roaming w blueconnect

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcin01
Początkujący użytkownik forum

roaming w blueconnect

Post autor: marcin01 »

Ostatnio w strefie przygranicznej ze Słowacją ( komórki odnajdowały zasięg Ery) używałem przez 2 dni bezprzewodowego internetu Blueconnect. Nigdy wcześniej nie uruchamiałem roamingu w karcie SIM, którą używam do karty PCMCIA. Wydawało mi się że używam zasięgu Era (wyświetlała się w w programie zarządzającym połączeniem) z Polski, jednak przyszedł mi bardzo wysoki rachunek. Czy jest możliwość jakiejkolwiek reklamacji z odwołaniem, do uruchomienia roamingu bez zgody użytkownika?? Tak aby nie zapłać za roaming (albo chociaż zmniejszyć rachunek)?? Albo w jakiś inny sposób. W końcu aby go włączyć potrzeba telefonicznej, bądź innej prośby właściciela usługi. Może to się wydawać nierealne ale zawsze wolę się upewnić i zapytać doświadczonych osób.

PROSZĘ O JAKĄŚ PORADĘ
Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Re: roaming w blueconnect

Post autor: yagi »

Pisz reklamacje i opisz jak wygladala sytuacja. Wyslij poleconym za potwierdzeniem odbioru na adres PTC albo zloz w sklepie lub salonie. Dzial reklamacji da Ci odpowiedz w ciagu 30 dni. W razie potrzeby masz jeszcze UKE i Rzecznika Praw Konsumentow ;)
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
jurek-mik
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jurek-mik »

yagi pisze:Pisz reklamacje i opisz jak wygladala sytuacja. Wyslij poleconym za potwierdzeniem odbioru na adres PTC albo zloz w sklepie lub salonie. Dzial reklamacji da Ci odpowiedz w ciagu 30 dni. W razie potrzeby masz jeszcze UKE i Rzecznika Praw Konsumentow ;)
Proszę o poradę!!Zabrałem ze sobą na wakacje do Chorwacji pożyczony od kolegi blueconnect aby przez skypa wieczorem skontaktować się z rodziną.Pierwszego dnia wieczorem 08.08.2010 nie chciał się uruchomić ponieważ jak się okazało nie był włączony roaming pomimo,że minęło od kupna pół roku.Następnego dnia około pół godziny przeglądałem strony w internecie i około dwadzieścia minut rozmawiałem przez skypa.Rano 10.08.2010 zadzwoniono do właściciela z informacją,że za połączenia z internetem w Chorwacji nabiło około 500 złotych i pytali czy mają zablokować.Kazał im od razu zablokować i wysłał mi smsa.Nie nosiłem telefonu przy sobie więc się bardzo zdziwiłem gdy wieczorem znów nie mogłem go odpalić.Chciałem zadzwonić do kolegi ale odczytałem smsa i wrzuciłem blueconnecta do plecaka.Po 25.08.2010 kolega dostał fakturę na 602,56zł.Było to o wiele za dużo ale zapłaciłem.Ale większe było zdziwienie jak po następnym okresie rozliczeniowym czyli po 25.09.2010 przyszła faktura za okres od 25.08.2010 do 24.09.2010 na 7104,64 zł i na tym rachunku szczegółowym widnieją połączenia w Chorwacji dnia 8,9 i 10 .08.2010 roku.Za połączenia w Chorwacji razem odebranych i wysłanych było 197172 kb.Czy to jest normalne??Zaznaczam,że z wakacji wróciłem 15.08.2010.Reklamacja złożona kilka dni temu.Do kogo mam się z tym udać jeśli nie uwzględnią reklamacji?Oddać sprawę do sądu czy do expresu reporterów lub rzecznika praw konsumenta?
jurek
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

jurek-mik pisze:Zabrałem ze sobą na wakacje do Chorwacji pożyczony od kolegi blueconnect aby przez skypa wieczorem skontaktować się z rodziną.

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=45663&start=0
jurek-mik pisze:Za połączenia w Chorwacji razem odebranych i wysłanych było 197172 kb
Przesłałeś 197MB, 1MB kosztuje ~36zł
197MB*36zł/MB= 7092

To jest proste rozliczenie, pomijam oddzielne naliczanie wysyłanych i odbieranych danych oraz ilość sesji.
jurek-mik pisze:Oddać sprawę do sądu czy do expresu reporterów lub rzecznika praw konsumenta?
Osobiście sprzedałbym samochód i zapłacił rachunek kolegi.
Wszystko jest poprawnie naliczone zgodnie z cennikiem.

Skąd wziął się pomysł aby pożyczyć blueconnect od znajomego i rozmawiać przez Skype w roamingu? Przecież jest to logiczne, że jak jedziemy do innego kraju to limit danych w kraju nie jest do wykorzystania w roamingu.

Cennik transmisji danych za granicą:
http://apps.era.pl/roamApp-web/user/jsp ... pe=0&sec=1
ODPOWIEDZ