Wi-fi w domku jednorodzinnym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wrzesin
Początkujący użytkownik forum

Wi-fi w domku jednorodzinnym

Post autor: Wrzesin »

Potrzebuję porady na temat wyboru sprzętu do rozdzielenia bezprzewodowo sygnału z Neostrady. Dom ma przybliżoną powierzchnię kwadratu, jeden poziom ok 120 m^2. Stropy Akermana (pustaki i nieduża ilość zbrojenia), w centralnej części domu schody żelbetowe.Obok schodów, na parterze mam zamiar umieścić router. Ma on zapewnić bezprzewodowy dostęp do internetu na parterze i 1 kondygnacji. W grę wchodzą dwie firmy - Linksys oraz D-Link. Tutaj pojawia się mój problem. Znalazłem dwa modele:

http://www.komputronik.pl/Sieci/Sieci_b ... 42606,s,1/

http://www.komputronik.pl/Sieci/Sieci_b ... 38378,s,1/

Od razu zaznaczam, że nie będę dokupował do D-linka zewnętrznej anteny. Po prostu chodzi mi o sytuację - podłączam sprzęt, konfiguruję ustawienia i net "śmiga"

Pytanie numer 2:
Chciałbym dodatkowo do sieci podłączyć dwa PCty. W tym przypadku wchodzi w grę zainstalowanie w nich kart bezprzewodowych na PCi. Kupując router D-Link powinno się kupić kartę D-Link (adekwatnie w przypadku Linksys) czy karty innych firm niż router nie będą "głupiały"??

Jeżeli chodzi o moje doświadczenie z sieciami bezprzewodowymi, to wcześniej w domu zainstalowany był Livebox, na którego pracę nie mogłem narzekać, ale zasięg zostawiał wiele do życzenia.

Na codzień natomiast korzystam z routera Wi-fi firmy D-link, który rozdziela internet z telewizji kablowej Aster City i przyznam się, że nie jestem zadowolony z jego pracy. Często zrywa połączenie - koniecznie jest wtedy standardowe kliknięcie w opcjach połączenia bezprzewodowego zakładki napraw. Kilka razy resetowałem go zarówno poprzez przeglądarkę internetową jak i poprzez twardy reset - nic to jednak nie daje.

Z tego właśnie względu chciałbym się dowiedzieć jaki sprzęt polecacie i czy sprzęt wymieniony przeze mnie byłby ok.

Z góry dzięki za odpowiedzi!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Wi-fi w domku jednorodzinnym

Post autor: Jo_gurt »

Wrzesin pisze:W grę wchodzą dwie firmy - Linksys oraz D-Link.
Nie wiem czemu akurat te dwie, ale z z tych to zdecydowanie Linksys :)
Wrzesin pisze:czy karty innych firm niż router nie będą "głupiały"??
Nie powinny. Przynajmniej jeśli nie będziesz używał D-Linka (ani na router ani na sieciówkę). D-Linki bywają kapryśne.
Wrzesin pisze:Na codzień natomiast korzystam z routera Wi-fi firmy D-link, który rozdziela internet z telewizji kablowej Aster City i przyznam się, że nie jestem zadowolony z jego pracy.
No właśnie. To czemu D-Link? Może coś od Belkina jeśli nie Linksys?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jeżeli planujesz zakup routera z "N" to karty bezprzewodowe również powinny posiadać "N" i być tego samego producenta. Jeżeli natomiast kupisz karty bez "N" to zakup routera z "N" nie jest konieczny.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wojteks zwrócił uwagę na ważny aspekt, który mi umknął - jeśli chcesz działać w Draft-N to faktycznie najlepiej zaopatrywać się u jednego producenta.
TomekW
Użytkownik forum

Post autor: TomekW »

Wrzesin, nie liczyłbym na pokrycie całego domu o tej powierzchni na standardowej antence (chyba że nie masz ścian wewnętrznych :D).
Ja mam w domu obecnie dwa AP (oba Ovislinki 8000AP i 5460v2), ten pierwszy z antenką o zdecydowanie większym zysku i dopiero teraz mam pełne pokrycie (dom piętrowy o powierzchni rzutu ok 125m^2 i ścianach z pustaka betonowego)
darek
Stały użytkownik forum

Post autor: darek »

TomekW pisze:Wrzesin, nie liczyłbym na pokrycie całego domu o tej powierzchni na standardowej antence (chyba że nie masz ścian wewnętrznych :D).
Ja mam w domu obecnie dwa AP (oba Ovislinki 8000AP i 5460v2), ten pierwszy z antenką o zdecydowanie większym zysku i dopiero teraz mam pełne pokrycie (dom piętrowy o powierzchni rzutu ok 125m^2 i ścianach z pustaka betonowego)
Tak się teraz zastanawiam, mam GlobeSurfera II i bez żadnych antenek mam net na parterze piętrze i w piwnicy i jeszcze udostępniam sąsiadom mieszkającym ok. 80 metrów, tylko że mają go w jednym pokoju od strony mego domu. Używają lapka z wbudowaną anteną więć jaka jest moc sygnału z GSII ?
Wrzesin

Czyli rozumiem, że D-linka mam raczej wyeliminować z gry. jest ktoś może, kto użytkuje model linksysa, który wymieniłem wcześniej. Ewentualnie może ktoś polecić router innej firmy (koniecznie z modemem Adsl)??

Czemu akurat te firmy??
Wydaje mi się, że są to dwie najbardziej znane marki produkujące sprzęt sieciowy - oczywiście wypromowane przez Media, Vobis, komputronik... aczkolwiek w takich sklepach przeciętny zjadacz chleba spotyka się z takim sprzętem:)

Jeżeli chodzi o kwotę jaką mogę przeznaczyć na sam router to jest to jakieś 350/360 zł. Proszę o jakieś sugestie w doborze sprzętu.

Jeżeli chodzi o technologię a, b, g czy n to mile byłoby widziane jak najnowsze rozwiązanie technologiczne:)

Dla uściślenia livebox będąc w narożniku na pietrze pokrywał mi całą kondygnację oraz najbliższe pomieszczenia na parterze, znajdujące się bezpośrednio pod. Wydaje mi się, że mocny router ustawiony w środkowej części domu powinien dać sobie radę bez dodatkowych anten, a z tego co mi wiadomo np. Linksys tak czy owak nie posiada możliwości dołączenia jakiejkolwiek.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

U mnie zwykły WAG200G w domu o powierzchni +- 130m^2 radzi sobie doskonale. Dom z bloczków mineralnych 24cm + ocieplenie styropian (ściany nośne), reszta z 12cm bloczków albo płyta kartongips. Dom w kształcie litery L. Stropy ze zbrojonych profili styropianowych zalewanych betonem. Wszędzie działa przynajmniej dobrze (4/6). Testowałem przed chwilą na Toshibie i Lenovo ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Wrzesin, myślę w takim razie, że ten linksys, do którego dałeś linka spełni twoje oczekiwania. Zasięgiem bym się raczej nie martwił, 3 antenki robią swoje.
Wrzesin

W takim razie nie zostało mi nic innego jak kupić ten router Linksys.

Dzięki za odpowiedzi, temat można uważać za zamknięty.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