Play internet, pierwsze przecieki

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Play internet, pierwsze przecieki

Post autor: Boras »

To ja również się podzielę moimi odczuciami co do używania internetu z Play. Od dwóch dni posiadam ofertę Playa, wziąłem sobie na próbę z modemem E220. W miejscach, których używałem sprawuje się całkiem przyzwoicie. Niestety nie próbowałem jeszcze żadnych gier online bo nie miałem na to czasu. Więc moje spostrzeżenie z 2 dni:
*strony otwierają się przyzwoicie szybko
*p2p działa bez zarzutów (jednak ściągałem tylko na próbę pare mega)
*połączenie jest stabilne (porównując z Iplusem stabilniejsze, jednak podkreślam że używam tylko od dwóch dni więc moja ocena nie może być dokładna)
Dodam, że siła sygnału jaką pokazuje dostarczony z modemem program do łączenie waha się w granicach 90-97% tak UMTS jak i HSDPA (zasięg więc pełny, pewnie mam blisko nadajnik)
Uważam, że jak na razie całkiem niezła alternatywa na internet domowy gdy ktoś nie może skorzystać z kablówki czy neostrady itp. Zapewne lepsza niż radiówki z którymi miałem niemiłe doświadczenie.
Warto dodać, że Play dostarcza całkiem przyzwoite oprogramowanie do łączenie z netem, po zamulających iplus managerach byłem mile zaskoczony (oprogramowanie jest wgrane w pamięć modemu, więc podłączamy modem i lecimy)
Jak mi się coś nasunie jeszcze na temat Play internetu do napiszę. Wrzucam jeszcze speedtesty dla zobrazowania:
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Boras pisze:Warto dodać, że Play dostarcza całkiem przyzwoite oprogramowanie do łączenie z netem
To jest oryginalne oprogramowanie Huawei tylko, że w kolorkach Playa. :)
Obrazek
Boras

ja.michal pisze:To jest oryginalne oprogramowanie Huawei
No to gratuluje Huawei całkiem przyzwoitego oprogramowania. Kolorki Playa nie są złe, ale pewnie sobie zrobię dialup tak czy siak.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Boras pisze:No to gratuluje Huawei całkiem przyzwoitego oprogramowania.
To jest jedno z dwóch. Lżejszy jest mobile connect. :)
Obrazek
Boras pisze:Kolorki Playa nie są złe
Tego nie powiedziałem. ;)
Boras pisze:pewnie sobie zrobię dialup tak czy siak.
Dial-ip is a dial-up. :)
elemeledudki
Początkujący użytkownik forum

Post autor: elemeledudki »

hej :) jestem własciwie zdecydowana na podpisaniu umowy na internet z Play. Z tego co wyczytałam z waszych pomocnych rad jest on dla mnie odpowiedni (jestem studentką wiec zalezy mi na niskich opłatach i krótkiej umowie, mieszkam w wawie)
Mam do Was proźbę czy ktoś mógłby mi doradzić odpowiedni modem i oprogramowanie? Posiadam laptopa asus f5z jeśli to ma jakieś znaczenie :)
pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony 2008-09-17, 23:39 przez elemeledudki, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

elemeledudki, chyba jedynie Huawei E220 bo jest w niskiej cenie. Inne modemy po 1 są drogie w Playu a po 2 jeszcze ich niema. :)

Oprogramowanie które jest razem z modemem to oprogramowanie Huawei tylko, że w kolorkach Playa. :)
kult_kazika
Stały użytkownik forum

Post autor: kult_kazika »

Dzisiaj przekroczyłem w końcu limit danych, no i mi nie obniżyli transferu, ale to pewnie dlatego, że mamy ostatni dzień w miesiącu wrześniu, ale to i tak zaliczam na plus ;P
Ostatnio zmieniony 2008-10-01, 23:11 przez kult_kazika, łącznie zmieniany 1 raz.
Boras

kult_kazika, a jesteś pewien, że przekroczyłeś? Jeśli tak i Cię nie przycięli to dobra wiadomość. Ja tam poczekam do końca okresu rozliczeniowego i sprawdzę ich. A Tobie się zaczyna nowy okres od początku miesiąca każdego?
kult_kazika
Stały użytkownik forum

Jestem pewien. Sprawdzam na bieżąco na stronie ile już mega wykorzystałem. Nowy okres rozliczeniowy rozpoczął się wraz z nowym miesiącem - Play tak ma ;)
Ostatnio zmieniony 2008-10-01, 23:10 przez kult_kazika, łącznie zmieniany 2 razy.
Boras

kult_kazika pisze:nowy okres rozliczeniowy rozpoczął się wraz z nowym miesiącem - Play tak ma
Jesteś pewien? Nawet jak na rachunku jest napisane że za okres od 15 do 14 to te GB sanaliczane na nowo od pierwszego? Nie mogę się zalogować aby sprawdzić na stronie Playa ile mi zostało.
kult_kazika
Stały użytkownik forum

Dziwne, bo mam 2 telefony no i internet, a brałem w środku miesiąca i u mnie zawsze nowy okres rozpoczyna się z nastaniem nowego miesiąca, więc mnie to dziwi niezmiernie.
Są jakieś problemy z tą stronką, ze się nie chce ładować wcale, a spytam się zarejestrowałeś się na stronie??
Boras

kult_kazika, zarejestrowałem się ale aby dodać numer telefonu ( tzn karty sim którą mam w modemie) muszę wpisać kod który powinien zostać wysłany smsem na ten numer. Niestety żaden sms nie dochodzi, tzn może modem go nie odbiera.
kult_kazika
Stały użytkownik forum

