Czy Mogę Łączyć Się Z Internetem?? Problem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzychu11111
Początkujący użytkownik forum

Czy Mogę Łączyć Się Z Internetem?? Problem

Post autor: krzychu11111 »

Witam serdecznie zwracam się do Państwa z uprzejmą prośbą o wyjaśnienia mi kilku rzeczy, a mianowicie mam 2 komputery w domu jeden to jest komputer stacjonarny a drugi to Laptop. Posiadam w domu internet. Na dole mam taki modem( Zdjęcie http://img508.imageshack.us/img508/6075 ... 358np6.jpg i http://img177.imageshack.us/img177/4703 ... 359rq8.jpg )i on jest połączony z takim urządzeniem (Zdjęcie http://img139.imageshack.us/img139/2273 ... 360vy6.jpg ) Na górze też mam takie same urządzenie jak na 2 zdjęciu i jest ono połączone do komputera stacjonarnego.Więc internet na mój komputer stacjonarny jest łonczony bezprzewodowo,W Laptopie posiadam modem Motorola SM56 Data Fax Modem i Modem standardowy 33 600 bps.Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość abym mógł łączyć się bezprzewodowo z internetem z moim laptopem?? Czy muszę dokupić jakieś urządzenie? Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-09-04, 18:14 przez krzychu11111, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Czy Mogę Łączyć Się Z Internetem?? Problem

Post autor: ja.michal »

krzychu11111 pisze:Witam serdecznie zwracam się do Państwa z uprzejmą prośbą
Po 1 tutaj na Ty jesteśmy. ;)

Po 2 musisz poprawić linki bo są poucinane i nie ładuje się.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Przyznam, że nie do końca zrozumiałem o co chodzi :)
Spróbujmy podsumować jeszcze raz:

dół:
- thompson speedtouch - czyli zapewne ADSL, do czego on jest podłączony poza linią telefoniczną?
- "urządzonko" (HomeLink?) do którego jest wpięty kabel telefoniczny? Czy do czego ono jest podłączone? W ogóle co ono "robi"?
- na dole jest jakiś komp?

góra:
- znowu "urządzonko", którego nie potrafię zidentyfikować
- komp stacjonarny
krzychu11111 pisze:Więc internet na mój komputer stacjonarny jest łonczony bezprzewodowo
Bezprzewodowo? :zdziwko:
krzychu11111 pisze:Motorola SM56 Data Fax Modem i Modem standardowy 33 600 bps
To są modemy analogowe, więc nas raczej nie interesują. Co to za laptop?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Coś mi się wydaje że masz internet przez gniazdka elektryczne czyli:

Intenet ADSL(modem spoeedtouch)<===>adapter Homelink()gnizdka 230V() adapter Homelink <====>komputer

Żeby zrobić internet na 2 komputery musisz dokupić router z wejściem WAN rj45, switchem 4-ro portowym i WiFi. Wtedy połączenie będzie wyglądało następująco:

ADSL(modem spedd..)<==>WAN routera(WiFi)(switch)LAN<==>adapter Homelink(230V)zdapter homelink<===>obecny komputer
A Laptop po WiFi jeżeli dokupisz do niego kartę sieci bezprzewodowej WiFi lub po kablu jeżeli dokupisz kartę kablową z wejściem rj45
Nie pomagam na PW!
krzychu11111

Witam Panowie niestety nie znam się na tym więc mogę zdjęcia pokazać i opisać:)

Dół:- http://img67.imageshack.us/my.php?image ... 365yw1.jpg ta prostokątna skrzyneczka o nazwie " speedtauch" jest podłączona do tego 2 urządzenia po lewej stronie które jest podłączone do kontaktu, wydaje mi się że to urządzenie wysyła sygnał internetowy na górę do mego komputera stacjonarnego.

Góra: - http://img356.imageshack.us/my.php?imag ... 366tt8.jpg - to urządzenie jest podłączone do listwy zasilającej a następnie kablem do komputera.

- Na dole nie ma kompa obydwa są na górze.

- Laptop to jest Asus S96JM

Dodałem dodatkowe informacje i mógłby mi ktoś zrobić listę jaki rzeczy muszę kupić. Dziękuje i Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

krzychu11111 pisze:Na dole nie ma kompa obydwa są na górze.
To zamiast tego komputera co ma internet podłączasz router (wejście WAN), do wejścia LAN routera podłączasz komputer a laptopa po WiFi albo kablem.
Nie pomagam na PW!
krzychu11111

A możecie mi jakoś dokładniej to opisać??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nie pomagam na PW!
krzychu11111

Dzięki. A mogli byście dla mnie zrobić Panowie listę rzeczy jakie muszę kupić aby internet mi działał?? Ponieważ jest bardzo duży wybór a ja kompletnie nie znam się na tym.Dziękuje i Pozdrawiam
ODPOWIEDZ