dziwny problem z routerem(chyba) i gmail

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rotsik
Użytkownik forum

dziwny problem z routerem(chyba) i gmail

Post autor: rotsik »

Witam,
Mam taki problem. Loguje się na gmail z firefoxa (win xp), piszę maila z załącznikiem, probuje wysłać maila i w tej chwili zanika internet. Nie wysyła tego maila, inne strony nie działają. Jak wyłącze okno przeglądarki i włącze za chwilę znowu to wyświetla się komunikat że ff został uruchomiony ale nie odpowiada. I że należy zakończyć proces albo uruchomić system. Robię to ale netu już nie odzyskuje. Dzieje się tak tylko wtedy jak daje załączniki do maila. Na nowej przeglądarce chrome to samo. Na IE identycznie. Na moim drugim komputerze w sieci domowej to samo. Pomaga restart kompa. W czasie gdy internet nie działa widzę swojego drugiego kompa w otoczeniu sieciowym. O co to może chodzić?? Czy może być winny router i jego ustawienia(WRT54GL) tym bardziej że dzieje się to na obydwu kompach (laptop po wifi i stacjonarny po kablu)
Pozdrawiam
MP
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: dziwny problem z routerem(chyba) i gmail

Post autor: Jo_gurt »

Ja bym zaczął od skanu antywirusowego i antyspyware.
Używasz jakichś firewalli? Ogólnie jakieś oprogramowanie, które masz i na PCie i na lapku?
rotsik
Użytkownik forum

skanowałem spybotem, nodem32, hijackthis. mam firewalla (wyłączenie go nie rozwiązuje problemu).
edit: wygląda na to że internet się "wyłącza tylko dla przeglądarek bo np gg działa
Ostatnio zmieniony 2008-09-09, 19:28 przez rotsik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Na Linksysie masz firmowy soft? Jakieś ustawienia np. QoSa lub Access Restrictions?
rotsik
Użytkownik forum

Soft firmowy najnowszy. Qos mam disabled a w access restrictions nic nie ruszałem więc wszystko jest jak było (w opcji status zaznaczone disabled)

edit: w podglądzie zdarzeń mam taki błąd 20106
Nie można dodać interfejsu %1 za pomocą menedżera routerów dla protokołu %2. Wystąpił następujący błąd: %3. Nigdzie nie moge znaleźć info co to jest i jak to naprawić...
ODPOWIEDZ