co muszę dokupić i jak skonigurować by działała sieć....

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
morus
Początkujący użytkownik forum

co muszę dokupić i jak skonigurować by działała sieć....

Post autor: morus »

Witam, ponieważ każdy z przykładów jaki znalazłem na forum nie odzwierciedlał dokładnie mojego przypadku więc postanowiłem napisać nowy temat.
Sytuacja wygląda następująco jak w załączniku, tj.:
W domu nr 1 mam router TP-Link TL-TD-W8901G oraz podłączony do niego skrętką 1 komputer.
Chcę radiowo połączyć dom nr 2 - w którym mam komputer z karta sieciową radiową (PENTAGRAM horNET WiFi PCI 802.11g - dla ciekawskich ;) )
Chcę rozdzielić sieć radiowo i nie wiem co mam zrobić by na tyle wzmocnić sygnał aby było to możliwie jak najlepiej i jak najtaniej :/
Myślałem o antenie kierunkowej (np. ANTENA YAGI 19dBI) ...tylko nie wiem czy muszę mieć takie 2 czy jedna wystarczy (np. w domu nr2)
Proszę o pomoc i wyrozumiałość :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: co muszę dokupić i jak skonigurować by działała sieć....

Post autor: Jo_gurt »

morus pisze:Myślałem o antenie kierunkowej (np. ANTENA YAGI 19dBI) .
Broń cię Allahu :szok: ;) Na 15m?

Najlepiej to położyć skrętkę. Odległość niewielka, wsadzasz w plastikową rurkę i masz najlepsze co może być - kabel (kłóci się z nazwą forum, ale cóż, takie fakty ;) )

Jeśli koniecznie musi być radiowo to:
- tym PC2 nie łapiesz w ogóle sygnału?
- spróbuj mocniejszą antenę dookólną na routerze
- jeśli KONIECZNIE musi być radio i nic innego nie pomoże to możesz się zainteresować panelem 8dBi do PC2
Awatar użytkownika
morus

Po pierwsze dziękuję za ... radę
Po drugie: też uważam że skrętka byłaby najlepsza - ale to nie jest u mnie ...a właściciele ledwo co się wprowadzili do nowiutkich domków z świeżutkimi ogródkami .... w skrócie - się nie da - u szwagra gdy układ pokoi jest z sąsiadem - okno w okno to działa, no i ten koleś u którego to próbowałem, też tak chciał ...lecz nie działa :)
- tym PC2 nie łapiesz w ogóle sygnału?
- nie :dobani: , jak próbuję obok domu nr 1 to ... na zewnątrz jest słaby sygnał, ale w domu nr 2 nie ma nigdzie
- spróbuj mocniejszą antenę dookólną na routerze
- tzn. może mógłbyś mi coś zaproponować ...konkretniejszego - marka, model itp.
- jeśli KONIECZNIE musi być radio i nic innego nie pomoże to możesz się zainteresować panelem 8dBi do PC2
- tzn. mam to połączyć z wcześniejszym punktem czy ...osobno sprawdzać ??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

morus pisze:tzn. może mógłbyś mi coś zaproponować ...konkretniejszego - marka, model itp.
Dobre anteny produkują/sprzedają m.in. Mars, Interline, Bestpartner, Dipol.
morus pisze:mam to połączyć z wcześniejszym punktem czy ...osobno sprawdzać ??
Raczej osobno. Panele 8dBi dobrej jakości i w miarę tanie (~50zł) produkuje Interline.

Swoją drogą da się którąś z anten (albo tą przy routerze albo tą kliencką) wyrzucić za okno skierowane ku drugiemu budynkowi?
Awatar użytkownika
morus

Jo_gurt pisze: Swoją drogą da się którąś z anten (albo tą przy routerze albo tą kliencką) wyrzucić za okno skierowane ku drugiemu budynkowi?
Tak właśnie o to chodzi, że są to dwa pokoje na poddaszu i bez większego problemu mogę wyciągnąć kabel z anteną na dach. :ok:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To na takie odległości ja bym proponował na zewnątrz dookólną od routera i powinno być OK.
Ale się jeszcze przyczepie - a jakaś przewieszka ze skrętką?
Awatar użytkownika
morus

no niestety nie udało mnie się takiego pomysłu przeforsować - a omawiałem i ziemią i przewiesić górą.
Spróbuję z tą anteną dookolną na routerze i myślę że skoro tak mówisz to ...powinno być :ok: :)
Dziękuję za pomoc - pozwolę sobie po "montażu" opisać co z tego wyszło :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

morus pisze:Spróbuję z tą anteną dookolną na routerze i myślę że skoro tak mówisz to ...powinno być :ok: :)
Zaznaczam, że gwarancji żadnej nie ma! WiFi jest bardzo zależne od otoczenia, zaszumienia, więc żeby nie było na mnie ;)
Awatar użytkownika
morus

gwoli zakończenia tematu - działa z anteną dookólną, choć układ dachów i ścian sprawił - że się trochę po jednym z nich nabiegałem :) ...ale efekt jest zadowalający - przez ściany, przy zamkniętych drzwiach, oknach - jest sygnał na dobrym poziomie :) ....i o to chodziło :ok: .
Dziękuję za pomoc :szampan:
ODPOWIEDZ