problem z internetem :/

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rednar
Początkujący użytkownik forum

problem z internetem :/

Post autor: rednar »

Witam.

Mam internet kablowy połączony z modemem Arrisa. Z tego modemu kablem z routerem DI 514, który jest podłączony do kompa stacjonarnego. Karta sieciowa wbudowana nvidii (płyta główna na nForce 2). Z routera sygnał bezprzewodowo idzie do laptopa po całym domu. Dodam ze na laptopie mam VISTE, a na stacjonarnym kompie XP. Wszystko niby śmiga i w ogóle, ale co jakiś czas zanika mi internet w obu komputerach. Strasznie uciążliwe, pomaga wtedy reset modemu. Próbowałem zmieniać channele, ale to nic nie daje. Jestem w tym początkujący i nie znam się zbytnio na tym i kombinowałem i kombinowałem i nie mogę znaleźć źródła problemu. Liczę na Waszą pomoc!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: problem z internetem :/

Post autor: Jo_gurt »

Stacjonarka jest podłączona kablem? Jeśli tak i na niej też gubi łączność to raczej z WiFi to nie ma nic wspólnego.
Jak podłączysz modem bezpośrednio do kompa to nie dzieją się takie rewelacje?
rednar

Jak podłączę bezpośrednio do kompa (miałem tak do niedawna, jak laptopa nie było w domu) to nie miałem żadnych problemów. Jakieś pomysły jak temu zaradzić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jakie firmware ma ten router?, jeżeli stare to wgraj najnowsze.

Jak masz od kogo to zamień się routerem na kilka dni żeby sprawdzić czy problem przejdzie z routerem czy pozostanie u Ciebie.
Nie pomagam na PW!
rednar

Firmware mam 1.05, gdzie w necie same 0.3 widziałem, a na oficjalnej dlinka już nie obsługują tego routera. Może jest nowszy?
ODPOWIEDZ