Internet w dużym domu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
okocz
Początkujący użytkownik forum

Internet w dużym domu

Post autor: okocz »

Witam,
Potrzebny mi router do domu trzypiętrowego (parter i dwa piętra). Zasięg, fajnie jakby miała jak największa część domu:)

Nadajnik będzie na 1 piętrze (czyli po środku, możliwe też zainstalowanie na drugim piętrze), mniej więcej w połowie długości jednej ze ścian.
Każde piętro to kwadrat 10x10 metrów.
Między 1 a 2 piętrem tylko płyta gipsowa + płyta osb i panele. Co 120 cm belka drewniana
Między Parterem a 1 piętrem ok 10 cm wylewka betonowa + panele z jednej i tynki z drugiej strony.

Ścian jest mało, sygnał będzie musiał przejść najwyżej przez dwie, w tym jedną nośną z cegieł (grubość ok 28 cm) i jedną działową (grubość ok 15 cm) z cegieł. Najbardziej zależy mi by sygnał był również w pomieszczeniu piętro niżej oddalonym ok 9 m w linii prostej od sygnału(sygnał musi przejść przez jedną ścianę nośną + strop betonowy)

Oczekiwana przeze mnie cena to ok 300-350 zł. Internet dostarczany jest do mnie siecią przewodową (zwykła skrętka). Prędkość 6 Mb.

Pozdrawiam:
Tomasz Opara
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Internet w dużym domu

Post autor: Jo_gurt »

okocz pisze:Internet dostarczany jest do mnie siecią przewodową (zwykła skrętka). Prędkość 6 Mb.
Ale jest to jakiś ADSL czy coś innego?
okocz

Jestem w sieci komputerowej i internet dostarcza mi lokalna firma(www.piekary.net), więc raczej to nie jest ADSL.
Ostatnio zmieniony 2008-09-20, 16:45 przez okocz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Rozumiem, że kabel z netem kończy się RJ45?
Jeśli tak to przy warunkach:
- nie potrzeba ci Draft-N
- nie masz zamiaru podłączać pod router nic na USB
polecę ci Linksys WRT54GL.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jo_gurt pisze:polecę ci Linksys WRT54GL.
Ja też go polecę. Zmieścisz się w założonych kosztach nawet gdybyś musiał jeszcze AP jakieś dokupić na pokrycie najwyższego/najniższego piętra.
Nie pomagam na PW!
okocz

A lepiej będzie umieścić do na samej górze czy po środku? Bo kolega powiedział mi że routery lepiej w dół działają...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

okocz pisze:Bo kolega powiedział mi że routery lepiej w dół działają
W dół czy w górę, jak kupisz to sprawdzisz, jeżeli z jednego nie będzie zasięgu to dokupisz AP i pokryjesz najbardziej oddaloną część domu (najwyższe/najniższe piętro). Taki AP kosztuje z 70 zł.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

okocz pisze:A lepiej będzie umieścić do na samej górze czy po środku? Bo kolega powiedział mi że routery lepiej w dół działają...
Na środku. A skąd kolega takie rewelacje bierze?
Router generalnie najlepiej działa w poziomie, a w dół czy w górę to już ciężko powiedzieć, może być różnie.
okocz

A co powiecie na Linksys WRT54GS-eu?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

okocz, to zależy. Wersje od 1 do 4 są świetnymi routerami umożliwiającymi zmianę oprogramowania. Późniejsze, działające na VxWorks zamiast Linuksa, są przyzwoitym sprzętem, jednak nie wyróżniającym się niczym specjalnym. Ot dobry router z dwoma antenami.
W niektórych wersjach da się wrzucić uboższe wersje otwartego softu, ale wymaga to trochę zachodu.
okocz

Ale ma więcej RAMu prawda? :) Tak szczerze mówiąc nie wiem przy czym by mi nawet pomógł ten RAM:) A w GL da się swobodnie oprogramowanie zmieniać, jaką ma jeszcze przewagę nad GS? Czym różnią się wersje -EU(niektóre maja takie dodatkowe oznaczenie)? Czy mam się nimi jakoś specjalnie przejmować?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

okocz pisze:Ale ma więcej RAMu prawda? :)
A to różnie bywa w różnych wersjach.
okocz pisze:A w GL da się swobodnie oprogramowanie zmieniać, jaką ma jeszcze przewagę nad GS?
W zasadzie GSv4 = GL + SpeedBooster
okocz pisze:Czym różnią się wersje -EU(niektóre maja takie dodatkowe oznaczenie)?
Troszkę oprogramowaniem, bo np. w USA mają 11 kanałów na WiFi, w UE mamy 13 a w Japonii np. 14.
okocz pisze:Czy mam się nimi jakoś specjalnie przejmować?
Tzn dopiskami -EU? Raczej nie bardzo.
ODPOWIEDZ