Antenka do załapania się na edge
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Antenka do załapania się na edge
Witam.
Z mapki zasiegu edge Plusa wynika, ze znajduje sie poza zasiegiem jakies 100m.
Dlatego mam pytanie czy np taka antenka pomoglaby mi??
Link usunięty przez Moderatora ->Vipera - niezgodne z Regulaminem Forum.
Umieszczanie linków do serwisów aukcyjnych (np Allegro) jest na tym Forum zabronione
Zalezy mi na mobilnosci a wiec jakies spore anteny kierunkowe nie wchodza w gre.
Z mapki zasiegu edge Plusa wynika, ze znajduje sie poza zasiegiem jakies 100m.
Dlatego mam pytanie czy np taka antenka pomoglaby mi??
Link usunięty przez Moderatora ->Vipera - niezgodne z Regulaminem Forum.
Umieszczanie linków do serwisów aukcyjnych (np Allegro) jest na tym Forum zabronione
Zalezy mi na mobilnosci a wiec jakies spore anteny kierunkowe nie wchodza w gre.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Re: Antenka do załapania się na edge
Moderator zamalowal link
Kilka pytan na dobry poczatek
Gdzie masz najblizszy BTS
Jaka to odleglosc
Jak wysoko mieszkasz
Czy teren w kierunku BTS-a jest odkryty czy mocno zabudowany wyzszymi budynkami
Dzis pytanie dzis odpowiedz
Pozdrawiam

Kilka pytan na dobry poczatek

Gdzie masz najblizszy BTS

Jaka to odleglosc

Jak wysoko mieszkasz

Czy teren w kierunku BTS-a jest odkryty czy mocno zabudowany wyzszymi budynkami

Dzis pytanie dzis odpowiedz

Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
NO wlasnie widze ze usunal. Ciekawe co w tym zlego, ze chce pokazac sprzet o ktorym mowie, no trudno. Chodz o antenke magnetyczna o wysokosci 10cm ktora mozna za 65zl na allegro nabyc.
A co do pytan to nie wiem gdzie mam najblizszy BTS bo nikt tego mi nie potrafi powiedziec. Wiem tylko ze zasieg edge jest ok 100m ode mnie. Mieszkam na 3 pietrze a w terenie sa 4 pietrowe bloki. TYle wiem:)
A co do pytan to nie wiem gdzie mam najblizszy BTS bo nikt tego mi nie potrafi powiedziec. Wiem tylko ze zasieg edge jest ok 100m ode mnie. Mieszkam na 3 pietrze a w terenie sa 4 pietrowe bloki. TYle wiem:)
- DADA
- Stały użytkownik forum
Mniej wiecej wiem o ktora antene ci chodzi.
Za podobna kwote mozna kupic bardzo przyzwoita antene z 2 wymiennymi promiennikami o zysku deklarowanym przez producenta 7 dBi.
Ta mala antenka o ktorej wczesniej pisales nie jest zbyt sprawna elektrycznie i w/g mnie nie jest warta aby ja nabyc za taka kwote.
Jesli potrzebujesz megnetycznej sprawnej anteny polecam ta dluzsza
Czym wiekszy zysk tym wiekszy poziom sygnalu i lepsza jakosc połączenia ktora niesie za soba stabilniejsze i lepsze transfery.
Pozdrawiam.
Za podobna kwote mozna kupic bardzo przyzwoita antene z 2 wymiennymi promiennikami o zysku deklarowanym przez producenta 7 dBi.
Ta mala antenka o ktorej wczesniej pisales nie jest zbyt sprawna elektrycznie i w/g mnie nie jest warta aby ja nabyc za taka kwote.
Jesli potrzebujesz megnetycznej sprawnej anteny polecam ta dluzsza

Czym wiekszy zysk tym wiekszy poziom sygnalu i lepsza jakosc połączenia ktora niesie za soba stabilniejsze i lepsze transfery.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2006-04-29, 00:52 przez DADA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Co do antenki dokólnej to potwierdzam. Sam kupiłem za 60zł zestaw z dwoma batami, krótkim i długim i naprawdę polepszyła się jakość połączenia i transfery też są lepsze. Do tego dorzuć jeszcze sporą miskę do której wstaw antenkę i masz internet jak się patrzy 

