Blueconnect - aplikacja mobilink wykrywana jako dialer.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jarek no.1

Blueconnect - aplikacja mobilink wykrywana jako dialer.

Post autor: Jarek no.1 »

Dotyczy: Blueconnect - modem expresscard Merlin XU870 + aplikacja Mobilink Era.
Wczoraj zauważyłem że po aktualizacji bazy antywirusowej Kasperskiego 8.0 (2009) i restarcie kompa, zaczął wykrywać on oprogramowanie Mobilink pobrane ze stronki Ery jako dialer i blokować dostęp do sieci, z jednoczesnym odsyłaczem do linka viruslist.
Grzebanie w Kasperskim dało tylko tyle że każdorazowe połączenie musiałem zatwierdzić ręcznie - wymusić połączenie z dialerem.
Postawiłem na nowo cały system (format) - nic to nie dało, w systemie na pewno nie ma syfu. Cały czas aplikacja phoenix zawarta w mobilinku jest rozpoznawana jako dialer łączący się z numerem *99# i blokowany jest dostęp do sieci.
Jedyne co udało mi się ustalić to to że po wyrzuceniu mobilinka i utworzeniu połączenia dial-up działa bez problemu na numerach*99# i *99***1# czyli to nie numer jest problemem a raczej mobilink lub Kaspersky.
Tylko dlaczego Kaspersky protestuje dopiero teraz? Mobilinka używam od 2 lat i nie było z nim problemów. Może Kaspersky jest nadwrażliwy?
W każdym razie coś tu nie gra.

To taka informacja dla potomnych, może ktoś właśnie walczy z podobnym problemem.
Jeśli komuś się uda ustalić przyczynę to chętnie przeczytam.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Blueconnect - aplikacja mobilink wykrywana jako dialer.

Post autor: Engelbert »

To wczorajsza aktualizacja Kasperskiego z ok. 18.00 powoduje ten problem.

Jeśli wybieranie numeru *99***1# inicjowane jest przez jakąkolwiek aplikację (mobilink, iPlus Menadżer, Nokia PC Suite), numer jest blokowany. Co ciekawe, przy zwykłym dial-upie działa.
Problem dot. tylko Kasperskiego 2009, przy starszych wersjach problem nie występuje.
Rozwiązaniem jest wyłączenie modułu automatycznego antydialera (w ustawieniach, w głównej kategorii), ew. wstrzymanie ochrony, połączenie i później wznowienie ochrony.

Ludzie z Kasperskiego ponoć już wczoraj pracowali nad rozwiązaniem problemu.
Więcej informacji u Kasperskiego ;) od poniedziałku do piątku w godz. 8-16 :P
0 801 000 215
0 34 368 18 14
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Engelbert pisze:To wczorajsza aktualizacja Kasperskiego z ok. 18.00 powoduje ten problem
Zgadza się, jednak jest coś na rzeczy.
Engelbert pisze:Rozwiązaniem .....ew. wstrzymanie ochrony, połączenie i później wznowienie ochrony.
U mnie to działało wyłącznie do ponownego restartu.
Engelbert pisze:Ludzie z Kasperskiego ponoć już wczoraj pracowali nad rozwiązaniem problemu
Powodzenia Im życzę, trochę trudno mi się rozstać z Mobilinkiem, dial-up działa ale jakiś taki .... :niepewny:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Engelbert pisze:Co ciekawe, przy zwykłym dial-upie działa.
U mnie odwrotnie. Dial-up nie działa ale przez aplikację BlueSoleii działa.
Engelbert pisze:Problem dot. tylko Kasperskiego 2009, przy starszych wersjach problem nie występuje.
Ja mam wersję 7.
ODPOWIEDZ