Problem z ruterem Belkin F5D7230-4

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Fredney
Początkujący użytkownik forum

Problem z ruterem Belkin F5D7230-4

Post autor: Fredney »

Witam wszystkich mam problem ze swoim ruterem mianowicie mam łącze 2mb , z serwerowni isko Żyrardów http://www.isko.net.pl/internet.htm ,stałe IP .Mój problem polega na tym , że kupiłem sobie nie dawno laptopa samsung R60plus i chciałem mieć internet w stacjonarnym i w laptopie wiec i kupiłem ruter .Internet mi chodzi ale nie dochodzą mi wiadomości na gg jak już dojdzie to bardzo długie opóźnienie , filmiki na youtube buforują się kawałek i dalej nie chcą , jak ściągam jakieś pliki z neta to sciaga kilka mega zależy od wielkości pliku i przestaje :) Proszę o waszą pomoc w rozwiązaniu tego problemu :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z ruterem Belkin F5D7230-4

Post autor: wojteks »

Kod: Zaznacz cały

Czy do jednego modemu można podłączyć większą ilość komputerów? 

Zgodnie z regulaminem przyłącza do Internetu abonent może podłączyć do modemu w danej chwili jeden komputer. Jeśli zajdzie taka potrzeba abonent może wystąpić z prośbą o przyznanie dodatkowego adresu IP do Biura Obsługi Klienta, wówczas po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku jest możliwość korzystania z kilku komputerów jednocześnie.
Pewnie to rodzaj zabezpieczenia przed rozdzielaniem internetu bo patrz cytat wyżej.
Czy resetowałeś modem?, zresetuj router do factory default i skonfiguruj od nowa.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Fredney, twój router ma SPI Firewall? :P
gruchacz
Użytkownik forum

Post autor: gruchacz »

Fredney,
jaki masz router??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

gruchacz,
Belkin F5D7230-4
Fredney

Post autor: Fredney »

Kod: Zaznacz cały

Fredney, twój router ma SPI Firewall? :P 
nie wiem :)

Ruter konfigurował się automatyczne z płytki bo sam pierwszy raz coś takiego robiłem

Więc ręcznie go skonfiguruje w tedy jak ktoś by mi podał dokładne instrukcje :)[/code]
piopio

Post autor: piopio »

troche odgrzebuje, mam podobny problem. Ten sam router, internet z multimedii (kablowka). Kłopot ze zrywaniem połączenia przy ściąganiu plików i buforowaniu filmików zniknął (nie wiem za bardzo jak to sie stało ale też mnie to dręczyło jakiś czas :] ). Zostało tylko to nieszczęsne gg. W pewnym momencie przestaje działać, niby cały czas jestem dostępny ale wiadomosci nie dochodzą albo docierają po jakims czasie wszystkie na raz, czasami w złej kolejności xD. Wyłączyłem firewall, próbowałem też przekierować przez proxy w ustawieniach gg i nic. Na tlenie podobnie. Problem nie występuje jak podłączam laptop bezpośrednio do modemu. Mam nadzieje, że ktoś bedzie mial chociaż jakies sugestie dlaczego tak sie dzieje bo nie uśmiecha mi sie zmiana routera tym bardziej, że poza tym wszystko inne względnie działa :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

piopio, to ja ponawiam pytanie o SPI Firewall.
piopio

Tak ma, przynajmniej w instrukcji jest tak napisane.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To wyłącz i sprawdź czy się coś poprawi.
piopio

Wspomnialem w 1szym poscie ze mam wyłączony firewall :P teraz jak sobie przypominam to pewnie to rozwiązało problem z buforowaniem filmow i zrywaniem połączenia przy ściąganiu. Nie wiem o co chodzi z tym gadu. Zainstaluje może konnekta lub mirande chociaż jak tlen i gg maja problemy to nie wiem dlaczego tamte mialyby działać
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

piopio pisze:Wspomnialem w 1szym poscie ze mam wyłączony firewall :P
Ale nie powiedziałeś jaki :)
A np na kompie nie masz żadnych firewalli?
piopio

Racja :] Na kompie mam tylko tą windowsową zapore ale i tak jest wyłączona. Skoro przy podłączeniu bez routera wszystko działa to chyba na kompie nic nie przeszkadza. Sprawdze jeszcze jak wygląda sytuacja na komputerze, który jest podłączony od routera kablem ale obawiam sie, że tak samo.
ODPOWIEDZ