problem z routerem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
odwet
Początkujący użytkownik forum

problem z routerem

Post autor: odwet »

Witam,
jestem nawy na forum i proszę o pomoc. Mam w domu komputer stacjonarny (win XP) i laptopa (win vista). internet mam z kablówki (łącze 2MB). Wczoraj kupiłem router Belkin Wireless 802.11g 2.4GHz Router 54 Mbps. No i zaczął sie cyrk. Zainstalowałem wszystko wg instrukcji i niby było ok ale.... kiedy chce obejrzeć film na you tube na stacjonarny sie wbogóle nie ładują a na lapku tylko kilka sekund góra minute. jak coś pobieram ze stron to też tylko kilka procent. dziś zauważyłem że połączenia sieciowe na stacjonarnym mają przypis "połączona, z zaporą" tego dawniej na pewno nie było. laptop też czasem łączy się tylko lokalnie np. teraz :) Już nie wie co mam zrobić denerwuje mnie to bo nie chce mieć laptopa bez internetu. PROSZĘ O POMOC

Dziękuję za wszelkie rady i odpowiedzi.

pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-19, 10:56 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-09-19, 09:55 przez odwet, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: problem z routerem

Post autor: wojteks »

odwet pisze:internet mam z kablówki (łącze 2MB)
Jakie zabezpieczenia stosuje dostawca sieci? bo może to problem klonowania MAC i np. jak zły MAC to obcina transfer po kilku sekundach.

Może jednak źle skonfigurowany router albo zapora windows?
Nie pomagam na PW!
odwet

Nie wiem jakie to zabezpieczenie ale wiem że do sieci wcześniej była przypisana konkretna karta sieciowa. jak podpiołem router to musiałem wypełnic ankietke (w oknie IE mi wyskoczyła po próbie odpalenia neta) i wysłac do dostawcy neta. Potym do sieci przypisano router a nie sieciówke. Dodam że przed zakupem routera kontaktowałem się telefonicznie z dostawcą internetu i powiedziano mi że obojętnie jaki kupie router. Im to wszystko jedno. Sprzedawca w sklepie polecił mi ten jako "tani i dobry".

Zapore na lapku mam wyłączoną a ja skonfigurowac router nie wiem. wpisywałem w przeglądarce numer (chyba) IP i włączyła mi pełna diagnostyka routera ale wszystko tam jest po angielsku wiec nie chce nic zmieniac.

Macie może jeszcze jakieś propozycje?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ten belkin ma jakiś firewall wbudowany? Masz np. coś takiego jak SPI Firewall?
odwet

wg tego co piszą na stronie http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?pid=C0125605 to ma SPI. czy mam to wyłączyc? jeśli tak to jak mam to zrobic?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

odwet pisze:czy mam to wyłączyc?
Sprawdzić nie zaszkodzi.
odwet pisze:jeśli tak to jak mam to zrobic?
W panelu konfiguracyjnym. (to to po angielsku ;) )
odwet

masz u mnie punkt:)

Pomogło. Dziękuję. Prosze o nie zamykanie tematu bo w razie gdzyby sie coś działo to się tu odezwe żeby forum nie zaśmiecac.

Pozdrawiam
Dziękuję jeszcze raz:)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

odwet pisze:Prosze o nie zamykanie tematu
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> :cwaniak:
ODPOWIEDZ