Jakbyś miał telefon w Playu, spróbuj zarejestrować na ten numer, potem w edycji profilu dodasz numer telefoniczny modemu i po sprawie ;). Mówię oni jakieś problemy mają ze stronką, bo mi po kilku próbach udaje się dopiero zalogować.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

kult_kazika, nawet numeru nie trzeba mieć. Wystarczy mail zarejestrować się i potem powiązać numer z kontem.
deeprest

Post autor: deeprest »

Ok wczoraj kupiłem play online i teraz pytanie co dalej, bo zielony jestem :)
Zainstalowałem ten program play, podłączyłem modem i mam "połączenie nie jest możliwe przed zarejestrowaniem do sieci". Musze gdzieś coś wpisać, rejestrować itd. czy po prostu jeszcze mi usługi nie aktywowali?
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Zarejestrowanie w sieci, to inaczej zalogowanie do sieci.
Wygląda na to, że karta się jeszcze nie zalogowała, a Ty próbujesz już nacisnąć połącz. Czy po uruchomieniu pojawiło się pytanie o kod PIN? Jak tak, to po prostu karta nie jest jeszcze aktywna, trzeba poczekać, sprawdzić w umowie ile mają czasu na aktywację karty od momentu podpisania umowy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

deeprest pisze:czy po prostu jeszcze mi usługi nie aktywowali?
Wygląda na to, że nie aktywowali chodź dziwne bo zazwyczaj od razu działa. Zobacz w umowie/regulaminie czy jest zastrzeżenie, że np mają na aktywację 48h.
deeprest

Znalazłem w umowie, że operator ma czas do 10 dni roboczych... :P
Z drugiej strony słyszałem od sprzedawcy, że zazwyczaj to jest 0,5 - 1 godzina.... Trudno, czekam ;)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

A karta sim działa w telefonie (oczywiście w telefonie bez simlocka albo z simlockiem na Play)?
deeprest

Engelbert pisze:A karta sim działa w telefonie (oczywiście w telefonie bez simlocka albo z simlockiem na Play)?
Właśnie nie miałem jak sprawdzić, bo żadnego tel. bez simlocka nie mogłem znaleźć - teraz dopiero się udało i faktycznie nadal jest karta sim nieaktywna... czyli czekam, aż się zlitują w PLAY :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

A może ich troche w bok'u popędzić, udać głupiego że sie net wzieło i nie działa. Może pomoże, a na pewno nie zaszkodzi, tylko koszt rozmowy do play.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

krystianb,
Naprawdę myślisz, że to pomoże? ;)
Dział obsługi klienta to jedno, dział aktywacji to drugie... Po co truć komuś cztery litery, tylko po to, żeby usłyszeć, że zgodnie z umową może to zająć do 10 dni.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Engelbert pisze:krystianb,
Naprawdę myślisz, że to pomoże? ;)
Tak jakoś mi sie napisało, nigdy takich problemow nie miałem, jedyną umowe jaką mam podpisaną to ta na neta(gdyby dało sie to załatwić prepaidem to nie wiem czy bym się zdecydował) a wracając to tematu nigdy do takich instytucji nie dzwoniłem, ale chyba czas najwyższy. Do tego mam wrazenie ze to bok, czy tam dział utrzymania klijenta mi za przeproszniem 4 litery truje, prubując na siłe wcisnąć nową umowe, która mniej niż bardziej mi odpowiada.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
deeprest

Dobra, piszę już z PLAYa - wszystko ładnie śmiga.
Okazało się, że karta była właściwie od razu aktywna i problem nie leżał w tym, że się uszkodziła, tylko... sprzedawca źle przepisał numer mojej karty sim :P
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zdarza się. Sprzedawca też człowiek.
...mati...

Post autor: ...mati... »

co by sie bardziej opłacało iplus czy playonline????
Boras

co by sie bardziej opłacało
Zależy gdzie będziesz korzystać? W mieście z dobrym zasięgiem Play opłaca się bardziej Play, jeśli nie jesteś w zasięgu Play to Iplus. Wiem, że może za bardzo lakoniczna wypowiedź ale byś musiał więcej danych podać: gdzie będziesz używać, jakie masz oczekiwania, czy nie masz innej możliwości podłączenia internetu i w jakich celach będzie on uzywany.
Earl

Post autor: Earl »

Witam,

prosze o pomoc ludzi bardziej obeznanych w temacie ;) obecnie mieszkam jakies 5 min na piechote od rynku we Wroclawiu i przydalby mi sie net (opcja przez kabel odpada) - zaciekawila mnie oferta Play'a. Neta wykorzystywalbym glownie do przegladania www, maila, gg itp - ot przecietne uzytkowanie. Jak myslicie, warto?
kult_kazika
Stały użytkownik forum

Warto, jeśli używałbyś w obrębie miasta, a najlepiej w domu ;) Wtedy miałbyś pewność, że net byłby stabilny. Poza tym, ograniczenie transferu, które wynosi 5 GB, powinno wystarczyć na przeglądanie stron.
Pozdrawiam
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Earl pisze:obecnie mieszkam jakies 5 min na piechote od rynku we Wroclawiu i przydalby mi sie net
Jak jesteś w zasięgu 3G Playa to tak.
Tylko musisz wiedzieć, że we Wrocku są tzw. "wyspy" zasięgu.

ObrazekObrazek

Jak chcesz korzystać tylko w domu to tak, ale jak pojedziesz np. na Biskupin to może nie być zasięgu.
Jak masz blisko do rynku to limity nie będą dla Ciebie problemem.

- logujesz się do Hot Spotu "UMW" od strony fontanny ~ 4mbps.
- idziesz do KFC tam masz DSL TP ~ 1mbps.
Zablokowany