Sieć w domu

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

duzii
Stały użytkownik forum

Re: Sieć w domu

Post autor: duzii »

Hmm nie wiem musiał bym sprawdzić :) Ale jak tak mówisz to pewnie tak :P czyli jak mam zrobić ? W router wpiąć kabel z modemu tak ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tak jest. Konfiguruje się wtedy PPPoE zazwyczaj z loginem i hasłem od dialoga. Czasem też może wystarczyć DHCP, ale to zależy od konfiguracji modemu.
woltren
Początkujący użytkownik forum

Post autor: woltren »

Tak to sa kable TP
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

woltren pisze:Tak to sa kable TP
W takim razie jak najbardziej Annex A.
woltren

Post autor: woltren »

Czy jest coś innego bo ten Linksys Wireless-N Router ADSL - WAG325N ie ma go na magazynach ?
Bad-Boy

Post autor: Bad-Boy »

Witam pozwolę sobie podpiąć się pod temat.
Od pewnego czasu dysponuję dwoma notebookami w domu, jest to mieszkanie w bloku a net dostarczany jest przez osiedlową kablówkę. Ich zabezpieczeniem jest to, że muszą mieć mój MAC i tylko dzięki temu dopuszczają mnie do sieci. Pytanie jest takie, cóż ja mogę z tym zrobić, router jest potrzebny to wiem ale jaki?Im więcej czytam tym mniej wiem.
Jeden laptop jest z gigabitem, drugi zaś jest starym 4 latkiem więc nie ma w nim gigabitu, tu rodzi się kolejne pytanie czy jest sens kupować router z gigabitem? Mieszkanie nie jest bardzo duże ale ściany też są zbrojone więc nie chciałbym czegoś bardzo słabego.

Będę wdzięczny za podpowiedź, w razie dodatkowych pytań chętnie udzielę odpowiedzi.

Serdecznie pozdrawiam.
Nie myli sie ten co nic nie robi.
Mów co myslisz, rób co mówisz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Bad-Boy pisze:Pytanie jest takie, cóż ja mogę z tym zrobić, router jest potrzebny to wiem ale jaki?
Potrzeba taki, który umożliwia zmianę MACa. Czyli w zasadzie dowolny dostępny na rynku, zakładając, że MAC to jest jedyne zabezpieczenie. :) Ale ja tradycyjnie polecę Linksys WRT54GL.
Bad-Boy pisze:czy jest sens kupować router z gigabitem?
Nie, oba komunikujące się urządzenia muszą mieć gigabitowe karty sieciowe, żeby skorzystać z takiej szybkości. Do tego jeśli są podłączone do switcha to i ten switch musi obsługiwać taką szybkość.
Bad-Boy pisze:Mieszkanie nie jest bardzo duże ale ściany też są zbrojone więc nie chciałbym czegoś bardzo słabego.
W/w Linksys powinien spełnić twoje oczekiwania.
Bad-Boy

Post autor: Bad-Boy »

I już wiem wszystko, a jak nie wszystko to prawie wszystko.

Wielkie dzięki za pomoc i wszelkie podpowiedzi. W razie wątpliwości pozwolę sobie zawrócić głowę jeszcze raz.

Serdecznie pozdrawiam.
Nie myli sie ten co nic nie robi.
Mów co myslisz, rób co mówisz.
ODPOWIEDZ