Netgear brak polaczenia adsl

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ziomaleskodon
Początkujący użytkownik forum

Netgear brak polaczenia adsl

Post autor: ziomaleskodon »

Witam,

zakupilem sobie ostatnio nowego routera Netgear DG834GEE i mam problemy z internetem.
Mam win xp i neostrade. Dioda dsl sie nie swieci. Komputer odnajduje router, podlaczylem go na sztywno, nawet go pingowalem, i wszystko wyglada okej ale nie da rady wejsc na strone 192.168.0.1 zeby go skonfigurowac.

Restartowalem go kilka razy, przelaczalem porty, odlaczalem podlaczalem kable i nadal nic.
Siedzialem nad nim wczoraj chyba z 5 godzin i kiszka. W jakims supporcie pisali ze to wina kabla lub dostawcy internetu, ale jak podpinam kabel tel spowrotem do modemu neo (Sagem USB) to normalnie moge sie podlaczyc do netu(lacze sie bez softu neo) wiec cos z routerem.

tu jest rzut z ipconfig/all po podlaczeniu kabla do routera
Obrazek
Obrazek

DHCP chyba powinno byc tu 'Tak' czyli wlaczone, ale jak sprawdzalem w services.msc jest uruchomione.
Probowalem tez wpisywac DNSy tepsy ale nie pomoglo.

Oczekuje porady
Ostatnio zmieniony 2008-09-14, 10:17 przez ziomaleskodon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Netgear brak polaczenia adsl

Post autor: Jo_gurt »

ziomaleskodon, po pierwsze masz na stałe ustawiony adres taki sam jak na routerze - błąd. Zmień go na 192.168.0.2
Albo zmień na automat. I wtedy będzie "Tak" przy DHCP. Tutaj nie jest określane czy usługa jest włączona tylko czy nasłuchuje na danym interfejsie.
ziomaleskodon

Ok jest jakis postep, zalogowalem sie na router lecz nie moge sie polaczyc z netem

mam takie ustawienia:

BASIC SETT

Encapsulation: PPPoE(PPP over ethernet)
Login -> ***
haslo -> ***
IP -> Get Dynamically from ISP
DNS -> Get Automatically from ISP
NAT -> Enable

ADSL SETT

Multiplexing -> VC-BASED
VPI -> 0
VCI -> 35
DSL Mode -> Auto(Multi-mode)

login wpisuje poprawnie z '@neostrada.pl', probowalem wpisywac DNSy tepsy..nic, niektorzy twierdza ze ma byc PPPoA sprawdzilem...nic, sprawdzalem inne VPI/VCI 2/32..nic, restartowalem router i na nowo ustawialem... nico

jakies pomysly co robie nie tak?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ziomaleskodon pisze:niektorzy twierdza ze ma byc PPPoA
Też jestem tego zdania, choć rzadko mi sie zdarza kontakt z neostradą.
A pomysł mam taki sprawdz czy modem routera w ogole synchronizuje sie z siecią, wydaje mi sie ze ktoraś dioda powinna za to opowiadac, po włozeniu kabla powinna sie zapalac, choc moze producent tego nie przewidział.
Jeszcze pomysł nr 2: ustawienia dsl mogą nie działać na auto, trzeba poszukać jakie dokladnie odpowiadają neostradzie i takie ustawic. Instalowalem kiedys koledze modem na viscie jak jeszcze tepsa nie pomyslala o sterownikach, i troche walki bylo zanim sie właściwy "protokół" znalazło...
Ostatnio zmieniony 2008-09-15, 11:25 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ma być
VPI 0
VCI 35
PPPoE

Czy gdzieś nie ma wyboru która para ma być łączona w gniazdku telefonicznym?
Bo w moim TP-Linku jest wybór Inner pair i Outer Pair czyli wewnętrzna albo zewnętrzna w zależności od kabla/gniazdka telefonicznego.

Jeżeli router obsługuje AnnexA i AnnexB to wybierz AnnnexA
Nie pomagam na PW!
ziomaleskodon

Sprawdzalem chyba wszystkie mozliwe kombinacje parametrow i nadal nie dziala
krystianb pisze: sprawdz czy modem routera w ogole synchronizuje sie z siecią
Jak to sprawdzic?

[ Dodano: 2008-09-15, 22:35 ]
Znalazlem w czym tkwil problem, cala konfiguracja byla dobra, na linii neo mialem podlaczony telefon, po jego odlaczeniu normalnie sie polaczyl, natomiast po ponownym podlaczeniu wywalalo neta. Mam dwie linie w domu wiec zamienilem aparaty telefoniczne i juz chodzil normalnie oO ciekawe...

chodzi na PPPoA
Ostatnio zmieniony 2008-09-15, 13:49 przez ziomaleskodon, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