rozdzielenie internetu z UPC
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
rozdzielenie internetu z UPC
witam,
potrzebuję rozdzielić internet z UPC na kilka komputerów przez WiFi.
Sprawa wygląda następująco: oryginalnym modem kablowy dostawcy (Motorola) zapisuje sobie mac-adres komputera, który się do niego podłącza. Żeby podłączyć inny komputer konieczny jest restart modemu. Podłączyłem pod modem kablem AP Ovislink WL-5450AP, ustawiłem go do pracy w trybie AP i DHCP jako client a nie server. Po takiej konfiguracji komputer, którego mac-adres jest zapamiętany w modemie kablowym podłącza się bez problemu do internetu. Niestety, tak samo jak przy podłączaniu kablem, żeby podłączyć inne urządzenie WiFi, konieczny jest restart modemu kablowego.
Moje pytanie w związku z tym: czy jest możliwość, żeby obejść to ograniczenie do jednego zapamiętanego mac-adresu i np. taka konfiguracja, żeby modem kablowy zapamiętywał mac-adres AP-ka a internet był rozdzielany dalej z AP-ka?
Czekam na sensowne porady.
pozdrawiam
MJ
potrzebuję rozdzielić internet z UPC na kilka komputerów przez WiFi.
Sprawa wygląda następująco: oryginalnym modem kablowy dostawcy (Motorola) zapisuje sobie mac-adres komputera, który się do niego podłącza. Żeby podłączyć inny komputer konieczny jest restart modemu. Podłączyłem pod modem kablem AP Ovislink WL-5450AP, ustawiłem go do pracy w trybie AP i DHCP jako client a nie server. Po takiej konfiguracji komputer, którego mac-adres jest zapamiętany w modemie kablowym podłącza się bez problemu do internetu. Niestety, tak samo jak przy podłączaniu kablem, żeby podłączyć inne urządzenie WiFi, konieczny jest restart modemu kablowego.
Moje pytanie w związku z tym: czy jest możliwość, żeby obejść to ograniczenie do jednego zapamiętanego mac-adresu i np. taka konfiguracja, żeby modem kablowy zapamiętywał mac-adres AP-ka a internet był rozdzielany dalej z AP-ka?
Czekam na sensowne porady.
pozdrawiam
MJ
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: rozdzielenie internetu z UPC
Musisz mieć router z opcją clone mac. Wpisujesz mac karty komputera, którym się wcześniej łączyłem i jazda. 
Ja w routerze Linksysa nie miałem z tym problemów żadnych.

Ja w routerze Linksysa nie miałem z tym problemów żadnych.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jest możliwe. Zamiast AP użyj routera z wbudowanym AP i sklonuj na nim MAC kompa na który jest usługa. Chociaż z tego co piszesz, to chyba nawet nie masz jednego adresu ale potrzebny jest reset modemu.mario_j pisze:Moje pytanie w związku z tym: czy jest możliwość, żeby obejść to ograniczenie do jednego zapamiętanego mac-adresu i np. taka konfiguracja, żeby modem kablowy zapamiętywał mac-adres AP-ka a internet był rozdzielany dalej z AP-ka?
Router będzie miał jeden MAC widoczny dla modemu, wiec nie będzie potrzebny reset tegoż właśnie modemu. A dalej za routerkiem możesz podłączyć dowolnego kompa.
Tylko dla pewności lepiej żeby router umożliwiał podbicie TTL, bo nie wiem czy to przypadkiem nie będzie konieczne.
[ Dodano: 2008-09-13, 20:53 ]
ja.michal, mnie wyprzedził, zanim dotarłem do tej otwartej zakładki

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W UPC nie robią z tym problemówBliSki pisze:Tylko dla pewności lepiej żeby router umożliwiał podbicie TTL, bo nie wiem czy to przypadkiem nie będzie konieczne.

-
- Początkujący użytkownik forum
UPC na szczęście nie przypisuje do modemu stałego MAC (modem przyjmie każdy MAC tylko niestety po resecie).
A może wystarczy AP z możliwością klonowania MAC?
Ovislink ma możliwość sklonowania MAC, ciekawe czy to zadziała. TTL nie trzeba podbijać, UPC nie robi numerów z TTL=1 .
A może wystarczy AP z możliwością klonowania MAC?
Ovislink ma możliwość sklonowania MAC, ciekawe czy to zadziała. TTL nie trzeba podbijać, UPC nie robi numerów z TTL=1 .
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Nie pamiętałem jak to jest w UPC, dlatego taka sugestia. Ale jak jesteś pewien, że nie ma z tym problemu, to ten problem odpadaJo_gurt pisze:W UPC nie robią z tym problemów

Z APkami to jest różnie i większości są one przeźroczyste pod tym względem, wiec nie wiem czy to się sprawdzi.mario_j pisze:A może wystarczy AP z możliwością klonowania MAC?
Po drugie sprawdź, czy ten model APka nie kosztuje tyle co router, bo wtedy chyba jednak lepiej zainwestować w routerek

Pozdr, (R) BliSki. (tm)