-
- Użytkownik forum
wiem ze bylo to juz omawiane na forum bo czytałem wczesniejszego posta. Ale jak u was dziala Skype?? Ja mam edga w licencji orange z modemem ed77 i są duże opoznienia i glos jest zniekształcony. Czy sa jakies spsoby na to zeby bylo mniej wiecej normalnie?? moze znacie jakies inne programy przez które można normalnie pogadac. A i jeszcze jedno po przekroczeniu limitu jak mam wysyłanie na pozimie 10kB to czy download tez jest potrzebny duzy czy wystarczy te 2kB. Bo patrzylem na NetMeter to wysyłanie podczas rozmowy bylo 7kB a download tylko 3kB.
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Skype
Mam modem SE BC85 w sieci Orange i umnie też SKYPE nie pojdzie, nawet na EDGE w centrum Krakowa - prawdobodobnie za mały transfer !!!
Głos jest opóźniony i zniekształcony, a bardzo często potrafi zerwać połączenie.
To samo jest przy innych komunikatorach głosowych: Yahoo, MSN itp.
Prawdobodobnie jak już będzie prawdziwy UMTS (w Polsce za 5 lat)
to może SKYPE ruszy
Głos jest opóźniony i zniekształcony, a bardzo często potrafi zerwać połączenie.
To samo jest przy innych komunikatorach głosowych: Yahoo, MSN itp.
Prawdobodobnie jak już będzie prawdziwy UMTS (w Polsce za 5 lat)

- seboo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
hmmm
powiem tak - mam iplusa - skype glosowy na edge - nokia 6020 - chodzil bez zadnego problemu ! - transfery okolo 150 kbit in / out 70 kbit - opoznienie 450 ms
teraz mam umts - dziala skype video - rowniez bez zadnego problemu
teraz mam umts - dziala skype video - rowniez bez zadnego problemu
- klisza
U mnie w iPlus EDGE 100kb/s, 350ms dziala skype bez problemu, nawet gdy rozmówca po drugiej stronie ma kamere (tylko on mówi, że troche się u niego głos zniekształca)
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
- piotr2802
Spodziewałem się takich odpowiedzi....Koedzy macie super bo Wasz EDGE w iPlus hula ok. 100 kb/s !!! Zazdroszcze Wam takich transferów...
A EDGE Orange w Krakowie to przewaznie poniżej 50 kb/s !!!
Dlatego Skype w Krakowie w Orange EDGE nie chodzi !!!!

A EDGE Orange w Krakowie to przewaznie poniżej 50 kb/s !!!

Dlatego Skype w Krakowie w Orange EDGE nie chodzi !!!!
- seboo
?!!
ale to wlasciwie nie jest EDGE !!! tylko gprs ! byc moze poprostu wylaczono ci edge- jezeli oczywiscie mozna to zrobic
albo jest problem z zobaczeniem edgeowego BTS-a. ja bym conajmniej reklamowal !
U mnie 100 kbps to byl MINIMALNY transfer - srednio 150 kbps - w nocy maksymalny bez problemu - 20 kilobajtow na sek !

U mnie 100 kbps to byl MINIMALNY transfer - srednio 150 kbps - w nocy maksymalny bez problemu - 20 kilobajtow na sek !
- piotr2802
<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie mam wyłączonego EDGA, bo na pasku poziomu sygnału pisze "EDGE". Reklamowałem już w BOK, ale bez skutku, wciąż mi obiecują że bedzie lepiej...
Już nigdy nie dam się nabrać na EDGE w sieci ORANGE !!!

Już nigdy nie dam się nabrać na EDGE w sieci ORANGE !!!
-
- Stały użytkownik forum
Ja znalazłem sposób na skypa nawet na gprs'ie. Kiedy zainstalowałem najnowszą wersję programu skype(2) i próbowałem rozmawiać, to było to niemożliwe, wszystko się cięło i były bardzo duże opóźnienia. Nawet ja miałem problemy ze zrozumieniem tego, co do mnie mówili, a co dopiero ci, którzy mnie PRÓBOWALI słuchać, ponieważ wysyłanie ma dwa razy niższy transfer. Wiedziałem, że im lepszy skype tym lepsza jakość głosu. Tak więc poszukałem najstarszego skypa, jakiego się dało.
Udało mi się znaleźć wersję 1.1, dzięki której prowadzę normalne rozmowy przez skypa, w ogóle się nie tnie, a lag waha się od 1 do 2 sekund. Podczas rozmowy mogę nawet surfować po internecie, pomimo małej prędkości strony otwierają się. Więc jeśli ktoś szuka dobrego sposobu na skype na gprs'ie to polecam wersję 1.1. 