Back to the Future 

-
- Użytkownik forum
No to sprobuje z taka antena tylko musialbym miec pewnosc, ze mi wystarczy i gdzie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> (-> w ogóle BYKOM STOP!) moglbym cos takiego nabyc, bo z tego co widze na allegro nie ma. I wolalbym nie angazowac w to miski:)
-
- Użytkownik forum
Ciekawy pomysł z tą miską.
Muszę sobie jakąś kupić bo w kuchni same plastiki lub porcelana
Muszę sobie jakąś kupić bo w kuchni same plastiki lub porcelana

BlueConnect, GlobeTrotter Fusion+
----------------------------------------
Pozdrawiam, Nosfi ...
----------------------------------------
Pozdrawiam, Nosfi ...
-
- Mistrz bezprzewodowy
@walker214 - miska ładnie poprawia zasięg i stabilność łącza.
@Nosfi, pomysł z miską nie jest mój, jeden z użytkowników naszego forum to wymyślił i wydaje mi się, że sporo ludzi to stosuje.
@Nosfi, pomysł z miską nie jest mój, jeden z użytkowników naszego forum to wymyślił i wydaje mi się, że sporo ludzi to stosuje.
Back to the Future 

-
- Użytkownik forum
Pomysł z miską może być trochę niewygodny, a na pewno jest mało mobilny
.
Ja stosuję czarną płytę CD (gdyby co to antena jest firmowa)
.
Dzięki niej siła sygnału na GC85 jest maksymalna(bez płytki sygnał skakał pomiędzy dwoma, a czterema kreskami, nigdy nie było pięciu), a i przełączanie się na GPRS jest teraz naprawdę rzadkością.

Ja stosuję czarną płytę CD (gdyby co to antena jest firmowa)

Dzięki niej siła sygnału na GC85 jest maksymalna(bez płytki sygnał skakał pomiędzy dwoma, a czterema kreskami, nigdy nie było pięciu), a i przełączanie się na GPRS jest teraz naprawdę rzadkością.
-
- Użytkownik forum
Hehe z miska w pokoju to u mnie odpada bo szlag by chyba trafil osobe z ktora mieszkam:D Za to zainteresowala mnie ta czarna płyta CD wiec moglbys powiedziec cos wiecej na ten temat mario006 
Poza tym mi nie chodzi o wzmocnienie sygnalu ktory mam, tylko w ogole o zlapanie sygnalu edge, ktory jest niedaleko mnie.

Poza tym mi nie chodzi o wzmocnienie sygnalu ktory mam, tylko w ogole o zlapanie sygnalu edge, ktory jest niedaleko mnie.
-
- Użytkownik forum
Ja stosuje czarny CD(jakiś tam z odpadu, nieudane wypalanie), ale zwykły też powinien coś poskutkować. U mnie problem był następujący: miałem problem ze złapaniem EDGE, po pewnym czasie sygnał z EDGE zmieniał się na GPRS(z przeczytanych tematów na forum doszedłem do wniosku, że musze być w zasięgu dwóch BTS-ów). Wcześniej stosowałem folie aluminiowe z wieczek jogurtów
, niestety po pewnym czasie metoda ta przestała działać. A płytę CD najlepiej jakoś oprzeć o antenę, z którejś strony(najlepiej popróbować samemu). W moim przypadku antenę w GC85 obróciłem tak, że leży ona poziomo, a na antenę po prostu położyłem CD, leży on pod kątem. Mówiąc prawdę nie wiem na jakiej zasadzie to działa(chyba CD „blokuje” sygnał z jednego nadajnika), ważne że to skutkuje
.

-
- Użytkownik forum
Zapomniałem dodać, że mimo stosowania CD czasem jednak sygnał zmienia się na GPRS. Wtedy palcami przysłaniam antenę przy zgięciu-kolanku i sygnał powraca na EDGE.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A ja po prostu ustawiam w wireless manager częstotliwośc na 1800 i mam EDGE nonstop.
Back to the Future 

-
- Użytkownik forum
Fakt, przełączenie częstotliwości na 1800 też skutkuje. Tyle, że w moim przypadku prowadziło to do obniżenia się mocy sygnału do poziomu jednej/dwóch kresek w Wireless Manager.
- pimosz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To ja Pimosz!Szadzik pisze: @Nosfi, pomysł z miską nie jest mój, jeden z użytkowników naszego forum to wymyślił i wydaje mi się, że sporo ludzi to stosuje.

