Przewodowo i bezprzewodowo
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Przewodowo i bezprzewodowo
Witam serdecznie,
Mam następujący problem. Mam router przewodowy, jednak teraz zakupiłem laptopa i potrzebne mi jest łącze bezprzewodowe. Zatem moje pytanie jest takie: czy za pomocą jakiegoś rozszerzenia, huba czy switcha (bądź jeszcze innego urządzenia) mogę rozszerzyć sieć/Internet na bezprzewodowy (jedno wyście) jednocześnie zachowując obecny router przewodowy?
Mam następujący problem. Mam router przewodowy, jednak teraz zakupiłem laptopa i potrzebne mi jest łącze bezprzewodowe. Zatem moje pytanie jest takie: czy za pomocą jakiegoś rozszerzenia, huba czy switcha (bądź jeszcze innego urządzenia) mogę rozszerzyć sieć/Internet na bezprzewodowy (jedno wyście) jednocześnie zachowując obecny router przewodowy?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Przewodowo i bezprzewodowo
Owszem, możesz, a tym urządzeniem jest Access Point (nie mylić z routerem z wbudowanym AP).
- wojteks
- *** Administrator ***
Twoje wymagania spełni np. Tp-Link WA501G albo coś podobnego.
Nie pomagam na PW!
-
Rozumiem, że układ miałby wyglądać tak jak na poniższym rysunku
Czyli Access Point podłączony do kabla telefonicznego, po czym musiałbym mieć odbiornik, aby dalej puścić sieć przewodową, tak? Zatem muszę kupić 2 urządzenia?

Czyli Access Point podłączony do kabla telefonicznego, po czym musiałbym mieć odbiornik, aby dalej puścić sieć przewodową, tak? Zatem muszę kupić 2 urządzenia?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież piszesz że masz router przewodowy, do jego wyjścia LAN podłączasz AP i masz sieć bezprzewodową czyli patrząc na obrazek niebieski dymek z napisem internet to Twój router kablowy.
Nie pomagam na PW!
-
Aaa, teraz już kumam o co kaman
zbytnio zasugerowałem się tym klientem po lewej. Dzięki wielkie.

-
a czy router z wbudowanym AP da się skonfigurować jako sam AP. Mam taki problem, że posiadam sieć przewodową DSL, jednak chciałbym dostawić antenę do podłączenia dwóch trzech osób poprzez AP. Dowiedziałem się, że najlepszym rozwiązaniem byłby router wraz AP, jednak kabel do anteny zewnętrznej byłby za długi. Tak więc należy dołożyć AP tuż przy antenie. Mam router PENTAGRAM CERBERUS P6381-0 i mam pytanie czy nada się on na samego AP i jak należy go skonfigurować. Czy, niestety należy zakupić dodatkowo AP. Router przewodowy to ASMAX BR 604.Jo_gurt pisze:Owszem, możesz, a tym urządzeniem jest Access Point (nie mylić z routerem z wbudowanym AP).
- wojteks
- *** Administrator ***
Prawdopodobnie tak, podstawa to wyłączenie DHCP, ustawienie stałego IP po stronie LAN (o 1 większego niż główny router) i podłączenie routera głównego do wejścia LAN1. Wtedy powinien pracować jako AP/switch (pomijam konfigurację WiFi i nie wiem czy ma opcję "AP isolation" uniemożliwiająca widzenie się urządzeń podłaczonych kablem i po WiFi)janre pisze:Mam router PENTAGRAM CERBERUS P6381-0 i mam pytanie czy nada się on na samego AP
Nie pomagam na PW!
-
dzięki wojteks, będę próbował łączyć w przyszłym tygodniu, dam znać czy wyszło
[ Dodano: 2008-10-06, 11:02 ]
Próbowałem podłączyć tak jak napisałeś. Jednak do końca nie wiem, jak ustawić AP Po wpisaniu adresu stałego na AP, wyłączeniu DHCP, wpisaniu bramy takiej jak ma router, AP jest widoczny przez router, da się go konfigurować, jednak nie łączy z internetem. DNS włączone na automatycznie. Nie bardzo wiem jak ustawić w AP tryb pracy, próbowałem różnych ustawień i nie działa. Nie wiem czy pominąć ustawienia po stronie WAN, chyba tak bo tym zajmuje się router przewodowy. Może faktycznie Pentagram nie da się ustawić jako samego AP? Choć teoretycznie powinno się dać. Chodzi tylko o to, aby AP otrzymał sygnał z routera przewodowego i rozesłał go radiowo.
[ Dodano: 2008-10-06, 11:02 ]
Próbowałem podłączyć tak jak napisałeś. Jednak do końca nie wiem, jak ustawić AP Po wpisaniu adresu stałego na AP, wyłączeniu DHCP, wpisaniu bramy takiej jak ma router, AP jest widoczny przez router, da się go konfigurować, jednak nie łączy z internetem. DNS włączone na automatycznie. Nie bardzo wiem jak ustawić w AP tryb pracy, próbowałem różnych ustawień i nie działa. Nie wiem czy pominąć ustawienia po stronie WAN, chyba tak bo tym zajmuje się router przewodowy. Może faktycznie Pentagram nie da się ustawić jako samego AP? Choć teoretycznie powinno się dać. Chodzi tylko o to, aby AP otrzymał sygnał z routera przewodowego i rozesłał go radiowo.