Jaki router i modem do 2 pietrowego domu?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router i modem do 2 pietrowego domu?
Jaki byście mi polecili router (i modem od razu) do 2 piętrwoego domu, gdzie na pierwszej kondygnacji, t.j. parterze, stoi komputer stacjonarny do którego chciałbym podłączyć router bezprzewodowy bo na pierwszym i drugim piętrze domu będą laptopy. Mój internet to neostrada 2 mb.
Cena nie gra tu jakiejś znaczącej roli, najważniejsze abym przez cały czas na każdym komputerze miał pełny zasięg.
Dzięki
Cena nie gra tu jakiejś znaczącej roli, najważniejsze abym przez cały czas na każdym komputerze miał pełny zasięg.
Dzięki
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Jaki router i modem do 2 pietrowego domu?
Piszesz o routerze i modemie, czy mamy rozumieć, że potrzebujesz router z modemem ADSL np. do Neostrady?proxx pisze:Jaki byście mi polecili router (i modem od razu)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Tak, właśnie to mam na myśli
-
Moje typy:
Linksys: WAG200G
TP-Link: TD-W8910G
Linksys: WAG200G
TP-Link: TD-W8910G
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Dzięki bardzo za te dwa modele. Jedyne czego się obawiam to zasięg - sygnał musi się jednak przebić przez 2 podłogi, ok. 8m w linii prostej z parteru do pokoju na drugim piętrze. Czy dla tego typu routerów jest możliwe dokupienie dodatkowej anteny wzmacniającej sygnał?
A co sądzicie o tym modelu : Asus WL-600G? Miał ktoś z nim do czynienia?
A co sądzicie o tym modelu : Asus WL-600G? Miał ktoś z nim do czynienia?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W tym Linksysie niestety nie ma możliwości dorzucenia antenki, więc wzmacnianie sygnału polegałoby na dokupieniu AP.
Pamiętaj jeszcze, że anteny dookólne promieniują w poziomie. Im większy zysk tym mniejszy kąt promieniowania (czyli bardziej w poziomie).
Pamiętaj jeszcze, że anteny dookólne promieniują w poziomie. Im większy zysk tym mniejszy kąt promieniowania (czyli bardziej w poziomie).
- wojteks
- *** Administrator ***
Najlepiej umieścić router na środkowym piętrze wtedy będzie tylko 1 strop w górę i 1 w dół.proxx pisze:sygnał musi się jednak przebić przez 2 podłogi
Nie pomagam na PW!
-
proxx, jeszcze jedno pytania. A nie rozważasz osobnego modemu? Bo nie wiem jaki masz teraz na USB czy może jednak taki z RJ45. Wtedy masz do wyboru więcej routerów.
Przykładowo Linksys WRT54GL, możesz tam podłączyć dwie anteny i jedną dać trochę wyżej drugą niżej. Ponadto w alternatywnym sofcie można nieco zwiększyć moc.
Przykładowo Linksys WRT54GL, możesz tam podłączyć dwie anteny i jedną dać trochę wyżej drugą niżej. Ponadto w alternatywnym sofcie można nieco zwiększyć moc.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Obecnie mam asmaxa AR701-u który jest podłączony przez usb ze stacjonarnym kompem na parterze, i przez RJ-45 pociągnięte kablem aż na drugie piętro do jednego laptopa (t.j. przez 2 kondygnacje).
Teraz dochodzi trzeci laptop, który będzie stał (przeważnie) na pierwszym piętrze
wojteks, chodzi o to, że komp stacjonarny jest na parterze i tego położenia nie zmieni. I bez sensu jest chyba kupowanie do niego dodatkowej karty sieciowej. Ewentualnie można pociągnąć kabel na pierwsze piętro... Ale to też inwazyjne rozwiązanie
BliSki, trochę niezrozumiałem Twojej ostatniej wypowiedzi. Masz na myśli to, żeby korzystać z dwóch routerów (bądź tylko modem pojedyńczy dokupić) naraz? Jest taka możliwość? Nie znam się na tym i nad taką opcją się nie zastanawiałem
Teraz dochodzi trzeci laptop, który będzie stał (przeważnie) na pierwszym piętrze
wojteks, chodzi o to, że komp stacjonarny jest na parterze i tego położenia nie zmieni. I bez sensu jest chyba kupowanie do niego dodatkowej karty sieciowej. Ewentualnie można pociągnąć kabel na pierwsze piętro... Ale to też inwazyjne rozwiązanie