-
- Mistrz bezprzewodowy
- DADA
- Stały użytkownik forum
Proponuje zglosic patent
Antena magnetyczna +przeciwwaga z miski metalowej = Ground Plane
Polak potrafi

Polak potrafi

- raptou
W myśl zasady "Sukces ma wielu ojców a porażka jest sierotą" uprzejmie donoszę, że ja byłem pierwszy z miską, karniszem, lampą, kołem od roweru i co tam miałem pod nogą
. Ale było to do radia CB, jeszcze w 20 wieku, 15 lat temu.
Antena magnetyczna ma już przeciwwagę w sobie (podstawka) i faktycznie jest to GP (choć nie zawsze). Miska jednak kompletnie nic nie daje (a raczej daje tylko niewiele). żeby to naprawdę odniosło skutek musiała by mieć kilka m. kwadratowych powierzchni (od biedy balia). Już lepiej taką antenę "przykleić" do metalowego dachu lub płaskiego kawałka blachy 2m. x 2m. i umieścić to możliwie wysoko. Dopiero duża powierznia metalu jest w stanie zmienić kąt promieniowania anteny na magnes. Zupełnie co innego, gdy magnes wywalimy a w to miejsce zaczniemy kombinować z przeciwwagą (przeciwwagami). Zmieniająć ich długość i kąt względem promiennika a także ilość możemy uzyskać ciekawe efekty - nawet kierunkową charakterystykę.
Ważniejsze niż miska jest to, na jakiej wysokości jest fabryczna antena, czy nie ma w pobliżu żaluzji, Napowietrznych linii energetycznych, a nawet metalowego dachu na budynku, wewnątrz którego mamy antenę (powinna być na nim a nie pod nim inaczej zamiast za przeciwwagę robi za ekran). Najczęściej przez takie drobiazgi są problemy z zasiegiem tam, gdzie powinien być a go niema a w przypadku anten kierunkowych czy nie łapie przypadkiem dwóch BTSów "na linii strzału" w zasięgu bo będą częste przelogowania i zerwania (nadajniki GSM mają sztucznie, elektronicznie ograniczany zasięg więc jak tel./modem luguje się w dwóch różnych strefach to co chwila się między nimi przełącza, ponieważ sieć myśli, ze się terminal przemieścił. W końcu to telefonia mobila a sieć "przewiduje" w którym kierunku porusza sie terminal. Widocznym tego efektem przy ściąganiu np. są przestoje, "szarpany" transfer, częste rozłączenia).
Dlatego zbyt czuła antena kierunkowa też nie jest wskazana, bo sieć głupieje i może być gorzej zamiast lepiej.

Antena magnetyczna ma już przeciwwagę w sobie (podstawka) i faktycznie jest to GP (choć nie zawsze). Miska jednak kompletnie nic nie daje (a raczej daje tylko niewiele). żeby to naprawdę odniosło skutek musiała by mieć kilka m. kwadratowych powierzchni (od biedy balia). Już lepiej taką antenę "przykleić" do metalowego dachu lub płaskiego kawałka blachy 2m. x 2m. i umieścić to możliwie wysoko. Dopiero duża powierznia metalu jest w stanie zmienić kąt promieniowania anteny na magnes. Zupełnie co innego, gdy magnes wywalimy a w to miejsce zaczniemy kombinować z przeciwwagą (przeciwwagami). Zmieniająć ich długość i kąt względem promiennika a także ilość możemy uzyskać ciekawe efekty - nawet kierunkową charakterystykę.
Ważniejsze niż miska jest to, na jakiej wysokości jest fabryczna antena, czy nie ma w pobliżu żaluzji, Napowietrznych linii energetycznych, a nawet metalowego dachu na budynku, wewnątrz którego mamy antenę (powinna być na nim a nie pod nim inaczej zamiast za przeciwwagę robi za ekran). Najczęściej przez takie drobiazgi są problemy z zasiegiem tam, gdzie powinien być a go niema a w przypadku anten kierunkowych czy nie łapie przypadkiem dwóch BTSów "na linii strzału" w zasięgu bo będą częste przelogowania i zerwania (nadajniki GSM mają sztucznie, elektronicznie ograniczany zasięg więc jak tel./modem luguje się w dwóch różnych strefach to co chwila się między nimi przełącza, ponieważ sieć myśli, ze się terminal przemieścił. W końcu to telefonia mobila a sieć "przewiduje" w którym kierunku porusza sie terminal. Widocznym tego efektem przy ściąganiu np. są przestoje, "szarpany" transfer, częste rozłączenia).
Dlatego zbyt czuła antena kierunkowa też nie jest wskazana, bo sieć głupieje i może być gorzej zamiast lepiej.
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
a nie można taką starą miskę, zastąpić starą anteną satelitarnąDADA pisze:Proponuje zglosic patent![]()
Polak potrafi

gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sam już myślałem o satelicie, na razie nie mam na to czasu, ale w lecie, na pewno to zrobię, będzie sporo kombinowania, ale na pewno efekt bedzie rewelacyjny.
Back to the Future 

-
- Użytkownik forum
A ja mam takie pytanko mam comandera razem ze standardową antekną i wielki metalowy dach może by z niego zrobic antenkę
tylko czy tak sie da ??

M COMANDER iPlus max dl 5.5 KB HELP
- raptou
Nie da się. Antena długością musi być dopasowana do długości fali ale dach idealnie nadaje się (wręcz wskazana) do emulacji karoserii dla anten samochodowych, co poprawia jej osiągi. Dlatego patent z miską jest jak najbardziej trafnym pomysłem tylko miska ma za małą powierzchnię, żeby w ogóle była zauważalna różnica.
-
- Mistrz bezprzewodowy
@raptou, może i miska mało daje jeśli chodzi o zasięg, ale w tej chwili jestem na wsi i zastosowałem miskę, mam 2 kreski zasięgu tak jak miałem, ale transfer jest zdecydowanie lepszy i stabilniejszy.
Back to the Future 

- raptou
Powiedziełem, że rozumowanie jest trafne tylko powierzchnia za mała. Zrób to samo ale zamiast miski użyj dużej metalowej powierzchni a będzie jeszcze lepiej. Cały pic polega na tym, że "sztuczna ziemia" odchyla odpowiednio "listki" wiązki elektromagnetycznej w pożądanym kierunku. Nie będę tu się rozpisywał, gdyż nt. budowy i zasady działania anten jest pełno informacji w sieci. Zasada jest podobna dla wszystkich częstotliwości tylko trzeba dopasować proporcje do żądanej częstotliwości. GPy "magnesówki" samochodowe są zaprojektowane do tego, aby były na dachu karoserii (najlepiej na środku dachu) i dopiero wtedy działają właściwie i mają maksymaną skuteczność. W domowych warunkach trzeba ją zastąpić innym patentem. Najlepiej taką antenę przyczepić do metalowego dachu, jak ktoś taki posiada albo wyrzucić magnes i dorobić metalowe przeciwwagi, następnie można poeksperymentować z ich długością i kątem nachylenia dla najlepszego efektu.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Anteny do terminali przewoznych umieszcza sie najczesciej na dachu,blotniku czy tez szybie samochodu.
Najlepsze parometry elektryczne ma antena umocowana na srodku dachu.Charakterystyka promieniowania jest wtedy najbardziej zblizona do dookolnej.Dobierajac odpowiednio dlugosc mozna ksztaltowac charakterystyke pionowa.Wykorzystuje sie do analizy tych przypadkow metode odbic lustrzanych.Duza popularnosc ma unipol 5/8L.
W telefonach przenosnych wykorzystuje sie unipole 1/4L ,3/8L,5,8L lub 7/8L .Jesli czestotliwosc pracy jest duza to przeciwwaga jest obudowa telefonu.
Czesto stosowanym w zakresie 800-900 MHz rozwiazaniem jest stosowanie dwoch anten srubowych.
Anteny o dlugosci ok 2 cm (dlugosc elektryczna L/4) i chowanej do wnetrza drugiej anteny o dlugosci 10 cm (dlugosc elektryczna L/2)
W przypadku schowanej drugiej anteny zysk energetyczny dla telefonu trzymanego w dloni wynosi -13dBd przy wysunietej antenie zwieksza sie do -7 dBd.
Sumujac nie ma wiekszego znaczenia stosowanie duzych powierzchni metalowych jako przeciwage w zakresach GSM/DCS/UMTS.
To sprawdza sie przy czenstotliwosciach ponizej 500 MHz
Naprawde wystarczajaca jest ta wlasnie miska
ktora jest swoista przeciwaga na zakresach mikrofalowych.
Pozdrawiam i zycze udanych konstrukcji i prob antenowych.
Najlepsze parometry elektryczne ma antena umocowana na srodku dachu.Charakterystyka promieniowania jest wtedy najbardziej zblizona do dookolnej.Dobierajac odpowiednio dlugosc mozna ksztaltowac charakterystyke pionowa.Wykorzystuje sie do analizy tych przypadkow metode odbic lustrzanych.Duza popularnosc ma unipol 5/8L.
W telefonach przenosnych wykorzystuje sie unipole 1/4L ,3/8L,5,8L lub 7/8L .Jesli czestotliwosc pracy jest duza to przeciwwaga jest obudowa telefonu.
Czesto stosowanym w zakresie 800-900 MHz rozwiazaniem jest stosowanie dwoch anten srubowych.
Anteny o dlugosci ok 2 cm (dlugosc elektryczna L/4) i chowanej do wnetrza drugiej anteny o dlugosci 10 cm (dlugosc elektryczna L/2)
W przypadku schowanej drugiej anteny zysk energetyczny dla telefonu trzymanego w dloni wynosi -13dBd przy wysunietej antenie zwieksza sie do -7 dBd.
Sumujac nie ma wiekszego znaczenia stosowanie duzych powierzchni metalowych jako przeciwage w zakresach GSM/DCS/UMTS.
To sprawdza sie przy czenstotliwosciach ponizej 500 MHz
Naprawde wystarczajaca jest ta wlasnie miska

