IPLUS = świeżo zamówione Publiczne IP = nie działa = help!

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
VenomDM
Użytkownik forum

IPLUS = świeżo zamówione Publiczne IP = nie działa = help!

Post autor: VenomDM »

Dzisiaj po poludniu zadzwonilem do IPLUS by uruchomili mi usluge "publiczne IP za 5zł" bo na mojej N6230i (EDGE) bittorrent słabiutko chodzi i to publiczne ip ma ponoć tutaj mocno pomóc. No więc bez problemu pan z iplus mi to uruchomił, powiedział że w ciągu najwyżej godziny będzie działać, podał mi nowy punkt dostępu do wpisania w telefon - pro.plusgsm.pl i tyle.

Wszystko zrobiłem jak trzeba i od dobrych paru godzin probuje z tym nowym APN i publicznego IP jak niebyło tak niema. Zawsze jest 172.xxx.xxx.xxx - tzn prywatne.

Nazwy APN - INTERNET_GPRS nie ruszalem.

Sa tu jakieś racjonalne wytlumaczenia? W kompie mam coś przestawić? a może w telefonie coś zle zrobilem...? A może ten kolo z IPLUSa to jakiś amator i coś spaprał, zdarzyło się to komuś?

Dzieki wielkie z gory.

Pozdrawiam!
Ven :?
Nokia 6230i + ANTENKA WEWN. + Bluetake 007si + PC = GPRS/EDGE = 10kB/s ~~ 20-25kB/s w IPLUS (Otwock, w.Mazowieckie)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: IPLUS = świeżo zamówione Publiczne IP = nie działa = help!

Post autor: Szadzik »

Może w komputerze we właściwościach modemu wpisz polecenie AT. Wzory tych poleceń znajdują się w jednym z przyklejonych wątków.
Jeśli to nie pomoże, to zrestartuj telefon, o ile tego jeszcze nie zrobiłeś.
Back to the Future ;)
PawełB
Stały użytkownik forum

Post autor: PawełB »

Usługa może zacząć działać nawet po 24 godz.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
VenomDM
Użytkownik forum

24 godziny?? :?
Facet z BOKu IPLUSa wyraznie mowil zebym za godzine przestawil telefon(pkt dostepu) i bedzie dzialac. Czyzby byli nie do informowani..?

Ok. Caly czas czekam.
Nokia 6230i + ANTENKA WEWN. + Bluetake 007si + PC = GPRS/EDGE = 10kB/s ~~ 20-25kB/s w IPLUS (Otwock, w.Mazowieckie)
Robert p
Użytkownik forum

Post autor: Robert p »

Ja uzywam BitComet i nic nie wykupywałem transfer dochodzi do 21 KB.Ostatnia 715 MBśredni transfer 15 KB =13,24 godz plus wysłane 143 MB średnia predkość 2 KB
PawełB
Stały użytkownik forum

Post autor: PawełB »

Musisz w ustawieniach zaawansowanych modemu wpisać takie coś: AT+CGDCONT=1,"IP","pro.plusgsm.pl"
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
IDEAlny
Początkujący użytkownik forum

Post autor: IDEAlny »

VenomDM aby korzystac z publicznego IP w iPlusie <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> musisz korzystac z APNu pro.plusgsm.pl Publiczne IP w przypadku P2P nie ma wpływu na transfery, a na fakt czy jestes np. pasywny lub aktywny np. DC++
SaLMoN
Początkujący użytkownik forum

Post autor: SaLMoN »

To publiczne IP musisz sobie sam w ustawieniach wpisać (nie pobiera go autoamtycznie, jak niepubliczne)
SaLMoN
VenomDM
Użytkownik forum

Witam. Problem rozwiązany.

Kolejny raz BOK iPlusa spisał się na 5+, mimo że zadzwonilem o 21 (koncza prace o 22) facet zmeczony, slyszalem po glosie, rozmawiajac ze mna cierpliwie metoda eliminacji wykluczyl wszystkie nie trafione powody i znalazl element ktory spowodował że mimo włączenia usługi u nich w systemie ja wciąż niemialem publicznego IP.

A mianowicie w ustawieniach > Panel Ster>Ustawienia Tel i modemu> Modemy> Właściwosci > Zaawansowane > Dodatkowe polecenia inicjujace

w tamtym polu mialem wpisaną komende inicjującą AT...="www.plusgsm.pl" ...

Ona miala wiekszy priorytet niż ustawienia w telefonie dlatego APN byl pobierany z niej a nie z telefonu gdzie ustawiony byl prawidlowo.

Wykasowanie jej usunelo problem.

Dziekuje wszystkim za proby pomocy.

Dzieki publiczemu IP <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> juz problemow z NATem i portami w klientach TORRENT.

Pozdrawiam.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

No to gratuluję spostrzegawczości. Ja i PawełB pisaluśmy Ci, że trzeba wpisać poleceni AT odpowiednie we właśiwościach modemu, PawełB nawet napisałe dokładnie, jakie polecenie masz wpisać.
Następnym razem chociaż czytaj co inni piszą.
Back to the Future ;)
VenomDM
Użytkownik forum

Faktycznie masz racje. Wczoraj jak je czytałem to robiłem 5 rzeczy na raz no i byłem lekko półprzytomny (ostatnio niespałem zbyt długo..:x ) i pewnie dlatego "patrzyłem ale nie widziałem"...

No coż - Tymbardziej dzieki słuszne uwagi!

I obiecuje nast. razem czytać ze zrozumieniem :wink:
ODPOWIEDZ