Mam internet radiowy i moj uslugodawca polaczyl sie z inna firma. Kabel od internetu podlaczalem wczesniej, normalnie pod slot "internet", zaś kabel od komputera do "lan 1".
Odkad zmieniono mi ustawienia musze sie logowac wpisujac login i pass, a kable mam podlaczone nastepujaco: internet- "lan 1" komputer- "lan 2".
Moj problem wyglada nastepujaco:
Laptop (vista) wyszukuje mi siec bezprzewodowa, laczy sie z nia , lecz ta siec jest tylko lokalna- nie laczy mnie bezposrednio z internetem. Nie wiem dlaczego.
NETGEAR 54 Mbps Wireless Router WGR614 v7 (<-moj router)
Bardzo prosze o pomoc w wytlumaczeniu mi w czym lezy problem lub odeslaniu do innego tematu, ktory poruszal to zagadnienie. Z góry dziekuje i prosze o szybka odpowiedz.
PS Przepraszam jesli zamiescilem ten temat w zlym dziale, ale ten wydal mi sie najwlasciwszy.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-08-19, 20:42 ]
Poprawa pisowni.
Duży problem z połaczeniem laptopa do internetu!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Duży problem z połaczeniem laptopa do internetu!
Ostatnio zmieniony 2008-08-19, 19:42 przez djemba, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Duży problem z połaczeniem laptopa do internetu!
djemba, rozumiem, że "komputer" to stacjonarka a laptop jest jako drugi?
Podłączając neta do LAN1 a kompa do LAN2 omijasz całkowicie router i korzystasz tylko ze switcha. Równie dobrze mógłbyś podłączyć kabel z internetem bezpośrednio do kompa.djemba pisze:internet- "lan 1" komputer- "lan 2".
Najprawdopodobniej twój ISP ustawił logowanie na PPPoE. Trzeba będzie coś takiego skonfigurować na routerze i podpiąć kabelek internetowy do gniazda WAN z powrotem. Popróbuj.djemba pisze:Odkad zmieniono mi ustawienia musze sie logowac wpisujac login i pass,