BliSki, trochę niezrozumiałem Twojej ostatniej wypowiedzi. Masz na myśli to, żeby korzystać z dwóch routerów (bądź tylko modem pojedyńczy dokupić) naraz? Jest taka możliwość? Nie znam się na tym i nad taką opcją się nie zastanawiałem
-
Z tego zdania:proxx pisze:Masz na myśli to, żeby korzystać z dwóch routerów (bądź tylko modem pojedyńczy dokupić) naraz?
wynika, że masz modem na USB, zatem odpada to, co miałem na myśli.proxx pisze:Obecnie mam asmaxa AR701-u który jest podłączony przez usb ze stacjonarnym kompem na parterze
A chodziło mi o to, że gdybyś miał modem z wyjściem RJ45, to gama routerów do wyboru byłaby większa. Ale miałbyś dwa urządzenia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
BliSki, ale
Ja bym w ogóle na końcu tego kabla podłączył AP i rozwiązałoby to problem.
czyli najpewniej jest to routerek z USB i RJ45 (też kiedyś miałem takiego Planeta).proxx pisze:jest podłączony przez usb ze stacjonarnym kompem na parterze, i przez RJ-45 pociągnięte kablem
- wojteks
- *** Administrator ***
To jakiś starszy komputer chyba bo nowe mają karty sieciowe na płytach głównych. Jeżeli wymienisz router na inny (z WiFi) to i tak będziesz musiał dokupić kartę sieciową do komputera (o ile jej nie ma) lub kartę WiFi ale jeżeli to starszy komp to może być problem z kartami WiFi na PCI.proxx pisze:tego położenia nie zmieni. I bez sensu jest chyba kupowanie do niego dodatkowej karty sieciowej
Nie pomagam na PW!
-
Autor nam wyjaśniJo_gurt pisze:czyli najpewniej jest to routerek z USB i RJ45

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Jogurt ma rację - router jak i komputer kupiłem dobre 4-5 lat temu (komp najpierw) i podłączyłem go przez usb (tak jak typowe modemy usb) a potrzebowałem rozdziału sygnału jedynie na dwa kompy, także nie potrzebowałem hub'a ani switch'a - za drugi port posłużył mi RJ45 do którego pociągnęliśmy z ojcem kabel przez dwa piętra.BliSki pisze:Jo_gurt napisał/a:
czyli najpewniej jest to routerek z USB i RJ45
Autor nam wyjaśnija zrozumiałem, ze RJ jest z kompa i to on dzieli sieć poprzez »ICS«.
No ok, ja jestem totalnie zacofany jeśli chodzi o transmisję danych (właściwie to byłem zaskoczony jak się dowiedziałem od kumpla, że nie słyszał o routerze podłączanym przez usb, a z tego co pamiętam to wtedy było standardowe rozwiązanie). I nie wiem jak dokładnie działają Access Point'y. Czy są one w stanie przesyłać sygnał bezprzewodowo (t.j. Tworzyć sieć bezprzewodową)? Bo, jako że już będe miał laptopa, to chiałbym jednak mieć możliwość dostępu do internetu nie tylko przy biurku w pokojuBliSki, ale
proxx napisał/a:
jest podłączony przez usb ze stacjonarnym kompem na parterze, i przez RJ-45 pociągnięte kablem
czyli najpewniej jest to routerek z USB i RJ45 (też kiedyś miałem takiego Planeta).

Dzięki za waszą pomoc do tej pory
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Powiedziałbym że wręcz do tego służąproxx pisze:Czy są one w stanie przesyłać sygnał bezprzewodowo (t.j. Tworzyć sieć bezprzewodową)?

http://laptopy.info.pl/slownik/Access_Point/103 może tu coś więcej wyjaśni