Od kiedy zainstalowałem sobie na komputerze iPlusa mój komputer zaczął się sam resetować. Z początku wszystko działało dobrze ale już drugiego dnia użytkowania, komputer po raz pierwszy się zrestartował. Z każdym połączeniem robił to coraz częściej. Sądzę że winą może być kabel USB gdyż komputer wyłączał sięzawsze kiedy był podpięty (nikoniecznie byłem połącząny) a kiedy ponownie instalowałem sterowniki problem na jakiśczas ustępował. Czy ktoś wie co może być przyczyną autorestartu mojego komputera? Czy zwykły kabelek może powodować takie sprzężenie? Z góry dzięki.
Dodam iż przy instalacji sterownika do kabla pojawił się komunikat, iż sterownik nie posiada jakiegoś loga xp tzn. że nie był on testowany pod kątem windowsa xp i że w związku z tym mogą pojawić się problemy.
Jako modem działa mi sagem myx5-2
iPlus - komputer sam się resetuję
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Re: iPlus - komputer sam się resetuję
Pytanie zasadnicze - czy masz oryginalny przewód z oryginalnymi sterami? Podróbki potrafią zdziałać cuda.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Samsung Z370
-
- Początkujący użytkownik forum
A jaki to kabel orygianalny? Taki wyprodukowany przez sagema? Jeżeli tak to nie. Kupiony w zwykłym sklepie ze sprzętem do komórek. Jest jakiejś firmy foof a na opakowaniu jest napisane, że jest przeznaczony do mojego sagema. Ma też napisane że jest na windowsa xp choć jak wcześniej napisałem przy instalacji sterownika piszę że nie jest on zgodny z logo xp (sterownik).
- MaciekAdv
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A probowales przepiac kabel w inny port USB?
Sprobuj tez poszukac nowych sterow do kabla.
Jesli masz Windows Xp bez service packa lub z 1-ka, to proponuje zainstalowac service packa 2.
Sprobuj tez poszukac nowych sterow do kabla.
Jesli masz Windows Xp bez service packa lub z 1-ka, to proponuje zainstalowac service packa 2.
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
- raptou
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Bywa tak czasem, gdy komórka sieje sobie w przewód USB i/lub inne przewody. W niesprzyjajacych warunkach potrafi "zaindukować" napięcie i zasilacz wariuje. Czasem wystarczy oddalić modem od komputera, podpiąć antenę zewnętrzną, podłączyć dobry kabel USB w podwójnym ekranie. Nie musi być oryginalny ale jednak powinien być gruby i dobrze ekranowany. Tylko co z tego, skoro często gniazda USB w modemach są przy samej antenie i nie są ekranowane w samym modemie. To nie ma prawa dobrze działać w gorszych warunkach radiowych. Bywają także inne anomalia od "siania" modemu takie, jak: zrywanie poączeń, niski transfer (silna korekcja błędów transmisji szeregowej), "wariowanie" klawiatury, myszki a nawet zawieszanie programów.
Jeżeli przyczyną są zakłócenia to niemal zawsze pomaga odsunięcie anteny/modemu jak najdalej od komputera i od wszelkich przewodów do niego podłączonych.
Tego typu zakłócenia powstają niemal zawsze w paśmie 900MHz i wtedy, gdy komórka/modem pracuje pełną mocą (2W przy słabszym sygnale). O ile w ogóle to jest przyczyną.
Jeżeli przyczyną są zakłócenia to niemal zawsze pomaga odsunięcie anteny/modemu jak najdalej od komputera i od wszelkich przewodów do niego podłączonych.
Tego typu zakłócenia powstają niemal zawsze w paśmie 900MHz i wtedy, gdy komórka/modem pracuje pełną mocą (2W przy słabszym sygnale). O ile w ogóle to jest przyczyną.