iPlus kontra AMD

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

PawełB
Stały użytkownik forum

Re: iPlus kontra AMD

Post autor: PawełB »

pi0tr3q pisze:Mi tam "smiga" na AMD Duron 1700.
Cytat przycięty przez Moderatora ->Vipera - Panowie/Panie tniemy zbędne cytaty!
Ja dodam tylko ze swojej strony, że problem powstał ponoć przy modelu GC75. Przy innych prawdopodobnie chodzi o procesory mobilne. Ja mam AMD 2200+ adapter RICOH modem GC79 iPlus-a od miesiąca i chodzi bez zarzutu ale na WM. Oczywiście transfer 5kB/s ale ja tylko przeglądam strony. Druga sprawa nadajnik jest niedaleko i zasięg mam na full bez anteny kierunkowej. Moim zdaniem problemy wynikają głównie z odległości od BTS i konfig. sprzętu (oczywiście jeżeli chodzi o PC) oraz zainstalowanej aplikacji. Również sposób instalacji modemu ma duży wpływ na to, czy uda nam się połączyć z netem. Wiem to z doświadczenia. O sposobie konfiguracji można poczytać na początku forum. Dowiedziałem się jeszcze, że niektóre programy antywirusowe powodują niestabilną pracę modemu lub w ogóle uniemożliwiają korzystanie z niego.
Nie jestem w stanie powiedzieć jakie. Dowiedziałem się o tym od znajomego, który sprzedaje komórki itp.
Ostatnio zmieniony 2006-04-20, 12:10 przez PawełB, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Enzo »

A ja dopisze jeszcze ze sprawdziłem GC79+ przejściówka ricoch na 3 komputerach i wynik był taki:
1) Procesor Celeron płyta nie wiem jaka - NIE działało
2) Procesor AMD athlon płyta Chaintech CT7VJL - NIE działo
3) Procesor AMD Sempron płyta Asus - DZIAŁAŁO
Próbowałem odpalać to na sterownikach SE jak i iPlus Menager bez rezultatu (mozna było tylko wysyłać i odbierać smsy) system widział modem przejściówke karte WiFi więc wszystko było zainstalowane. Moim skromnym zdaniem ktoś, gdzieś popełnił błąd i nie chce się do tego przyznać a twierdzenie że SE nie działa z AMD nie mają tu nic do rzeczy.
iPlus+E61i=FUN
PawełB
Stały użytkownik forum

Enzo pisze: Cytat przycięty przez Moderatora ->Vipera - Panowie/Panie tniemy zbędne cytaty!
system widział modem przejściówke karte WiFi więc wszystko dyło zainstalowane.
Jeżeli widzi modem w men. urz. to powinno być ok. tylko trzeba połączenie z netem skonfigurować ręcznie i ręcznie odpalać lub dodać do autostartu. Ja mam adapter RICOCH płytę MSI KT4V proc AMD 2200+XP WinXPHE sp2. W pracy sprawdzę na innych komp. i opiszę na forum rezultaty tego eksperymentu dla różnych środowisk. Ale to dopiero za tydzień.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Post autor: Tomekłódź »

Ja też uważam że to ten tekst o problemach ze współpracą tych modemów z AMD to marketing. Mi na takich samych procesorach na AMD Athlon Xp na płycie gigabyte nie działało a na Asrocku działało bez zarzutu. Coś moim zdaniem Sony sknocił w swoim modemie i teraz zwala na procesory.
szuwarek
Użytkownik forum

Post autor: szuwarek »

Anonymous pisze:Niestety po fakcie dowiedziałem sie ze mogą byc kłopoty z kompami co mają procek AMD :evil: ....nikt mnie nie uprzedził a sam nie byłem taki przezorny by na to wpasc !
No to witamy w klubie zrobionych w balona (mnie Era). :P
Ciekawe, jak ja pytałem uprzedzono mnie wyraźnie, że mogą być problemy. Dlatego właśnie kupiłem telefon :D Kiedyś miałem Blueconnect+przejściówka+Merlin U530+stacjonarne AMD. Sprzętowo cacy, tylko, że nie było zasięgu :twisted: .

A co do niestabilności to wg. mnie:

Powód nr. 1
Włożenie karty do gniazda _przed_ instalacją sterowników. Na stronie plusa jest wyraźnie napisane, że może to spowodować utratę stabilności Windows lub uszkodzenie peceta.

Powód nr. 2
Procesory AMD zwłaszcza 64 bitowe wymagają solidnego zasilania. Jeśli masz stacjonarny sprawdź moc zasilacza. W moim rządzi 400W. Jest to waźne, gdy mamy modem podłączany przez USB.

