Modem PCMCIA do starego laptopa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem PCMCIA do starego laptopa
Witam, Mam pytanie do znawców tematu czy do laptopa z procesorem 133 MHz i 80 MB RAM można podłączyć modem PCMCIA ? Widuję na allegro bardzo tanie modemy typu GC75 czy GC85. Na laptopie jest Windows 98SE , dysk 3 GB i ma dwa złącza PCMCIA, jest toToshiba Portege 650ct.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem PCMCIA do starego laptopa
Jak to jest stary laptop to najważniejsze jest aby miał dobrą wydajność prądową portu PCMCIA. Reszta tych wymagań podawana przez producenta jest podyktowana oprogramowaniem modemu. No i druga rzecz, czy znajdziesz sterowniki do modemu na Win 98.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A jakiej marki ten laptop ?kaszebe1 pisze:Mam pytanie do znawców tematu czy do laptopa z procesorem 133 MHz i 80 MB RAM można podłączyć modem PCMCIA ?
[ Dodano: 2008-09-15, 15:02 ]
I trzecia rzecz - czy taki laptop ma kontroler CardBus,a jeśli ma,to czy przydziela przerwania dla kart CardBus,no i czy system operacyjny obsługuje tenże kontrolerYaHooo pisze:No i druga rzecz, czy znajdziesz sterowniki do modemu na Win 98.

Bo chyba wszystkie karty obsługujące EDGE to karty CardBus.
Jesli coś na 16bit PCMCIA,to tylko GPRS.
-
Co do marki do napisałem w pierwszym poście, że to Toshiba Portege 650ct.
Natomiast co do tych złącz to udało mi się znaleźć : Cardbus (old proprietary, not support USB cards). Wszystko chyba wskazuje na to , że nic z tego nie będzie.
Natomiast co do tych złącz to udało mi się znaleźć : Cardbus (old proprietary, not support USB cards). Wszystko chyba wskazuje na to , że nic z tego nie będzie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jak nie działają na tym karty USB (na 99% z braku możliwości przydzielenia przerwań dla kart),to i modemy nie zadziałają.kaszebe1 pisze:old proprietary, not support USB cards).
Np.Option Combo EDGE bez przydzielonego IRQ nie działa.
Za to na pewno zadziałają 16bitowe karty GPRS,np.Option Globetrotter.
-
Czyli automatycznie taki sprzęt jest skazany na GPRS ze względu na te sloty ... to już chyba lepiej jakiś telefon przez rs232c podłączyć .