problem z zasiegiem bluecnnect
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z zasiegiem bluecnnect
Witam!
Mam problem w zwiazku z dostepem do internetu. Moja rodzina przeprowadzila sie pod miasto w miejsce gdzie psy sobie szczekaja;) Na razie nie mozemy co liczyc na nic innego niz blueconnect, a zasieg tu marny co za tym idzie jakos uslugi jest zalosna. Jestem raczej zielony w tych tematach ... stad moje pytanie: co moge zrobic? Bo z takim internetem nie idzie wytrzymac. Jest jakas mozliwosci? Jakas antena czy cos? bardzo prosze o pomoc.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-09-10, 06:37 ]
Kolego tunio upominam cię że takich słów nie używamy na forum.
Mam problem w zwiazku z dostepem do internetu. Moja rodzina przeprowadzila sie pod miasto w miejsce gdzie psy sobie szczekaja;) Na razie nie mozemy co liczyc na nic innego niz blueconnect, a zasieg tu marny co za tym idzie jakos uslugi jest zalosna. Jestem raczej zielony w tych tematach ... stad moje pytanie: co moge zrobic? Bo z takim internetem nie idzie wytrzymac. Jest jakas mozliwosci? Jakas antena czy cos? bardzo prosze o pomoc.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-09-10, 06:37 ]
Kolego tunio upominam cię że takich słów nie używamy na forum.
Ostatnio zmieniony 2008-09-10, 05:35 przez tunio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: problem z zasiegiem bluecnnect
Po pierwsze.
Po 2 jaki masz modem?
Po 3 zapraszam do
Stacje bazowe operatorów GSM | Listy BTSów
Jak wybrać antenę
Takich wyrażeń nie używamy na forum.tunio pisze:psy xxxx szczekaja;)

Po 2 jaki masz modem?
Po 3 zapraszam do

Stacje bazowe operatorów GSM | Listy BTSów
Jak wybrać antenę
Ostatnio zmieniony 2008-09-10, 05:37 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Godlech912
- Użytkownik forum
Zależy jaki masz modem... Musi mieć wyjście na antenę jak będziesz je miał w swoim modemie to potem polecam FAQ bo jest obszerne.
-
Modem merlin xu870 to jest taki co sie wsuwa do do latopa i ja tam nie widze zadnego wejscia na antene ^^ A co do faq wstyd sie przyznac ale malo z tego rozumiem 

Ostatnio zmieniony 2008-09-10, 13:25 przez tunio, łącznie zmieniany 1 raz.
- Godlech912
- Użytkownik forum
To musisz zmienic modem... Mi tez tak kiedys napisano ale stwierdzilem ze nie zrobie tego. Jednak tydzien temu zakupilem modem z wyjsciem na antene i teraz jestem bardzo zadowolony. Wyjscie antenowe to podstawa by zapewnic sobie lepszy zasieg np. poprzez instalacje anteny zewnetrznej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak chyba jest wyjście. Zaślepkę chyba się podnosi i tam chyba jest.tunio pisze:merlin xu870
Jest wejście, mam taki sam modem, w FAQ masz omówione wtyczki i jest napisane która pasuje.tunio pisze:Modem merlin xu870 to jest taki co sie wsuwa do do latopa i ja tam nie widze zadnego wejscia na antene

-
No ok wejscie w modemie jest... Wtyczke juz wiem jaka mam kupic- nie wiem tylko gdzie ( na allegro nie znalazlem) najwiekszy problem ze zlokoalizowaniem bts. Dzwonilem na BOK ery i gosc powiedzial ze sam nie wie gdzie dokladnie gdzie jest nadajnik. Powiedzial ze zadzwoni do mnie i mi powie w ktorym kierunku ( mniej wiecej ) antene ustawic. W wyszukiwarce znalazlem najblizszy BTS znalazlem jakies 10-12 km ode mnie ale w tym kierunku od razu przy domu mam sciane lasu... Powyzej ktorej nie bede w stanie ustawic anteny. Inny nadajnik jest jakies 20 km ale nie ma lasu ktory moglby blokowac sygnal. Dodam ze dobieram EDGE. Tyle sie dowiedzialem
na razie .moze pozwoli to wam mi cos konkretniejszego doradzic ( jaka antena, ktory z tych nadajnikow, ew. cos innego)

Ostatnio zmieniony 2008-09-11, 17:19 przez tunio, łącznie zmieniany 1 raz.
tunio pisze:znalazlem najblizszy BTS znalazlem jakies 10-12 km ode mnie
Widocznie nie jesteś z Radomia, btsy Ery są znacznie bliżej rozmieszczone i nie ma z tym żadnego problemu.tunio pisze:Inny nadajnik jest jakies 20 km

-
No teraz nie.... Przeprowadzili sie rodzice w ok. jedlni letnisko:) 12km od radomia... Stad moj problem:D ten 20km to chyba Kozienice
Ostatnio zmieniony 2008-09-11, 21:07 przez tunio, łącznie zmieniany 1 raz.
Muszę cię zmartwić, w tych okolicach praktycznie nie ma szans na internet GSM. Na trasie do Kozienic jadąc autem co chwilę wpada się w "dziury" w których nie ma zasięgu. Ratuje cię wyłącznie antena kierunkowa wycelowana w bts i też nikt ci nie zapewni że ona skutecznie wzmocni sygnał.tunio pisze:w ok. jedlni letnisko:) 12km od radomia
[ Dodano: 2008-09-11, 22:25 ]
Sprawdziłem mapkę btsów, masz jedynie szansę na edge, o umts albo hsdpa zapomnij.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
jeśli jest LOS,to te 20 km to żaden problem (ATK20)Jarek no.1 pisze:też nikt ci nie zapewni że ona skutecznie wzmocni sygnał.
[ Dodano: 2008-09-11, 22:34 ]
Masz widoczność optyczną z tą stacją oddaloną o 20 km ?tunio pisze:Inny nadajnik jest jakies 20 km ale nie ma lasu ktory moglby blokowac sygnal.
Jak sprawdzić ? Dobra lornetka,jakiś punkt orientacyjny,ew.Google Earth