Pozdrawiam i zycze udanych konstrukcji i prob antenowych.
-
- Stały użytkownik forum
A da się złapać EDGE anteną kierunkową, jeżeli na drodze do bts'a mam dość wysokie budynki?
- DADA
- Stały użytkownik forum
To zalezy od poziomu sygnalu EDGE jaki juz dociera przez wszystkie przeszkody do miejsca w ktorym chcesz odebrac sygnal.Jarek1233 pisze:A da się złapać EDGE anteną kierunkową, jeżeli na drodze do bts'a mam dość wysokie budynki?
Obrazowo jesli BTS jest w odleglosci ok 500-1000 m, to masz spore szanse ale sama jakosc transmisji moze byc mocno nie stabilna.
Stosujac antene zewnetrzna kierunkowa i ustawiajac ja stosunkowo wysoko Twoje szanse procentowo rosna.

Na odbior w Twoim przypadku ma wplyw wiele czynnikow o ktorych mozna by dlugo pisac.

Powodzenia.
- raptou
Ani dla EDGE ani dla GPRS antena kierunkowa nie jest wskazana. To ostateczność, gdyż jak pisałem wcześniej może
przyspożyć
->(przysporzyć) więcej problemów niż pożytku a w amatorskich warunkach nigdy nie wiadomo czy akurat w tym miejscu będzie działać dobrze. To ruletka. Dzieje się tak dlatego, że nie ma anten dosłownie kierunkowych tylko są o większej lub mniejszej charakterystyce kierunkowej. Antena promieniuje i zbiera praktycznie ze wszystkich kierunków ale w jednym promieniuje najsilniej. Może sie okazać, że mając taką antenę i tak będziesz się logował do nadajnika z GPRS, ponieważ będzie bliżej albo będzie cię przelogowywało co chwilę albo w zależności od pogody. Oczywiście anteny kierunkowe czasem są koniecznością, gdyż inaczej niczego "nie złapiesz" ale praktycznie tylko wtedy.
Plus oficjalnie wręcz kategorycznie odradza "kierunki" i ma w tym dużo racji. W wielu miejscach sieć "głupieje", bo myśli, że jesteś gdzie indziej niż być powinieneś.
Antena kierunkowa nie ma sensu,gdy na jej linii w niedużej odległości są budynki. Może sie okazać, że będziesz pracował wtedy na fali odbitej z zupełniej przeciwnej strony. Wszystko zależy od mocy okolicznych nadajników w danej chwili.
Co do małej miski przy antenach magnesowych to jej działanie jako przeciwwagi jest dyskusyjne, ponieważ przeciwwagą jest już podstawka (magnes i/lub kawałek blachy) a ta, zwykle jest odizolowana galwanicznie od miski więc sama miska o małej powierzchni praktycznie nie wpłynie na charakterystykę promieniowania. Co innego, gdyby była galwanicznie połączona z masą anteny - wtedy faktycznie jej powierzchnia nie musi być duża i już powinna być obliczona w stosunku do długości promiennika, co by nie powstała fala stojąca (a raczej jej współczynnik był jak najmniejszy). Miałem na myśli działanie powierzchni pod anteną jako dodatkowego ekranu a do tego sama miska to trochę mało, no chyba, że to balia.

