Jak w ed 77 ominąć EDGE Dialer
Moderator: Moderatorzy
Jak w ed 77 ominąć EDGE Dialer
Witam
Mam takie pytanie jak ustanowić połączenie w modemie ED77 omijając orangutaski EDGE Dialer. Zaznaczam, że nie mogę usunąć żądania kodu PIN z karty. Jeżeli ktoś takie coś praktykował to proszę o info jak to zrobić. Wiem, że jest taka możliwość tylko problem jest właśnie z żądaniem PIN.
Pozdrawiam Waldek
Mam takie pytanie jak ustanowić połączenie w modemie ED77 omijając orangutaski EDGE Dialer. Zaznaczam, że nie mogę usunąć żądania kodu PIN z karty. Jeżeli ktoś takie coś praktykował to proszę o info jak to zrobić. Wiem, że jest taka możliwość tylko problem jest właśnie z żądaniem PIN.
Pozdrawiam Waldek
- tracer.on
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Jak w ed 77 ominąć EDGE Dialer
Ja mam iPlusa i ich managera używam tylko do podawania PINU.
Jak startuje system to automatycznie podaje pin i się loguje, potem włączam aplikację plusa i połączenie skonfigurowane ręcznie (dial-up) i działa bez problemu.
A jak chcę wysłać smsy to na chwilę uruchamiam aplikację i po wysłaniu dalej połączenie dial-up.
Jak startuje system to automatycznie podaje pin i się loguje, potem włączam aplikację plusa i połączenie skonfigurowane ręcznie (dial-up) i działa bez problemu.
A jak chcę wysłać smsy to na chwilę uruchamiam aplikację i po wysłaniu dalej połączenie dial-up.
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
wikara1
witam!!!!
rozumiem że chodzi ci oto żeby się niełączyć przez edge dialera tylko przez kreator połączenia sieciowego.
wtakim przypadku pin tu niegra zbytnio roli...ważne by utworzyć swoje połaczenie inicjujące-klikasz na panel sterowania -połączenia internetowe-połączenia dodajesz połączenie i wpisujesz nazwe uzytkownika to:idea
nr dostawcy to *99#,zatwierdzasz i gotowe..
-ja tak mam zrobione i się łaćze z netem i wszystko gra jak nalezy..a o dialerze można zapomnieć i jego pinach/pe
-dla urozmaicenia zainstalowałem sobie inny programik i też się super łączy..polecam!!!!
a to link: http://programy.onet.pl/73,60,9974,,,Ko ... gramy.html
w programiku wpisujesz tego samego użytkownika i nr.
w ostatecznym wypadku zainstaluj sobie nowe oprogramowanie dialera tam ustawiasz by pin aytomatycznie się ładował..
myśle że oto ci chodzi.
podkreślam że mam ed77
<<<<<<<<<pozdrawiam >>>>>>>>>>
rozumiem że chodzi ci oto żeby się niełączyć przez edge dialera tylko przez kreator połączenia sieciowego.
wtakim przypadku pin tu niegra zbytnio roli...ważne by utworzyć swoje połaczenie inicjujące-klikasz na panel sterowania -połączenia internetowe-połączenia dodajesz połączenie i wpisujesz nazwe uzytkownika to:idea
nr dostawcy to *99#,zatwierdzasz i gotowe..
-ja tak mam zrobione i się łaćze z netem i wszystko gra jak nalezy..a o dialerze można zapomnieć i jego pinach/pe
-dla urozmaicenia zainstalowałem sobie inny programik i też się super łączy..polecam!!!!
a to link: http://programy.onet.pl/73,60,9974,,,Ko ... gramy.html
w programiku wpisujesz tego samego użytkownika i nr.
w ostatecznym wypadku zainstaluj sobie nowe oprogramowanie dialera tam ustawiasz by pin aytomatycznie się ładował..
myśle że oto ci chodzi.
podkreślam że mam ed77
<<<<<<<<<pozdrawiam >>>>>>>>>>
-
- Użytkownik forum
witam,
sam jakis czas temu mialem podobny problem (ale juz go nie mam
)
nowy edge dialer (na stronce orenge) zapamietuje pin i laczy sie automatycznie - wiec jest git. ale jesli chcesz bez niego:
1. pin mozna zapamietac w modemie - bez tego ani rusz.
mozna co prawda uruchamiac dialer, wpisywac pin i wylaczac dialer, a potem dialup, ale wg mnie to kompletnie bez sensu. ponizej sprawdzony przeze mnie przepis z tego forum:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=999
3. w zaawansowanych wlasciwosciach modemu w menedzeze urzadzen dodac 'magiczna' linijke: AT+CGDCONT=1,"IP","www.idea.pl"
i smiga jak burza, bez dialera
sam tak uzywam.
pozdrawiam
__
ed77 edge orange
sam jakis czas temu mialem podobny problem (ale juz go nie mam

nowy edge dialer (na stronce orenge) zapamietuje pin i laczy sie automatycznie - wiec jest git. ale jesli chcesz bez niego:
1. pin mozna zapamietac w modemie - bez tego ani rusz.
mozna co prawda uruchamiac dialer, wpisywac pin i wylaczac dialer, a potem dialup, ale wg mnie to kompletnie bez sensu. ponizej sprawdzony przeze mnie przepis z tego forum:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=999
2. utworzyc poloczenie dialup wg przepisu powyzej (nr tel. *99#, login,pass - puste)Potrzebny dowolny terminal (moze byc Hyper, choc znam lepsze...) na: 115200, 8N1, FlowCtrl
COM na ktorym zainstalowal sie "USB Serial Port (COMx)" - do wglądu w Manager urządzeń
Dla HyperTerm: nie "comander M EDGE" tylko "COMx"
Zapytac o PIN wpisujac
AT+CPIN? <ENTER>
Jak odpowie:
+CPIN: SIM PIN
(czasem na pierwsze AT+CPIN? odpowiada ERROR, ale na drugie juz jak trzeba)
to wpisac:
AT+CPIN="1234" <ENTER>
Odpowie OK lub ERROR (jesli 1234 to zly PIN)
Teraz zapisac w modemie:
AT*NAUTOPIN=1 <ENTER>
i zapamietac:
AT&W <ENTER>
I koniec.
3. w zaawansowanych wlasciwosciach modemu w menedzeze urzadzen dodac 'magiczna' linijke: AT+CGDCONT=1,"IP","www.idea.pl"
i smiga jak burza, bez dialera

pozdrawiam
__
ed77 edge orange
Ostatnio zmieniony 2009-02-12, 11:18 przez majkel, łącznie zmieniany 1 raz.
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
a jak modem nie obsługuje komendy AT*NAUTOPIN=1:?: (MC35)
gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<