Problem z siecia WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z siecia WiFi
Witam.
Nie wiem czy to coś zmieni, ale od razu zastrzegam, że w temacie internetu bezprzewodowego jestem 'zielony'.
Jestem posiadaczem routera asusa 500gp w wersji 2, który służy mi do dzielenia sygnału z UPC, a mój problem dotyczy tego, że połączenie z internetem nie następuje od razu po uruchomieniu komputera, z tym że występuje on w około 70-80% uruchomień.
Router skonfigurowałem intuicyjnie (oczywiście wcześniej przeczytałem parę artykułów na ten temat i instrukcje).
Jak już pisałem problem polega na tym, że połączenie sieciowe nie jest dostępne od razu po uruchomieniu komputera.. zwykle połączenie uzyskuję po wyłączeniu i ponownym włączeniu karty sieciowej lub korzystając z opcji 'napraw', jednak i to czasem działa dopiero po kilku minutach.. czasem trzeba poczekać kilka do kilkunastu minut i jest to denerwujące gdy człowiek się spieszy bo chce np odczytać pocztę a musi zaraz wychodzić.
Czy problem może tkwić w ukrytym SSID sieci albo filtrze MAC? Bo to czekanie to nie jest chyba normalna sytuacja?
Z góry dziękuje za każdą odpowiedź czy sugestię.
Pozdrawiam.
Nie wiem czy to coś zmieni, ale od razu zastrzegam, że w temacie internetu bezprzewodowego jestem 'zielony'.
Jestem posiadaczem routera asusa 500gp w wersji 2, który służy mi do dzielenia sygnału z UPC, a mój problem dotyczy tego, że połączenie z internetem nie następuje od razu po uruchomieniu komputera, z tym że występuje on w około 70-80% uruchomień.
Router skonfigurowałem intuicyjnie (oczywiście wcześniej przeczytałem parę artykułów na ten temat i instrukcje).
Jak już pisałem problem polega na tym, że połączenie sieciowe nie jest dostępne od razu po uruchomieniu komputera.. zwykle połączenie uzyskuję po wyłączeniu i ponownym włączeniu karty sieciowej lub korzystając z opcji 'napraw', jednak i to czasem działa dopiero po kilku minutach.. czasem trzeba poczekać kilka do kilkunastu minut i jest to denerwujące gdy człowiek się spieszy bo chce np odczytać pocztę a musi zaraz wychodzić.
Czy problem może tkwić w ukrytym SSID sieci albo filtrze MAC? Bo to czekanie to nie jest chyba normalna sytuacja?
Z góry dziękuje za każdą odpowiedź czy sugestię.
Pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z siecia WiFi
Bardzo możliwe, że ukrywanie SSID ma coś z tym wspólnego. Najlepiej przetestować. Poza tym jeśli stosujesz ukrywanie SSID jako zabezpieczenie to możesz sobie to spokojnie darowaćdrombo pisze:Czy problem może tkwić w ukrytym SSID sieci albo filtrze MAC?

Jakiego softu używasz do łączenia się z siecią? Jaki system operacyjny?
W ogóle to nie łączy się z siecią bezprzewodową czy łączy się, ale nie dostaje adresu?
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Hmm.. do łączenia.. nie wiem czy dobrze rozumiem... ale nie używam 'zewnętrznego' oprogramowania tylko przez winde (xp prof 2002 sp2). Mówiłem, że zielony jestem ;pJo_gurt pisze:Jakiego softu używasz do łączenia się z siecią? Jaki system operacyjny?
W ogóle to nie łączy się z siecią bezprzewodową czy łączy się, ale nie dostaje adresu?
Wydaje mi się, że w ogóle nie łączy, bo jak już 'złapie' sieć adres dostaje bez problemu. Tzn, jak zacznie już ustalać/pobierać to połączenie następuje natychmiast.
Laptop Compal FL90, karta Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN, ale problem występuje też, tyle że jakby rzadziej na kompie stacjonarnym z kartą TL-WN551G i drugim laptopie z kartą Toshiby.wojteks pisze:Jaki laptop, jaka karta WiFi?
- wojteks
- *** Administrator ***
Na początek odkryj SSID, jak będzie OK to wprowadź szyfrowanie WPA/WPA2.
Czy router ma najnowsze firmware?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
drombo, spróbuj też z softem Intela, czasem pomaga na różnego tego typu dziwne bolączki.
-
Po odkryciu SSID wygląda na to, że wszystko wróciło do normy.. Kilka restartów jak również uruchomień po dłuższej pauzie i połączenie z siecią następuje momentalnie po uruchomieniu..wojteks pisze:Na początek odkryj SSID, jak będzie OK to wprowadź szyfrowanie WPA/WPA2.
Uwierzytelnianie miałem od początku ustawione na WPA-PSK (z kluczem, bo jak się domyślam to właśnie czai się za skrótem PSK

A router ma fabryczny firmware.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wiele kart WiFI/laptopów ma problemy przy ukrytym SSID.
Możesz WPA2 wprowadzić o ile wszystkie elementy Twojej sieci to obsługują a jak nie to WPA-PSK z trudnym do wymyślenia hasłem.
Możesz WPA2 wprowadzić o ile wszystkie elementy Twojej sieci to obsługują a jak nie to WPA-PSK z trudnym do wymyślenia hasłem.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
O dziwo moje PDA sobie radzi z ukrytymwojteks pisze:Wiele kart WiFI/laptopów ma problemy przy ukrytym SSID

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.