Konfiguracja QoS - TP-LINK WL543g oraz jeszcze jedno pytanie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
exodiavp
Stały użytkownik forum

Konfiguracja QoS - TP-LINK WL543g oraz jeszcze jedno pytanie

Post autor: exodiavp »

Witam

Mam pytanie, posiadam w domu TP-linka WL543g oraz 2x WA501g które są podłączone do portu 1 i 2 w wl543g. Czy jest możliwość skonfigurowania tak, aby poprzez wa501g który jest podłączony pod port 1 można było ograniczyć dostęp do internetu (www,gg,p2p itd.) np. do 512 kbps a do wa501g który jest podłączony pod port 2 była cała szybkość? ewentualnie (chociaż wątpię że tak się da) ograniczyć danemu użytkownikowi podłączonemu do mojego wa501 szybkość internetu.

Obrazek

Mam przy okazji jeszcze jedno pytanie, gdy jestem podłączony do mojego wa501g i jeżeli mój syn na laptopie po jakimś czasie również się podłączy, wtedy nam automatycznie rozłącza internet (połączenie niby jest ale stron nie otwiera) i za około 2-3 minuty ponownie internet działa na 2 komputerach, może jest na to jakaś rada?

Dziękuje
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja QoS - TP-LINK WL543g oraz jeszcze jedno pytanie

Post autor: Jo_gurt »

exodiavp pisze:Czy jest możliwość skonfigurowania tak, aby poprzez wa501g który jest podłączony pod port 1 można było ograniczyć dostęp do internetu (www,gg,p2p itd.) np. do 512 kbps a do wa501g który jest podłączony pod port 2 była cała szybkość?
Niestety, wg tego co jest na screenie to można tylko przypisywać gwarantowaną przepustowość a nie maksymalną. Do tego tylko w wielokrotnościach 32kbps
Mam przy okazji jeszcze jedno pytanie, gdy jestem podłączony do mojego wa501g i jeżeli mój syn na laptopie po jakimś czasie również się podłączy, wtedy nam automatycznie rozłącza internet (połączenie niby jest ale stron nie otwiera) i za około 2-3 minuty ponownie internet działa na 2 komputerach, może jest na to jakaś rada?
Tzn na pewno nie jest to poprawne działanie. Nie macie tam jakiegoś konfliktu adresów IP lub MAC?
exodiavp
Stały użytkownik forum

Re: Konfiguracja QoS - TP-LINK WL543g oraz jeszcze jedno pytanie

Post autor: exodiavp »

Konfliktów raczej nie ma żadnych...tak samo sie dzieje jeżeli jakies inne osoby się podłączą, może DHCP włączyć na wa501g lub adresy mac i ip na stałe przypisac? bo jak na razie to wszystko mam na auto tzn jakas osoba sie laczy i atomatycznie otrzymuje ip

[ Dodano: 2008-09-21, 21:06 ]
to może inne pytanie, jaki router posiada te opcje które wymieniłem, czyli ograniczenie danemu użytkownikowi transferu, czy jeżeli bym kupił taki co ty posiadasz (linksys) i ewentualnie zmieniłbym softa to byłaby taka możliwość??
ODPOWIEDZ