Wi-fi w domku jednorodzinnym
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wi-fi w domku jednorodzinnym
Potrzebuję porady na temat wyboru sprzętu do rozdzielenia bezprzewodowo sygnału z Neostrady. Dom ma przybliżoną powierzchnię kwadratu, jeden poziom ok 120 m^2. Stropy Akermana (pustaki i nieduża ilość zbrojenia), w centralnej części domu schody żelbetowe.Obok schodów, na parterze mam zamiar umieścić router. Ma on zapewnić bezprzewodowy dostęp do internetu na parterze i 1 kondygnacji. W grę wchodzą dwie firmy - Linksys oraz D-Link. Tutaj pojawia się mój problem. Znalazłem dwa modele:
http://www.komputronik.pl/Sieci/Sieci_b ... 42606,s,1/
http://www.komputronik.pl/Sieci/Sieci_b ... 38378,s,1/
Od razu zaznaczam, że nie będę dokupował do D-linka zewnętrznej anteny. Po prostu chodzi mi o sytuację - podłączam sprzęt, konfiguruję ustawienia i net "śmiga"
Pytanie numer 2:
Chciałbym dodatkowo do sieci podłączyć dwa PCty. W tym przypadku wchodzi w grę zainstalowanie w nich kart bezprzewodowych na PCi. Kupując router D-Link powinno się kupić kartę D-Link (adekwatnie w przypadku Linksys) czy karty innych firm niż router nie będą "głupiały"??
Jeżeli chodzi o moje doświadczenie z sieciami bezprzewodowymi, to wcześniej w domu zainstalowany był Livebox, na którego pracę nie mogłem narzekać, ale zasięg zostawiał wiele do życzenia.
Na codzień natomiast korzystam z routera Wi-fi firmy D-link, który rozdziela internet z telewizji kablowej Aster City i przyznam się, że nie jestem zadowolony z jego pracy. Często zrywa połączenie - koniecznie jest wtedy standardowe kliknięcie w opcjach połączenia bezprzewodowego zakładki napraw. Kilka razy resetowałem go zarówno poprzez przeglądarkę internetową jak i poprzez twardy reset - nic to jednak nie daje.
Z tego właśnie względu chciałbym się dowiedzieć jaki sprzęt polecacie i czy sprzęt wymieniony przeze mnie byłby ok.
Z góry dzięki za odpowiedzi!!
Pozdrawiam
http://www.komputronik.pl/Sieci/Sieci_b ... 42606,s,1/
http://www.komputronik.pl/Sieci/Sieci_b ... 38378,s,1/
Od razu zaznaczam, że nie będę dokupował do D-linka zewnętrznej anteny. Po prostu chodzi mi o sytuację - podłączam sprzęt, konfiguruję ustawienia i net "śmiga"
Pytanie numer 2:
Chciałbym dodatkowo do sieci podłączyć dwa PCty. W tym przypadku wchodzi w grę zainstalowanie w nich kart bezprzewodowych na PCi. Kupując router D-Link powinno się kupić kartę D-Link (adekwatnie w przypadku Linksys) czy karty innych firm niż router nie będą "głupiały"??
Jeżeli chodzi o moje doświadczenie z sieciami bezprzewodowymi, to wcześniej w domu zainstalowany był Livebox, na którego pracę nie mogłem narzekać, ale zasięg zostawiał wiele do życzenia.
Na codzień natomiast korzystam z routera Wi-fi firmy D-link, który rozdziela internet z telewizji kablowej Aster City i przyznam się, że nie jestem zadowolony z jego pracy. Często zrywa połączenie - koniecznie jest wtedy standardowe kliknięcie w opcjach połączenia bezprzewodowego zakładki napraw. Kilka razy resetowałem go zarówno poprzez przeglądarkę internetową jak i poprzez twardy reset - nic to jednak nie daje.
Z tego właśnie względu chciałbym się dowiedzieć jaki sprzęt polecacie i czy sprzęt wymieniony przeze mnie byłby ok.
Z góry dzięki za odpowiedzi!!
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wi-fi w domku jednorodzinnym
Nie wiem czemu akurat te dwie, ale z z tych to zdecydowanie LinksysWrzesin pisze:W grę wchodzą dwie firmy - Linksys oraz D-Link.

Nie powinny. Przynajmniej jeśli nie będziesz używał D-Linka (ani na router ani na sieciówkę). D-Linki bywają kapryśne.Wrzesin pisze:czy karty innych firm niż router nie będą "głupiały"??
No właśnie. To czemu D-Link? Może coś od Belkina jeśli nie Linksys?Wrzesin pisze:Na codzień natomiast korzystam z routera Wi-fi firmy D-link, który rozdziela internet z telewizji kablowej Aster City i przyznam się, że nie jestem zadowolony z jego pracy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli planujesz zakup routera z "N" to karty bezprzewodowe również powinny posiadać "N" i być tego samego producenta. Jeżeli natomiast kupisz karty bez "N" to zakup routera z "N" nie jest konieczny.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wojteks zwrócił uwagę na ważny aspekt, który mi umknął - jeśli chcesz działać w Draft-N to faktycznie najlepiej zaopatrywać się u jednego producenta.