Plus oficjalnie wręcz kategorycznie odradza "kierunki" i ma w tym dużo racji. W wielu miejscach sieć "głupieje", bo myśli, że jesteś gdzie indziej niż być powinieneś.
Antena kierunkowa nie ma sensu,gdy na jej linii w niedużej odległości są budynki. Może sie okazać, że będziesz pracował wtedy na fali odbitej z zupełniej przeciwnej strony. Wszystko zależy od mocy okolicznych nadajników w danej chwili.
Co do małej miski przy antenach magnesowych to jej działanie jako przeciwwagi jest dyskusyjne, ponieważ przeciwwagą jest już podstawka (magnes i/lub kawałek blachy) a ta, zwykle jest odizolowana galwanicznie od miski więc sama miska o małej powierzchni praktycznie nie wpłynie na charakterystykę promieniowania. Co innego, gdyby była galwanicznie połączona z masą anteny - wtedy faktycznie jej powierzchnia nie musi być duża i już powinna być obliczona w stosunku do długości promiennika, co by nie powstała fala stojąca (a raczej jej współczynnik był jak najmniejszy). Miałem na myśli działanie powierzchni pod anteną jako dodatkowego ekranu a do tego sama miska to trochę mało, no chyba, że to balia.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Zgadzam sie z wypowiedzia kolegi raptou w 100%.raptou pisze:Ani dla EDGE ani dla GPRS antena kierunkowa nie jest wskazana.
A scislej Dla terminali przenosnych GSM/DCS/UMTS stosowanie anten kierunkowych w terenie silnie zabudowanym jest po prostu bez sensowne.
Anteny kierunkowe swietnie spisuja sie na terenach o mniejszej gestosci BTS-ow i znacznie oddalonych od nich punktach.
Co do kierunkowosci anten to tylko czesciowo kolega raptou ma racje.
Anteny pracujace w łączach mikrofalowych (horyzontalne linie radiowe,lacza satelitarne )musza miec duzy zysk energetyczny i waska charakterystyke promieniowania ze wzgledu na stosunkowo male moce nadajnikow i duze odleglosci miedzy antenami.Warunek ten dosc latwo jest spelnic w zakresie mikrofalowym,gdzie mala dlugosc fali powoduje wzrost rozmiarow elektrycznych anteny,przede wszystkim jej apertury.
Waznym parametrem jest zatem stosunek promieniowania glownego do wstecznego a takze dyskryminacja polaryzacji niepożądanych.Tego typu anteny sa prawie ideale kierunkowo.
Czesto je widzicie przy" linkach" na 26 GHz przy wiekszosci BTS-ow.
Ok wystarczy juz rozwazan na temat anten bo zostaniemy zbanowani przez moderatora za gadulstwo nie zwiazane z tematem forum.

Plenta dyskusji jest taka.
Anteny tak ale zgodnie z ich przeznaczeniem i parametrami

Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 2006-05-05, 11:24 przez DADA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Prędzej za błędy ortograficzne!DADA pisze:Ok wystarczy juz rozwazan na temat anten bo zostaniemy zbanowani przez moderatora za gadulstwo

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.