-
- Stały użytkownik forum
- piotr2802
Sciągnąłem sobie dzisiaj "prehistorycznego" skype 1.0.0.10. Zobaczę dziś wieczorem czy to coś da....
Mam nadzieję że nie trzeeba az tak sie daleko już cofać jak np. pierwsze wersje Windowsa...he he

Mam nadzieję że nie trzeeba az tak sie daleko już cofać jak np. pierwsze wersje Windowsa...he he

- piotr2802
@niq, niestety ale nie udaje mi się zainstalować tej starej wersjii Skype 1.0.0.10 z 2004 roku. Po prostu system odrazu pisze mi wiadomość że jest najnowsza dostępna wersja SKYpe z tego roku. Gdy wybieram ze nie chce najnowsszej wersji, okno jest zamykane....Tak wiec nie wiem jak sie Tobie udało wgrać starą wersję SKYPE. 

-
- Początkujący użytkownik forum
A ja na swoim EDGE w ORANGE (na SE GC-89) mam prawie cały czas transfer na poziomie 200 kb/s, a przez Skype nie daje się rozmawiać. Tzn. można zrozumieć sens, ale jakość jest kiepska - strasznie urywa końcówki słów.
- raptou
Ściągnij program na dysk a naczas instalacji odłącz internet. Nie będzie sprawdzał dostępności nowej wersji. Po zainstalowaniu i odpaleniu sieci powinno działać.piotr2802 pisze: Gdy wybieram ze nie chce najnowsszej wersji, okno jest zamykane....
Jest jeden problem - przynajmniej na Linuksie. Stara wersja <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> się nie chce zalogować. Podaje "błędny login". Dopiero po zainstalowaniu nowszej wersji loguje się poprawnie.
Skype działa na EDGE. Ale nie wszędzie. Ba ! Nawet działa na GPRS kl.10 !. Dużo zależy od mocy sygnału, jakości i obciążenia sieci GSM (korekcja).
Niestety jakość pozostawia wiele do życzenia. Opóźnienie ok. 7 sek. (niektórzy pisali o 20).
Rozmawiać można praktycznie tylko w słuchawkach i jak przez Walkie Talkie - tzn. jeden mówi a drugi słucha. Jakikolwiek sprzęg, hałas w tle lub próba mówienia jednocześnie przez dwie osoby kończy się szarpaniem lub zerwaniem połączenia.
Da się rozmawiać i można się przyzwyczaić, choć z komfortem ma to nie wiele wspólnego. Jak sieć GSM w jakimś miejscu jest zapchana to nie ma szans na rozmowę.
- kemott1
Fajnie raptou to podsumowałeś
Umnie opóźnienia są rzędu 10 s (czas od kiedy powiem do usłyszenia jakiegoś dźwięku ) ,a mam gprs class-y 10 

gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<
- piotr2802
@raptou, zdadza się , bo mnie nawet SKYPE (echo test) lepiej chodzi pod GPRS niż pod EDGE w centrum Krakowa. W małych miejscowościach , sieci komórkowe są aż nie tak obciązone i nieraz GPRS pracuje bardziej stabilnie
A nie zpominajmy, że EDGE to dalej jest ten sam GPRS tylko w poprawionej formie i stanowi ogniwo przejściowe do UMTS...

A nie zpominajmy, że EDGE to dalej jest ten sam GPRS tylko w poprawionej formie i stanowi ogniwo przejściowe do UMTS...

- piotr2802
@raptou, posłuchałem Twojej rady i zacząłem instalować "starą" wersję SKYPE pry odłączonym internecie. Owszem udało się zainstalować, ale w pewnym momencie musiałem założyc nowe konto lub zalogowac się pod starym kontem. Wtedy tez program poinformował mnie ze jest nowsza wersja programu. Gdy nie chce nowszej wersji to mnie rozłacza i dalej nic.
Chyba nie można zainstalowac starej wersji SKYPe, bo program wczesniej czy poxniej zada nowszej wersji....
Chyba nie można zainstalowac starej wersji SKYPe, bo program wczesniej czy poxniej zada nowszej wersji....

- Demon
Bardzo ciekawe bo mam neta w oranie edge mialem najnowszego Skypa odinstalowalem go i zainstalowalem wersje v1.1 zgadzam sie ze gdy go odpalam to wyskakuje ramka ze jest nowa wersja ale zawsze daje anuluj i wszyskto gra program smiga bez zarzutu. Zastanawiam sie jaka moze byc przyczyna u ciebie i dochodze do wniosku ze najlepiej byloby zrobig generalny porzadek na twim kompie moja propozycja to zainstalowac Reg Cleaner i za pomoca tego programu uporzadkowac kompa z tz "śmieci".
Powodzenia.
Powodzenia.
Jak ktos ma pecha to nawet palec w pupie zlamie...
Ludzie na poziomie zawsze chodzą w pionie.
Ludzie na poziomie zawsze chodzą w pionie.