Podzial radiowki

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mar4321
Stały użytkownik forum

Podzial radiowki

Post autor: mar4321 »

Czy do podzialu radiowki przez wifi PC-laptop wytarczy mi router TP-link TL-wr543g czy musial bym cos jeszcze dokupic
Moja Karta w Pc to d-link dwl 510+ antenta panelowa z kablem SMA
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Podzial radiowki

Post autor: Jo_gurt »

A jak konkretnie chcesz, żeby to wyglądało?
mar4321
Stały użytkownik forum

Mam antene panelowa i PC z karta w drugim pokoju. Mam tez laptop z karta Wi-fi. Chcialbym zeby te wszystkie kompy mialy dostęp do internetu i wymiany zasobow. od anteny idzie kabel SMA teraz moje pytanie czy podany przeze mnie router wystarczy zeby to wszystko polaczec przez wi-fi czy mosze cos jeszcze dokupic i jak to skonfigurowac
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mar4321, twój dostawca stosuje limit TTL? Jeśli tak to trochę lipa, bo ten router zdaje się nie potrafi sobie z tym poradzić.
Jeśli nie to to urządzenie wystarczy ci do podzielenia neta na dwa kompy, ale tylko jeśli oba będą podłączone do routera kablem.
Abyś dodatkowo mógł podłączyć się radiowo to będziesz musiał kupić najprostszy AP.
mar4321
Stały użytkownik forum

A mógłbyś mi napisać co to jest ten limit TTL bo nie za bardzo wiem nigdy nie slyszalem zeby moj operator cos takiego wprowadzil. Nie mam zadnych limitow na wysylanie lub odbieranie danych. A moglbys mi zaproponowac jakies urzadzenie, ktore byloby 2 w 1 a nie oddzielnie router i AP? Ewentualnie jaki AP polecaz do tego routera zeby nie byl za drogi?
W moim przypadku poalczenie kablowe nie wchodzi w gre bo musial byc ciagnac kabel przez cale mieszkanie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mar4321 pisze:A mógłbyś mi napisać co to jest ten limit TTL bo nie za bardzo wiem nigdy nie slyszalem zeby moj operator cos takiego wprowadzil.
Tu jest skrócony opis: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=102458#102458
Sprawdź puszczając ping na jakąś stronkę internetową i zczytaj wartość TTL. Jednak ten test nie jest 100% skuteczny.
mar4321 pisze:A moglbys mi zaproponowac jakies urzadzenie, ktore byloby 2 w 1 a nie oddzielnie router i AP?
Takie urządzenia są dość drogie i ciężkie w konfiguracji. Poza tym router już masz, za 70zł dokupujesz AP i jesteś w domu. Np: http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/229402
mar4321
Stały użytkownik forum

A gdybym kupil taki router: http://www.allegro.pl/item399005700_rou ... at_fv.html
odkrecil jedna antenke i podlaczylmoja panelowa a druga zostawil to nie musialbym kupowac oddzielnie AP i oddzielnie routera?
Zdalna pomoc informatyczna i serwis sprzętu IT: http://www.hi24.pl
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Niestety ciągle byś musiał kupić dodatkowo AP.
mar4321
Stały użytkownik forum

Przeraszam byc moze jestem natretny ale moglbys mi podac przeklad urzadzeniu ktore byloby2 w 1 bo nie za bardzo chce kupowac router+AP
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Kupujesz RB:
http://www.mikrotik.org.pl/urzadz.php?g ... 35&idx=974 (trzeba sprawdzić czy licencja L4 wystarczy do takiego zastosowania, bo nie pamiętam, ale chyba tak)
Dokupujesz 2 karty sieciowe, np takie (jeśli 2,4GHz):
http://www.mikrotik.org.pl/urzadz.php?g ... 33&idx=558 x2
+ zasilacz + antenka na rozsył + jakieś pudełko, bo głupio jakby stała goła płyta główna.
+ musisz wiedzieć jak to skonfigurować.
mar4321
Stały użytkownik forum

Mój provider proponował mi jakis router i karte wi-fi ktora wystarczy mi do podzialu mojego lacza. Tylko nie wiem jaki to router bo nie spotkalem sie w internecie z czyms takim. A to co mi zapropnowales to chyba taki jakby serwer czy co?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mar4321 pisze:Mój provider proponował mi jakis router i karte wi-fi ktora wystarczy mi do podzialu mojego lacza.
Bardzo możliwe, że proponował ci właśnie MikroTik'a, jest to sprzęt dość popularny wśród ISPów. Jeśli oferuje ci twój dostawca to warto się nad tym zastanowić.
mar4321 pisze:A to co mi zapropnowales to chyba taki jakby serwer czy co?
Router i system operacyjny + interfejsy. Czyli można powiedzieć,ze składasz swój własny router dopasowany do danej sytuacji.
mar4321
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze: Bardzo możliwe, że proponował ci właśnie MikroTik'a, jest to sprzęt dość popularny wśród ISPów. Jeśli oferuje ci twój dostawca to warto się nad tym zastanowić.
Nie, na pewno nie był to MikroTik. Był to jakiś normalny router w komplecie z kartą USB Wi-fi, więc na pewno musi coś takiego istnieć na rynku jeśli on mi to proponował.