Powód nr. 3
Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że istnieją dwa typy gniazd PCMCIA (16/32 bit). Może to to.

Powód nr. 4
Model procesora raczej nie ma nic do rzeczy. Tu chyba chodzi o płytę główną, a konkretnie chipset.

Powód nr. 5
Dla stacjonarnych. Są przejściówki i przejściówki. Wielu na tym forum rzucało bluzgi, że im nie działa.

To tyle o możliwych przyczynach, a co do dalszego postępowania:

Telefonując/mailując stracisz tylko nerwy. Jedyne co ci mogę poradzić to napisanie reklamacji na piśmie i wysłanie tego listem poleconym. Opisz dokładnie swe problemy, podaj konfigurację komputera, dołącz jeśli to możliwe wydruk logów (czy jak to tam się zwie programu którego używasz do łączenia się z siecią). Ponieważ jest na piśmie muszą ci odpowiedzieć również na piśmie.
Ostatnio zmieniony 2006-04-20, 12:05 przez szuwarek, łącznie zmieniany 2 razy.
PawełB
Stały użytkownik forum

Tak, masz rację. Zasilanie jest bardzo ważne. Ja mam zas. 550W i wreszcie stabilną pracę całego komp. ale i na 350W też chodził. Nie mozna połasić się na tanie adaptery na Allegro. Są tak stare, że obsługują tylko karty 16 bitowe. Obecnie modemy dostępne na rynku są 32 bit Tu trzeba bardzo uważać. Najlepiej kupić w sklepie, gdzie można oddać lub wymienić na inną. Wychodzi ok 20 zł różnicy.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Awatar użytkownika
Enzo

PawełB pisze: tylko trzeba połączenie z netem skonfigurować ręcznie i ręcznie odpalać
Nie było co odpalać z powodu braku sygnału :) oraz pojawiania sie komunikatu: Proszę włożyć kartę.
W moim kompie (zestam nr. 2) sprawdzałem na 2 różnych przejściówkach.
iPlus+E61i=FUN
PawełB
Stały użytkownik forum

Może nowy ster do płyty głównej by pomógł? Ja w przyszłym tygodniu idę do pracy to sprawdzę na innych komp. Tak jak Szuwarek napisał może chpset być przyczyną konfliktów. Ew. format dysku i na innym sys.op. może pójdzie.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Orlando
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Orlando »

Ja właśnie zamierzam nabyć iPlusa, ale w Vobisie (gdzie promują Plusa) gość wymachiwał mi wczoraj umową, gdzie na dole w umowie dopisali pkt., że usługa jest tylko dla procesorów Intela!, dla innych nie gwarantują że będzie to chodzić….czyli rozumiem że nie bede mógł odstąpić od umowy (reklamować) jeśli mi to nie pójdzie….
Może ktoś zna odp na pytania które mnie nurtują:

1. Czy nie ma prawnej możliwości kilku dni (tygodnia) że można odstąpić od umowy, tak jak można zwrócić produkt jeśli nie spełnia oczekiwań klienta (nie działa) ?

2. Może ktoś ma laptopa FSC z Sempronem 3100 i wie czy iPlus na tym pójdzie ?

3. Czy tylko iPlus ma problem z AMD, czy w Orange i Erze też są problemy ?

Z góry dzięki jeśli wiecie coś na ten tamat.

P.S. Swoją drogą to żenada że są problemy z AMD, przecież te procki w multimediach często są wydajniejsze od odpowiedników Intelowskich. Desktopa mam Atholna 2600 i od prawie 2 lat każda gra jedzie bez problemów :D
FSC A1667, Sempron 3100, 512MB, Radeon X700, 80Gb HDD
PawełB
Stały użytkownik forum

Z tego co mi wiadomo to niektóre modemy nie działały z AMD. Najlepiej jest kupić aktywację przez internet. Tam możesz odstąpić w ciągu 10 dni. Kupujesz kartę Pre-Paid wciskasz w modem. Hula to ok. Nie hula to oddajesz.
Karty oryginalnej nie ruszasz a po modemie to nie dadzą rady poznać czy był używany.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Awatar użytkownika
Enzo

PawełB pisze:Może nowy ster do płyty głównej by pomógł? może chpset być przyczyną konfliktów. Ew. format dysku i na innym sys.op. może pójdzie.
Powiem wam jedno, kupiłem ten modem (GC79) nie po to żeby grzebać w komputerze i myśleć co by tu jeszcze wymienić itp. bo to bez sensu, szkoda mojego czasu i pieniędzy.
iPlus+E61i=FUN
ODPOWIEDZ