Sprzęt kupiony i co dalej ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jaras65
Początkujący użytkownik forum

Sprzęt kupiony i co dalej ?

Post autor: jaras65 »

Witam wszystkich po raz pierwszy w tym miejscu :)
Kilkanaście dni temu, "przyciśnięty" do ściany przez moje latorośle kupiłem AP OvisLink WL-5460AP v2 oraz bezprzewodową kartę na PCI tej samej firmy z zamiarem stworzenia domowej mini sieci. Sprzęt sam podlączyłem, zainstalowałem sterowniki i o dziwo nie miałem większych problemów z odpaleniem internetu.
Moim dostawcą jest lokalny provider (www.komputersat.pl), sygnał odbiera na dachu antena, następnie skrętką dociera do wspomnianego Acces Pointa, później bezprzewodowo do komputera dzieci i kabelkiem do karty sieciowej w moim pececie.
Nie mam żadnych problemów z downloadem i uploadem, ale niestety brak mi podstawowej, konkretnej wiedzy, np jak mogę bezpośrednio łączyć się z drugim komputerem, transferować pliki, przeglądać foldery, z poziomu mojej sieci. Potrzebuję małą garść praktycznej wiedzy ;) Myślę że istnieje jakiś program który to umożliwia, że trzeba by też było co nieco pozmieniać w ustawieniach AP by moje wymagania się spełniły.
Bardzo proszę o pomoc, w razie potrzeby służę screenami panelu konfiguracyjnego WL-5460AP. Polski opis jego możliwości jest na: http://www.airlive.aspdotnet.pl/e11/site.html
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sprzęt kupiony i co dalej ?

Post autor: ja.michal »

jaras65, to już jest poza AP i routerem.
Musisz mieć w systemie tą samą grupę roboczą ustawioną i udostępnione jakieś foldery. Jeśli to zrobisz wchodzisz w "Moje miejsce sieciowe" potem "Wyświetl komputery grupy roboczej" i powinny być komputery w sieci. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Oprogramowanie do wymiany plików jest już zawarte w systemie. Jeśli na obu kompach używasz Windowsa to jest to Udostępnianie Folderów i Drukarek. Jeśli wszystko poprawnie działa to powinno wystarczyć udostępnienie jakiegoś folderu (prawy na folder -> właściwości i tam szukasz). Następnie na drugim komputerze folder powinien być widoczny w Otoczeniu sieciowym.
Jeśli znajdziesz wszystko co i jak i dalej nie działa to tak:
- sprawdź łączność między komputerami poleceniem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
- sprawdź czy masz odpowiednio skonfigurowaną zaporę windowsową lub inny firewall

Konfiguracja OvisLinka jest zbędna z tego względu, że ruch wewnątrz twojej sieci odbywa się bez pośrednictwa jego oprogramowania - wszystko dzieje się na poziomie sprzętowym.
jaras65

Dzięki za tak szybki odzew :)
Mój system to Windows XP pro z SP3, drugi pecet chodzi na SP2.
Oprogramowanie antywirusowe to Avast, a firewall Sunbelt Personal.
Zadam jeszcze jedno pytanie: jak zlokalizować ten połączony bezprzewodowo komputer ? po adresie IP ? myślę że ma on taki sam jak mój... może po adresie jego karty sieciowej ? Wydaje mi się że bez tej wiedzy nie uda mi się stworzyć grupy roboczej.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jaras65 pisze:po adresie IP ? myślę że ma on taki sam jak mój
Musi miec inny, jak by mialy takie same był by konflikt, mozna to sprawdzic chyba poleceniem ipconfig.
jaras65 pisze:Wydaje mi się że bez tej wiedzy nie uda mi się stworzyć grupy roboczej.
Grupe roboczą ustawia sie we własciwosciach mojego komputera, po prostu w obu kompach musi byc taka sama nazwa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:po prostu w obu kompach musi byc taka sama nazwa.
Nie musi w zasadzie, ale dla spokoju ducha można ustawić taką samą.

jaras65, zacznij od pinga najlepiej. Adresy komputerów odczytasz po użyciu komendy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> ale o tym już wspomniał krystianb :)
jaras65

Poniżej moje "ipconfig"

Obrazek

Tytułem wyjaśnienia, jest tam:
- karta w moim komputerze - Marvell
- karta DVB SkyStar 2 do odbioru TVSAT - TechniSat
- kontroler Bluetooth

Rozumiem że zanim użyję polecenia ping z mojego peceta, muszę wejść do ustawień komputera dzieci i odszukać jego sieciowy adres i nim się posłużyć ?

Jeśli chodzi o grupę roboczą, to ustawię taką samą nazwę na moim oraz dzieci komputerze, ale jutro, dobranoc...
Ostatnio zmieniony 2008-09-01, 23:48 przez jaras65, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Nie musi w zasadzie, ale dla spokoju ducha można ustawić taką samą.
No nie musi, ale wszystko trzeba będzie robić po IP co czasem mało wygodne. :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:No nie musi, ale wszystko trzeba będzie robić po IP co czasem mało wygodne. :)
Też nie do końca prawda, jeśli wszystko działa OK to można wyświetlić najpierw grupy robocze a potem komputery w każdej z nich. Tzn Vista tak potrafi zrobić, XP nie wiem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak powinno być, ale w praktyce różnie działa. ;)
jaras65

Wszedłem do właściwości połączeń sieciowych drugiego komputera i znalazłem adres, z mojego peceta wpisałem w cmd PING i myslę że jest OK, zresztą zobaczcie:

Obrazek

Na obu komputerach stworzyłem grupę roboczą o tej samej nazwie.

Po restarcie komputera wszedłem w moje miejsca sieciowe / wyświetl komputery grupy roboczej i jest tam mój pecet oraz ten drugi, ale kiedy klikam na jego ikonkę, pojawia się okienko z prośbą o wpisanie hasła, chociaż wiem że żadnego hasła nie ma, natomiast z poziomu drugiego kompa widzę swój i mogę wejść bez wpisywania żadnego hasła do moich "shared docs".
Co trzeba w tym wypadku zrobić ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

jaras65 pisze:Co trzeba w tym wypadku zrobić ?
Twój komp jest OK, więc wystarczy udostępniać kolejne foldery.
Natomiast sprawdź czy na drugim kompie jest uruchomione konto gościa.
CriTT

Post autor: CriTT »

Wystarczy po prostu na tym komputerze na ktorym nie idzie wejść włączyć udostępnianie plików. Najechać na jakikolwiek katalog prawym przyciskiem myszy właściwości i tam jest "po prostu włącz udostępnianie moich plików" -> zastosuj i hasło powinno zniknąć. a żeby jeszcze ominąć problemy z grupami sieciowymi polecam polecenie WYSZUKAJ -> KOMPUTER W SIECI > wpisać nazwę szukanego komputera i heja ;)
ODPOWIEDZ