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-07-21, 20:08 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-07-21, 19:07 przez mar4321, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Dowiedz się więc cóż to było. Nie twierdzę, że znam pełną ofertę na polskim rynku :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dwa niezależna radia mają np.
http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... AP-WX7800A
http://www.interprojekt.pl//katalogw.as ... NZE-AW6660

Ich wadą/zaletą jest praca na różnych pasmach czyli 2.4 i 5 GHz
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wojteks, ale one NATują? Czy nie bardzo?
mar4321
Stały użytkownik forum

Ich wadą/zaletą jest praca w różnych pasmach
Czyli one się dla mnie nie nadaja? Czy jak bym podlączył antenę pod 2,4GHz a rozsylal sygnal na 5 GHz to bylo by ok
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mar4321, ale z tego co ja wiem nie podłączysz pod te urządzenia więcej niż jednego kompa bez dodatkowego adresu IP od twojego operatora. Ale mogę się mylić.
mar4321 pisze:rozsylal sygnal na 5 GHz to bylo by ok
A wszystkie twoje urządzenia obsługują 802.11a?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jo_gurt pisze:wojteks, ale one NATują? Czy nie bardzo?
Nie wiem i chwilowo nie mam czasu dociekać ale raczej nie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:ale raczej nie.
Tak mi się właśnie wydaje.
mar4321
Stały użytkownik forum

Witam

Postanowiłem odświeżyć temat

Byłem dziś u providera i oto co mi polecił: Linksys Router Modem ADSL 2+ (Annex A) 1x LAN (RJ-11) 1x WAN (RJ-45) i do tego karta bezprzewodowa do PC.
Atena którą posiadam to antena Panelowa + D-Link DWL - 510. Antena z kartą Jest podłączona kabblem SMA. Chcem podzielić neta bezprzewodowo Na 1 PC i laptop
Czy ten model routera mi wystarczy(tak twierdzi provider) i jak to wszystko podłączyć i skonfigurować żeby było ok?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mar4321 pisze:oto co mi polecił: Linksys Router Modem ADSL 2+ (Annex A)
Taki sprzęt to do neostrady a nie do podziału radiówki!
mar4321 pisze:Chcem podzielić neta bezprzewodowo Na 1 PC i laptop
TP-Link wr543g jako AP Client router i tp-link wa501g jako AP do nadawania sygnału wewnątrz domu przy założeniu że nie ma limitu TTL
Nie pomagam na PW!
mar4321
Stały użytkownik forum

A taki zestaw:

AP z trybem Clienta - SPARKLAN WX00GS
Ralink karta WI-FI USB, odkręcana antenka 5Dbi
Router WiFi TP - LINK TL-WR340GD - Wersja z odkręcaną anteną 5dbi

Jesli połącze Router z AP za pomocą skrętki, a zamiast anteny w AP wkręce moją antenę panelowa i skonfiguruje AP do odbioru sygnału od providera czyli wpisze adresy, które otrzymałem od providera to jakie adresy mam wpisać do routera - dowolne IP i maske 255.255.255.0?

Aha i jeszcze coś. Żeby skonfigurować router i AP to musze je napierw podłączyć skrętką do kompa? i do neta??
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

mar4321 pisze:
Jesli połącze Router z AP za pomocą skrętki, a zamiast anteny w AP wkręce moją antenę panelowa i skonfiguruje AP do odbioru sygnału od providera czyli wpisze adresy, które otrzymałem od providera to jakie adresy mam wpisać do routera - dowolne IP i maske 255.255.255.0?
W porcie Wan wpisujesz to co od dostawcy masz. Ustawiasz automatyczne DHCP i w kompie automatyczne pobieranie adresu i powinno działać(lub jak wolisz możesz sobie statycznie wpisać w kompie IP itp)
mar4321 pisze:Aha i jeszcze coś. Żeby skonfigurować router i AP to musze je napierw podłączyć skrętką do kompa? i do neta??
Wystarczy jak połączysz skrętką nie musi być podłączony do neta ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mar4321 pisze:A taki zestaw:
Pod warunkiem że dostawca nie filtruje po MAC na bazie bo wtedy
mar4321 pisze:SPARKLAN WX00GS
nie zostanie dopuszczony do bazy i nie będzie internetu ponieważ większość AP na rynku maskuje adresy MAC (podstawia swój)
mar4321 pisze:skonfiguruje AP do odbioru sygnału od providera czyli wpisze adresy, które otrzymałem od providera
Te adresy wpiszesz do ustawień portu WAN routera ponieważ IP AP służy tylko do zarządzania nim i najlepiej aby był z klasy adresowej sieci domowej. Oczywiście jeżeli od dostawcy masz adres w postaci 192.168.1.xxx to sieć wewnętrzna powinna być 10.0.0.x.
Nie pomagam na PW!
mar4321
Stały użytkownik forum

Witam

Potanowiłem wrócic do tematu urządzeń z dwoma torami radiowymi czyli np AP SparkLAN WX-7800A 2,4/5GHz mam kilka pytan dotyczących tego urządzenia.
1. Do czego służy ort RJ-45 wbudowany w urządzenie(domyślam się że do konfiguracji - czy dobrze myślę?)
2. Chciałbym odkręic jedna antene od urządzenia i wkęcic kabel SMA od anteny panelowej a drugą anteną rozsylac sygnał po mieszkaniu. Jaki tryb musze ustawic w urządzeniu aby wszysko dzialalo prawidłowo?
Z tego co wyczytalem to AP nie może jednocześnie pracować jako Client i AP - żeby obydwa radia funkcjonowały prawidłowo muszą pracować jako AP, WDS lub BRIDGE. W przeciwnym razie będzie pracowało tylko jedno. Więc jaki tryb mam ustawic na tor ktorym będę odbierał sygnał a jaki na tor którym będę rozsyłać sygnał po mieszkaniu?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mar4321 pisze:1. Do czego służy ort RJ-45 wbudowany w urządzenie(domyślam się że do konfiguracji - czy dobrze myślę?)
Do konfiguracji lub podłączenia do infrastruktury kablowej.
ODPOWIEDZ