Zastosowanie anten w routerze wifi w wersji N

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jakintos
Użytkownik forum

Zastosowanie anten w routerze wifi w wersji N

Post autor: jakintos »

Witam. Jak nam wiadomo w tej wersji działają trzy anteny, w związku z czym mam kilka pytań.
W routerze Fritz box 7270 jest wbudowany telefon internetowy, czy można jedną z anten wykorzystać np. na dachu budynku do połączenia sie ze słuchawką Voip?
Czy pozostałe dwie anteny które będą w mieszkaniu będą mogły pracować z komputerem z wbudowaną kartą N?
Mam nadzieje że tak ale chyba w takim przypadku jedynie w standarcie B/G
Czy standart N działa jedynie gdy anteny są blisko siebie, czy musi byc spełniony jeszcze jakiś warunek?
Czy przy zamontowaniu trzech anten zewnętrznych muszą one być w określonych odległościach i czy te trzy anteny muszą byc o takim samym zysku tak aby wszystko działało zgodnie ze standartem N?
Γεια σας παιδια!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Zastosowanie anten w routerze wifi w wersji N

Post autor: Jo_gurt »

jakintos pisze:czy można jedną z anten wykorzystać np. na dachu budynku do połączenia sie ze słuchawką Voip?
Nie, chyba, że ma osobne układy radiowe. Bardzo w to wątpię, jeśli działa w N - jeden układ musi obsługiwać 3 anteny, żeby wykorzystać MIMO.
jakintos
Użytkownik forum

Post autor: jakintos »

Podobno w tym routerze kazdej antenie można przypisać osobne zadanie ale czy w takim przypadku będzie on działał nadal jako N-draft czy tylko jako B/G?
Γεια σας παιδια!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli faktycznie tak jest to wg. mojej wiedzy pozostanie B/G.
A jeśli masz jakieś źródełko to podrzuć na temat osobnej konfiguracji anten.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Coś mi się w to definiowanie anten nie chce wierzyć. Ten router ma wbudowaną bazę DECT a ten system działa na innych częstotliwościach i wg mnie antena do tego nie jest wyprowadzona na zewnątrz (jak w wielu domowych bazach DECT).

VoIP w tym routerze polega na dołączeniu/zalogowaniu słuchawki DECT (pewnie również tel. kablowego po rj11) i nie należy tego mylić z telefonami VoIP działającymi po WiFi.

Standard Draft-N jest nie do kończ kompatybilny między różnymi producentami więc istnieje ryzyko że jeżeli w komputerze będzie karta innego producenta to takie połączenie nie zadziała.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