zobaczcie to bo już sam nie wiem

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tommy
Użytkownik forum

zobaczcie to bo już sam nie wiem

Post autor: tommy »

Dzwoniłem do Orange i pani mi powiedziała że wżadnym wypadku nie mam zasięgu EDGE a ztego co przeczytałem to gprs działa tylko maks do 5,8 kb/s.W modemie modem ED77 w opcjach wyświetla mi

Transfer średni [KB/s] - wysłano -0,2 Odebrano -0,9
Transfer maksymalny[KB/s]- wysłano - 12,2 Odebrano 11,8

Z tego co mi się wydaje to chyba mam EDGE. I mam ograniczony transfer do 16 KB/s
To już sam nie wiem. Powiedzcie mi może wy lepiej się znacie czy mam tego EDGE czy nie ?
szuwarek
Użytkownik forum

Re: zobaczcie to bo już sam nie wiem

Post autor: szuwarek »

tommy pisze: gprs działa tylko maks do 5,8 kb/s.
GPRS nie działa do maks. 5.8 kb/s (kilobitów na sekundę) lecz do 53 kb/s. czyli do ok. 6kB/s (kilobajtów na sekundę). U mnie transfery wahały się między 3-5 kB/s co jak na GPRS jest bardzo dobrze.

Z tego co mi się wydaje to chyba mam EDGE. I mam ograniczony transfer do 16 KB/s
To nie jest aż tak źle. Dla tego modemu o ile się nie mylę maks. to 243 kb/s czyli 30 kB/s. Znaczy się masz EDGE (chyba) :wink: .
tommy
Użytkownik forum

To w jaki sposób mam sprawdzić czy mam EDGE ?
tommy
Użytkownik forum

Czy nikt mi nie pomoże ?
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Najpierw potrenuj przeliczanie kB/s na kb/s. 1 B (bajt) to 8 b (bitów), 1kB(kilobajt) to 8kb(kilobitów)itd.

Potem ściągnij z Internetu program do mierzenia transferu np. NetMeter albo DuMeter.
DuMeter pokazuje transfer w kB/s i w kb/s, s zależności jak go ustawisz.
GPRS osiąga 53kb/s czyli 6,6kB/s. Realnie u mnie 45kb/s czyli 5,6kB. Oczywiście piszę o downlinku - dl. Połącz się, zacznij coś ściągać i obserwuj. Kiedy dl będzie się utrzymywał powyżej 7kB/s to masz EDGE. Jeżeli czasami będziesz miał 10kB/s, a potem tylko 5kB/s, To może znaczyć, że jesteś na granicy zasięgu EDGE i przełącza Cię pomiędzy GPRS, a EDGE. W taki wypadku trzeba zainwestować w antenę kierunkową.

PS. Czy oprogramowanie do modemu nie pokazuje gdzieś co łapiesz :?:
Latka lecą...
tommy
Użytkownik forum

Mam oprogramowanie dołączone przez Orange do modemu ściągnełem (-> ściągnąłem Bykom stop) nowsze od tego co mam z strony Orange i dalej mi nie podaje jaki łapie sygnał czy EDGE czy GPRS. Może ma któś oprogramowanie do modemu ED 77 na którym pokazuje jaki łapiesz sygnał .A co do pomiaru EDGE to mam <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> ograniczenie i pewnie będą także nieprawidłowe dane
ODPOWIEDZ