podłączona przez usb to takze koncetratrow usb, poodchaczac zezwol na wyłączenie w celu oszczedzania energii, oraz sprawdzic ustawienia zaawansowane karty. Wszystko to w menagerze urzadzeń windows.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

mateja88 Toyi coś się ostatnio kuleje :/ U nas potrafi się rozłączyć nie wiadomo dlaczego.
mateja88 pisze:Tam, jak dobrze pójdzie mam siłę sygnału na 55%,
Ja mam D-Link 624 i w całym domu sygnał na 99%.
mateja88
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mateja88 »

To tak, pozmieniałem ustawinia takie o jakich była mowa i dalej to samo. Wymieniłem sprzęt na nowy i też to samo...

Co radzicie? Wymienić router? Odbiornik na zupełnie inny? A może kupić router+odbiornik?
ODPOWIEDZ