Problem z zabytkowym budynkiem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
master0033
Początkujący użytkownik forum

Problem z zabytkowym budynkiem

Post autor: master0033 »

Witam mam następujący problem. Jestem uczniem zabytkowej szkoły w którym wraz z kolegą planuje założy internet bezprzewodowy. Wszystkim spodobał się ten pomysł nawet dyrekcji jednak ta ustaliła budżet nie wielki ale zawsze. Problem polega na tym ze gdy podłączyliśmy do szkoły routera asmax br 604 g( mój prywatny) okazało się ze zasięgu nie ma poza miejscem jego położenia :). Szkoła jest jak już wspomniałem zabytkowa zbudowana z cegły. Jest ona zbudowana z 3 prostokątnych budynków ułożonych w literę u a pośrodku znajduje się boisko. Proszę o pomoc w moim problemie dodam ze szkoła jest szeroka jej przeciwlegle ściany są oddalone od środka boiska o około 15 m i około 25 m do 3 części. Zastanawiałem się z kolega nad zamontowaniem anteny zewnętrznej na placu jednak nie wiemy czy da ona rade. Koszt inwestycji to max 500 zł.
Proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z zabytkowym budynkiem

Post autor: Jo_gurt »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem opis, ale:
- w zasadzie 500zł to BARDZO mało na taką instalację
- postawienie masztu i anteny dookólnej w centrum, czyli gdzieś koło boiska, to w zasadzie jedyna chyba szansa na powodzenie jakiekolwiek w tym budżecie
- antenka to może być Interline Horizon Maxi (ok 160zł)
- do niej w puszce na maszcie AP (może np. Ovislink - ok 100zł i puszka ok 100zł)
- dalej już skrętką (1zł/m + końcówki, najgorzej z masztem)
- gwarancji zasięgu nie ma bez testów - może jako szkoła znajdziecie kogoś kto wam wypożyczy sprzęt na próbę?

Może zamiast tego wydzielić jakiś obszar w szkole i tam postawić AP? Typu największy korytarz czy coś podobnego, gdzie można sobie siąść z lapkiem na stoliku lub kolanach?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z zabytkowym budynkiem

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:Może zamiast tego wydzielić jakiś obszar w szkole i tam postawić AP?
I ewentualnie pozniej jak sie bedzie cieszyc popularnoscia rozszerzac o kolejne stefy, moze wtedy znajdą sie kolejne funusze. U mnie na wydziale tez o podobnym kształcie litery u wifi zakladala firma, to zasiali dosłownie kilkadziesiąc accespoitnow, na jednym korytarzu są nawet 2 w linii wzroku!!
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