problem z ustawieniem bramy domyślnej w routerze Tp-Link TL-

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cuspis
Początkujący użytkownik forum

problem z ustawieniem bramy domyślnej w routerze Tp-Link TL-

Post autor: cuspis »

Internet radiówka, kabel podpiety do karty bezprzewodowej w pc, chciałem podłaczyć Tp-Link TL-WR543G kablem z ta anteną i dalej lanem do laptopa bez podłaczenia pc do sieci (brak wejścia na kabel z radiówki), po sklonowaniu maca wpisaniu IP i probie wpisania adresu bramy domyslej router zwrócił mi błąd że wprowadzony adres bramy domyslnej jest nieprawidłowy wpisz ponownie. Po tym co udało mi sie przeczytać w necie to mam bardszo dziwną bramę domyslną (niby poza zakresem IP):

Adres IP: 192.168.13.212
Maska Podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.3.254

Moje pytanie jest takie co moge w tej sytuacji zrobić, czy musze zmienić router jeżeli tak ta na jaki (podobno sa takie które nie sprawdzają tego). z góry dzięki za odpowiedź, a którą czekam z niecierpliwością, gdyz sprawa jest dośc pilna.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: problem z ustawieniem bramy domyślnej w routerze Tp-Link TL-

Post autor: Jo_gurt »

Faktycznie brama jest z innej podsieci niż adres IP. Dziwne, że tak jest - jesteś tego pewny? Trasowaniem na inne podsieci powinna się zajmować właśnie brama domyślna, więc żeby działało przy takich ustawieniach jak ty masz ISP musiałby się nieźle napocić. Nie powinno być:
Brama domyślna: 192.168.13.254
albo:
Adres IP: 192.168.3.212
(jedno z tych dwóch)?
cuspis

właśnie w tym problem, że jest tak jak napisałem poniżej print screen z ipconfig (takie ustawienia jakie mam teraz wprowadzone i jakie mi podali, żebym wprowadził)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

cuspis, w takim razie albo dogadaj się z operatorem, żeby ci zmienił routing albo trzeba będzie szukać innego routera.
cuspis

dzięki dzisiaj napisze do dostawcy, jak nic nie zrobi to albo zrobię mu :papa: albo poszukam innego routera tylko w tym problem że nie wiem jaki uzna mi tą bramę domyślną.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Właśnie sprawdziłem na swoim (Linksys WRT54GS v4 z softem Tomato) i nie widzi przeszkód w bramie z innej podsieci.
ODPOWIEDZ