-
- Użytkownik forum
Wrzesin, nie liczyłbym na pokrycie całego domu o tej powierzchni na standardowej antence (chyba że nie masz ścian wewnętrznych
).
Ja mam w domu obecnie dwa AP (oba Ovislinki 8000AP i 5460v2), ten pierwszy z antenką o zdecydowanie większym zysku i dopiero teraz mam pełne pokrycie (dom piętrowy o powierzchni rzutu ok 125m^2 i ścianach z pustaka betonowego)

Ja mam w domu obecnie dwa AP (oba Ovislinki 8000AP i 5460v2), ten pierwszy z antenką o zdecydowanie większym zysku i dopiero teraz mam pełne pokrycie (dom piętrowy o powierzchni rzutu ok 125m^2 i ścianach z pustaka betonowego)
-
- Stały użytkownik forum
Tak się teraz zastanawiam, mam GlobeSurfera II i bez żadnych antenek mam net na parterze piętrze i w piwnicy i jeszcze udostępniam sąsiadom mieszkającym ok. 80 metrów, tylko że mają go w jednym pokoju od strony mego domu. Używają lapka z wbudowaną anteną więć jaka jest moc sygnału z GSII ?TomekW pisze:Wrzesin, nie liczyłbym na pokrycie całego domu o tej powierzchni na standardowej antence (chyba że nie masz ścian wewnętrznych).
-
Czyli rozumiem, że D-linka mam raczej wyeliminować z gry. jest ktoś może, kto użytkuje model linksysa, który wymieniłem wcześniej. Ewentualnie może ktoś polecić router innej firmy (koniecznie z modemem Adsl)??
Czemu akurat te firmy??
Wydaje mi się, że są to dwie najbardziej znane marki produkujące sprzęt sieciowy - oczywiście wypromowane przez Media, Vobis, komputronik... aczkolwiek w takich sklepach przeciętny zjadacz chleba spotyka się z takim sprzętem:)
Jeżeli chodzi o kwotę jaką mogę przeznaczyć na sam router to jest to jakieś 350/360 zł. Proszę o jakieś sugestie w doborze sprzętu.
Jeżeli chodzi o technologię a, b, g czy n to mile byłoby widziane jak najnowsze rozwiązanie technologiczne:)
Dla uściślenia livebox będąc w narożniku na pietrze pokrywał mi całą kondygnację oraz najbliższe pomieszczenia na parterze, znajdujące się bezpośrednio pod. Wydaje mi się, że mocny router ustawiony w środkowej części domu powinien dać sobie radę bez dodatkowych anten, a z tego co mi wiadomo np. Linksys tak czy owak nie posiada możliwości dołączenia jakiejkolwiek.
Czemu akurat te firmy??
Wydaje mi się, że są to dwie najbardziej znane marki produkujące sprzęt sieciowy - oczywiście wypromowane przez Media, Vobis, komputronik... aczkolwiek w takich sklepach przeciętny zjadacz chleba spotyka się z takim sprzętem:)
Jeżeli chodzi o kwotę jaką mogę przeznaczyć na sam router to jest to jakieś 350/360 zł. Proszę o jakieś sugestie w doborze sprzętu.
Jeżeli chodzi o technologię a, b, g czy n to mile byłoby widziane jak najnowsze rozwiązanie technologiczne:)
Dla uściślenia livebox będąc w narożniku na pietrze pokrywał mi całą kondygnację oraz najbliższe pomieszczenia na parterze, znajdujące się bezpośrednio pod. Wydaje mi się, że mocny router ustawiony w środkowej części domu powinien dać sobie radę bez dodatkowych anten, a z tego co mi wiadomo np. Linksys tak czy owak nie posiada możliwości dołączenia jakiejkolwiek.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
U mnie zwykły WAG200G w domu o powierzchni +- 130m^2 radzi sobie doskonale. Dom z bloczków mineralnych 24cm + ocieplenie styropian (ściany nośne), reszta z 12cm bloczków albo płyta kartongips. Dom w kształcie litery L. Stropy ze zbrojonych profili styropianowych zalewanych betonem. Wszędzie działa przynajmniej dobrze (4/6). Testowałem przed chwilą na Toshibie i Lenovo 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wrzesin, myślę w takim razie, że ten linksys, do którego dałeś linka spełni twoje oczekiwania. Zasięgiem bym się raczej nie martwił, 3 antenki robią swoje.
-
W takim razie nie zostało mi nic innego jak kupić ten router Linksys.
Dzięki za odpowiedzi, temat można uważać za zamknięty.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedzi, temat można uważać za zamknięty.
Pozdrawiam