Przyczyna może być banalna, na co nikt tutaj nie zwrócił uwagi. Większość płyt głównych obsługuje sprzętowe wsparcie np. USB na chipsecie ale zadziała to dopiero po wgraniu sterowników od płyty głównej (albo będą osobno do USB).
Standardowo portami i transmisją zarządza system i procesor komputera. Jak są inne zadania w tle to system musi się podzielić mocą z nimi. Czasem mogą, więc pojawić się anomalia typu: internet zwalnia cały komputer, jakiś program spowalnia internet, Przy kopiowaniu z dysku zwalnia internet itp.
Przy połączeniu przez USB w BIOSie powinna być włączone IRQ USB (czy jakoś tak) oraz wgrane sterowniki do USB od płyty głównej. Wbrew pozorom ważne jest też czy dyski pracują w trybie DMA, ponieważ jak akurat któryś dysk korzysta choćby ze pliku SWAP też może zwolnić cały system albo samo ściąganie.
Zastrzegam, że nie w każdym komputerze. W niektórych jest konieczne wgranie osobno sterowników USB i kontrolera dysku, w innych nie.
Natomiast jak jest w BIOSie IRQ DMA to powinna być ta funkcja ZAWSZE włączona. Czasem też pomaga reczna zmiana priorytetu procesów. W czasach, gdy jeszcze korzystałem z Kazy trochę eksperymentowałem z priorytetami i udało mi się podnieść średnią prędkość ściąganych plików nawet o 1/3, gdyż Kazaa spowalniała cały system.
Ja mam akurat płytę ECS K7VZA na chipsecie VIA i konieczne okazało się zainstalowanie sterowników, żeby mi system i/lub internet nie zwalniał i to samo potwierdziło się w kilku innych komputerach, co nie oznacza jednak, że tak musi być w każdym przypadku ale warto od tego zacząć. Nie zawsze na "gołym" Windows ze sterownikami Microsoftu wszystko działa tak jak powinno.
Sterowniki dla płyt opartych na chipsecie VIA (w tym kontrolera dysku UATA i USB) znajdują się na
www.viaarena.com