Acer TravelMate i karta Wifi MiniPCI

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
trb
Początkujący użytkownik forum

Acer TravelMate i karta Wifi MiniPCI

Post autor: trb »

Witam.

Żona posiada laptop Acer TravelMate 2413 bez wbudowanego wifi. Zakupiłem jej kartę wifi miniPCI Medion XG-602MB wraz ze sterownikami. Po zamontowaniu karty niestety laptop nie widzi karty. Nie wykrywa jej standardowo windows xp plug & play.

Z przodu obudowy są 2 przyciski jeden do BT a drugi z ikonką antenki - to prawdopodobnie od włączenia wifi. Niestety po przyciśnięciu tych przycisków nic się nie dzieje. Karta jest na pewno sprawna, gniazdo w lapie też.

Czy muszę coś jeszcze włączyć lub doinstalować (instalacja sterowników z płyty niemożliwa bo system nie widzi sprzętu). Proszę o pomoc fachowców.
GG - 5767516
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Acer TravelMate i karta Wifi MiniPCI

Post autor: Jo_gurt »

trb pisze:Karta jest na pewno sprawna, gniazdo w lapie też.
Rozumiem, że przetestowałeś i kartę i lapa z innymi urządzeniami?
Z tego co wiem Acer nie blokował lapów do współpracy z konkretnymi kartami, więc nie tu problem.
Z tym medionem to trochę nie trafiłeś, za niewielkie pieniądze można mieć chociażby Intela.
trb
Początkujący użytkownik forum

Brak kabli do podłączenia anteny

Post autor: trb »

Przeglądałem inne fora i znalazłem zdjęcia do podłączenia wifi pod miniPCI gdzie były podłączane do karty kable antenowe. Problemem może być to, że nie mogę znaleźć tych dwóch kabelków. Rozkręciłem obudowę od spodu i niestety nie mogę znaleźć tych przewodów.
Tzn. że jak ich nie ma to nie ma możliwości podłączenia karty czy można je np. dorobić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

trb pisze:Tzn. że jak ich nie ma to nie ma możliwości podłączenia karty czy można je np. dorobić
Karta powinna być w slocie oznaczonym WAN i antenki powinny iść od ekranu do tego miejsca 2 szt. jeżeli notebook byłby pozbawiony tylko karty WiFi a tu się okazuje że brakuje więcej rzeczy więc to tak nie musi zadziałać czy aby gdzieś nie ma drugiego slotu mini PCI (a może to mini PCI Express)?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

A może w biosie trzeba uaktywnic obsługe wifi / gniazda minipci? Ewentualnie jest jakis microswitch do tego przeznaczony na płycie głownej?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

trb pisze:Tzn. że jak ich nie ma to nie ma możliwości podłączenia karty czy można je np. dorobić?
Tzn brak anten może oznaczać... tylko brak anten. A nawet bez anten poprawnie działająca sieciówka powinna dać się zainstalować.
ODPOWIEDZ