Gra przez LAN
Moderator: Moderatorzy
- DOJO
- Początkujący użytkownik forum
Gra przez LAN
Nie mogę znależć serwera od komputera mojego brata... Pokaże co robiłem na obrazkach.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Gra przez LAN
Czy brata komputer jest w tej samej sieci LAN?
Czy ma otwarty serwer gry (odpowiednio skonfigurowaną Zaporę sieciową/Firewall)?
Czy ma otwarty serwer gry (odpowiednio skonfigurowaną Zaporę sieciową/Firewall)?
Nie pomagam na PW!
- DOJO
No właśnie z tą siecią to jakoś dziko jest. Bo on ma system Vista™ a ja Windows XP Proffesional™ W pomocy pisało, że grupe roboczą trzeba nazwać tak samo jak drugi komputer. Nazwaliśmy grupe roboczą obydwóch komputerach "PIOTROWSCY". Niektóre gry działają, ale jest to jakoś ciekawie skonfigurowane że on może tworzyć serwy do niektórych gier i ja je będe widział, np: Warcraft III, Spellforce, Call of Duty. Lecz tej gry i Strongholda Crusadera nie wyszukuje serwów. Wspomniałeś coś o zaporze, mówiszz o zaporze systemu windows? Jak ja ją wyłącze to będzie działać? U siebie to wiem jak ją wyłączyć, ale na Komputerze brata to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>..
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, musisz te zapory skonfigurować/powyłączać odpowiednio żeby serwery gier miały wyjście na zewnątrz komputera czyli musisz w zaporach dodać wyjątki (otworzyć odpowiednie porty).DOJO pisze:mówiszz o zaporze systemu windows? Jak ja ją wyłącze to będzie działać?
Wpisanie takiej samej grupy roboczej ma znaczenie tylko do dzielenia plików i drukarek (ale nie jest konieczne). Gry łączą się po IP (jak znasz IP komputera brata to wymuś w grze podłączenie do tego konkretnego IP)
Nie pomagam na PW!
- DOJO
- wojteks
- *** Administrator ***